Μετά τη χθεσινή σύσκεψη των κομμάτων... αποκαλύφθηκε η γύμνια του ΔΗΣΥ

Για "γύμνια" του ΔΗΣΥ και "απουσία στοιχειώδους γνώσης του ισχύοντος εκλογικούς συστήματος" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύης.
 
Το Κίνημα σχολιάζοντας τη χθεσινή σύσκεψη των κομμάτων και τις δηλώσεις που ακολούθησαν για το θέμα της 56ης έδρας είπε πως "ο αρχηγός και οι εκπρόσωποι του Συναγερμού επικαλούμενοι δήθεν τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά, σύγχισαν το εκλογικό σύστημα, αναμειγνύοντας τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές βουλευτικές εκλογές για να μας δώσουν μαθήματα πολιτικής ηθικής", ενώ "σπέφυγαν να αποκαλύψουν τις ενδόμυχες επιθυμίες και στόχους τους, νομίζοντας ότι οι πολίτες στερούνται στοιχειώδους αντίληψης και παρασύρονται από βαρύγδουπες δηλώσεις, χωρίς να γνωρίζουν τι είναι ορθό και τι λάθος".
 
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα "οι ευρωπαϊκές και οι Βουλευτικές εκλογές γίνονται στη βάση διαφορετικών νομοθετικών ρυθμίσεων και η οποιαδήποτε εξίσωση είναι εξ’ υπαρχής λαθεμένη και αυθαίρετη".
 
Σε σχέση με το θέμα της έδρας που προέκυψε η Αλληλεγγύη θεωρεί πως "το πρόβλημα που ομολογουμένως παρουσιάζεται σήμερα και αποτελεί κενό στην υφιστάμενη νομοθεσία είναι η απουσία ρύθμισης της περιόδου των δύο περίπου εβδομάδων που μεσολαβούν μεταξύ μιας γενικής εκλογής και της διαβεβαίωσης των νεοεκλεγέντων βουλευτών". Ο Γενικός Εισαγγελέας, προσθέτει, "ενεργώντας στη βάση γενικώς παραδεδεγμένων νομικών αρχών, όπως η αρχή της αναλογικότητας, προσπάθησε να εφαρμόσει το δεδικασμένο, προτείνοντας λύση στο κενό που είχε εντοπιστεί και με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους".
 
"Τώρα κάποιοι θέλουν να ψαρέψουν σε θολά νερά και, αντί να υπερασπιστούν το ισχύον εκλογικό σύστημα, προσπαθούν να το εξουδετερώσουν, εισπράττοντας παροδικά πολιτικά οφέλη", σημειώνει.
 
Ερωτηθείς σήμερα για το θέμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε: «είπα και χθες ότι εμείς τοποθετούμαστε πολιτικά και λέμε ότι ο κυρίαρχος κυπριακός λαός έχει τοποθετηθεί και έχει κατανέμει τις έδρες με τρόπο πολύ συγκεκριμένο». Τώρα, πρόσθεσε, «ποιά θα πρέπει να είναι η νομική λύση στο όλο ζήτημα δεν είμαι νομικός για να τη δώσω». Θα ακούσουμε, είπε, «τι έχει να πει ο Γενικός Εισαγγελέας στη σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας και ελπίζω και εύχομαι να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος ρύθμισης του προβλήματος».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, απαντώντας σε ερώτηση για την 56η  έδρα είπε ότι "η θέση του ΔΗΚΟ είναι ξεκάθαρη ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη πρέπει να γίνει σεβαστή η αρχή της απλής αναλογικής». Αλλά, πρόσθεσε, «φυσικά αναγνωρίζουμε τα νομικά προβλήματα που έχουμε μπροστά μας, ιδιαίτερα εν όψει και της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γι αυτό είναι θέλουμε να βρεθούμε με τον Γενικό Εισαγγελέα για να δούμε ποια είναι τα πιο ορθά βήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν για να λύσουμε αυτό το συνταγματικό και το νομικό πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας".
 
Την θέση ότι αν η απόφαση που θα ληφθεί για την 56η έδρα του κοινοβουλίου θα είναι να ισχύσει η αρχή της απλής αναλογικής και η απόφαση του λαού να κατανέμει τον αριθμό των εδρών ανά κοινοβουλευτικό κόμμα, τότε αυτό θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, εξέφρασε από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα καταθέσει πρόταση νόμου. Παράλληλα, εξέφρασε την ετοιμότητά του για συνεργασία για αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, κάτι που ανέφερε ότι  το κόμμα του έχει ήδη αποδείξει έμπρακτα.
 
ΑΥΤΟΥΣΙΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:
 
"Μετά τη χθεσινή σύσκεψη των κομμάτων και τις δηλώσεις που ακολούθησαν για την 56η έδρα αποκαλύφθηκε η γύμνια του ΔΗΣΥ και η απουσία στοιχειώδους γνώσης του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Ο αρχηγός και οι εκπρόσωποι του Συναγερμού επικαλούμενοι δήθεν τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά, σύγχισαν το εκλογικό σύστημα, αναμειγνύοντας τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές βουλευτικές εκλογές για να μας δώσουν μαθήματα πολιτικής ηθικής. Απέφυγαν να αποκαλύψουν τις ενδόμυχες επιθυμίες και στόχους τους, νομίζοντας ότι οι πολίτες στερούνται στοιχειώδους αντίληψης και παρασύρονται από βαρύγδουπες δηλώσεις, χωρίς να γνωρίζουν τι είναι ορθό και τι λάθος.

Θα πρέπει εκ προοιμίου να λεχθεί ότι οι ευρωπαϊκές και οι Βουλευτικές εκλογές γίνονται στη βάση διαφορετικών νομοθετικών ρυθμίσεων και η οποιαδήποτε εξίσωση είναι εξ’ υπαρχής λαθεμένη και αυθαίρετη. Άλλο ευρωπαϊκές εκλογές και άλλο βουλευτικές. Από την άλλη η μετακίνηση βουλευτών σε άλλο κόμμα ή ακόμα η ανεξαρτητοποίησή τους, εφόσον δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία που να ρυθμίζει το θέμα, όπως ισχύει σε κάποιες άλλες χώρες, συνιστά, στη σφαίρα της πολιτειακής επιστήμης, πολιτική πράξη που κρίνεται την κατάλληλη στιγμή από το εκλογικό σώμα.

Η φιλοσοφία του εκλογικού μας συστήματος για όσους θέλουν να μιλούν έγκυρα και πιστευτά στηρίζει την οργανωμένη πολιτική ζωή. Με το αναλογικό σύστημα ή οποιαδήποτε παραλλαγή, ο εκλογέας ψηφίζει το κόμμα και το προεκλογικό του μανιφέστο, εμπιστευόμενος ότι το κόμμα θα επιλέξει στο ψηφοδέλτιό του τους σωστούς ανθρώπους για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά του. Αυτό υποστηρίζει η επιστήμη των εκλογικών συστημάτων και όσοι θέλουν να δίδουν αφ´ υψηλού λύσεις καλό θα ήταν να μελετήσουν τα εκλογικά συστήματα και τη φιλοσοφία που τα διακρίνει. 

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, ενεργώντας στα πλαίσια των αρχών που έχουν διαγραφεί λακωνικά, ψήφισε το 1996 την Τρίτη Τροπολογία του Συντάγματος, προνοώντας ειδικές ρυθμίσεις μετά την αντικατάσταση του πλειοψηφικού συστήματος από το αναλογικό. Το τελευταίο σύστημα εξ ορισμού του είναι και θεωρείται πιο δημοκρατικό και απαντά πληρέστερα στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας την οποία υπηρετεί από την αρχή ως το τέλος. Το σύστημα αυτό δεν αποτελεί κυπριακή εφεύρεση αλλά ένα δοκιμασμένο δημοκρατικό σύστημα. Η δυνατότητα υιοθέτησης και ο καθορισμός των πρακτικών ρυθμίσεων έχουν κριθεί και νομολογιακά, για όσους είναι ενήμεροι της νομολογίας.

Το πρόβλημα που ομολογουμένως παρουσιάζεται σήμερα και αποτελεί κενό στην υφιστάμενη νομοθεσία είναι η απουσία ρύθμισης της περιόδου των δύο περίπου εβδομάδων που μεσολαβούν μεταξύ μιας γενικής εκλογής και της διαβεβαίωσης των νεοεκλεγέντων βουλευτών. Ο Γενικός Εισαγγελέας ενεργώντας στη βάση γενικώς παραδεδεγμένων νομικών αρχών, όπως η αρχή της αναλογικότητας, προσπάθησε να εφαρμόσει το δεδικασμένο, προτείνοντας λύση στο κενό που είχε εντοπιστεί και με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους Νόμους. Τώρα κάποιοι θέλουν να ψαρέψουν σε θολά νερά και, αντί να υπερασπιστούν το ισχύον εκλογικό σύστημα, προσπαθούν να το εξουδετερώσουν, εισπράττοντας παροδικά πολιτικά οφέλη.

Δυστυχώς για αυτούς δεν είναι έτσι που λειτουργούν οι δημοκρατίες. Δεν είναι άλλωστε τυχαία που σε πιο πολιτισμένα μέρη όταν το Σύνταγμα σιγεί επινοούν τρόπους και μεθόδους ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος, κάμνοντας χρήση ακόμα και των συνθηκών τήρησης του πολιτεύματος.

Όταν ο απλός πολίτης βλέπει τους πολιτειακούς θεσμούς να λειτουργούν όπως τους θέλει ο αρχηγός του ΔΗΣΥ, τότε δεν είναι τυχαίο γιατί αποστασιοποιείται από την πολιτική και τους πολιτικούς ακόμα περισσότερο. Απλώς επισημαίνουμε ότι ενώ υπάρχει κενό όσον αφορά την περίπτωση που κάποιος πεθαίνει πριν να ορκιστεί, και ενώ σε όλη την Ευρώπη όλοι οι Ευρωβουλευτές μπορούν να συμμετέχουν σε εθνικές εκλογές για να βοηθήσουν το κόμμα τους χωρίς να καταλαμβάνουν την έδρα που ενδεχομένως θα κερδίσουν, δεν μπορεί στην πατρίδα μας αυτό κάποιοι να το θεωρούν έγκλημα."

 
ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων