Ακντάγ: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης των εγγυήσεων στο Κυπριακό

Τους χαιρετισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την δική του λύπη για τα όσα έγιναν στα παλαιστινιακά εδάφη, μετέφερε στους περίπου 1000 συνδαιτημόνες του στο πρώτο ιφτάρ για το μήνα νηστειών (Ραμαζάνι), ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Ρετζέπ Ακντάγ, ο οποίος ήταν καλεσμένος της «διεύθυνσης βακουφίων» στην πλατεία μπροστά από το τζαμί Σελιμίγιε, τον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας, στην κατεχόμενη Λευκωσία.
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακντάγ μίλησε για λανθασμένες αποφάσεις των ΗΠΑ που υποκίνησαν το Ισραήλ το οποίο για ακόμη μια φορά έδειξε ότι ένα τρομοκρατικό κράτος. Με την εξαιρετική συμπαράσταση της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, υπάρχουν εδώ ένοπλες δυνάμεις μας που έχουν επιτύχει την ασφάλεια με τις εγγυήσεις της Τουρκίας και δειπνούμε ήσυχα στο ιφτάρ, ανέφερε ο Ρετζέπ Ακντάγ ευχόμενος και οι μουσουλμάνοι της Παλαιστίνης να μπορούν να έχουν το δείπνο ιφτάρ.
 
«Ας μην χαλάσουμε την ενότητα, την ομοψυχία, την αλληλεγγύη μας» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.
 
Στο μεταξύ, όπως επίσης μεταδίδεται στα κατεχόμενα, κατά την επίσκεψή του νωρίτερα σήμερα στα χωριά της Μεσαορίας ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός όπου τους μίλησε για τα οφέλη από το νερό άρδευσης που θα φτάσει στην περιοχή μέσω του αγωγού μεταφοράς νερού από την Τουρκία αλλά και το ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι να μειωθούν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων.
 
Οι επιδοτήσεις, πρόσθεσε, πρέπει να αλλάξουν και δεν θα δίδονται ανά στρέμμα αλλά πρέπει να δίδονται με την σοδειά του κάθε προϊόντος. Η εφαρμογή της απευθείας στήριξης εσόδων πρέπει να καταργηθεί, ανέφερε ο Ακντάγ. Εχουν επίσης συζητήσει θέμα μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, πρόσθεσε.
 
Ο Ρετζέπ Ακντάγ που επισκέφθηκε τα χωριά Λουρουτζίνα, Βατυλή, Άσσια, Σίντα και Πραστιό συνομίλησε με τους κατοίκους και όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στη Λουρουτζίνα συζήτησε το θέμα της μεταφοράς και εκεί αρδευτικού νερού αφού γίνει πρώτα ο αγωγός μέχρι το χωριό.
 
Επανέλαβε ότι από το νερό που έρχεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα τα 35 εκ κυβικά μέτρα είναι πόσιμο και τα 45 εκ κυβικά μέτρα αρδευτικό που θα διοχετευτεί στις περιοχές Μόρφου και Μεσαορίας για την γεωργία.
 
Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μετέφερε στην «κυβέρνηση» την πρόταση για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Λευκωσία ενώ απαντώντας σε παράπονα για το υφιστάμενο σύστημα υγείας στα κατεχόμενα, ο Ρετζέπ Ακντάγ – που εφάρμοσε την μεταρρύθμιση στην υγεία στην Τουρκία ως Υπουργός Υγείας – είπε ότι το σύστημα μπορεί να αλλάξει σε δύο χρόνια. Στην Τουρκία, ανέφερε, υπάρχουν πλέον οι οικογενειακοί γιατροί και οι ασθενείς πληρώνουν μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της τιμής των φαρμάκων.
 
Ακντάγ: Δεν τίθεται θέμα κατάργησης των εγγυήσεων

Για το Κυπριακό είπε ότι πρέπει να πάρουν μάθημα από τα όσα έγιναν στην Παλαιστίνη και δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει μια λύση στην Κύπρο, ωστόσο – σημείωσε – δεν τίθεται θέμα άρσης των εγγυήσεων της Τουρκίας και θα πρέπει να παρακαθίσουν σε ένα τραπέζι συνομιλιών (οι δύο πλευρές) στη βάση της ισότητας.
 
Κάνοντας αναφορά σε δηλώσεις από κάποιους για κατάργηση των εγγυήσεων, ο Τούρκος αξιωματούχους είπε «αυτοί είναι μια πολύ μικρή μερίδα και αυτά είναι άδεια λόγια».
 
Ο κ. Ακντάγ ανέφερε ότι η «ε/κ διοίκηση» - όπως αποκάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση – εξοπλίζεται στις περιοχές γύρω από την Λουρουτζίνα, αλλά – συνέχισε – όσο υπάρχει η εγγύηση της Τουρκίας οι Τ/κ δεν πρέπει να ανησυχούν
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών-Στάλθηκε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο
Πυρκαγιά στην Επαρχία Λεμεσού-Στη μάχη και εναέριο μέσο
Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 14χρονος-Ζητά βοήθεια η Αστυνομία
Συλλήψεις Αστυνομίας και Βρετανικών Βάσεων για κροτίδες και ναρκωτικά
LIVE: 63 υποψηφιότητες για τις έξι θέσεις Ευρωβουλευτών-Αρχίζει η ετοιμασία του ψηφοδελτίου
Χειροπέδες σε 39χρονο για κλοπή από αποθήκη-Κλάπηκε περιουσία πέραν των 1000 ευρώ
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας