Ξεκάθαρα μηνύματα προς Ερντογάν ζητούν από τη Μέι οι Κύπριοι Βρετανίας

Να αξιοποιήσει την ευκαιρία που προσφέρει η συνάντησή της με τον Πρόεδρο Ερντογάν την προσεχή Τρίτη στο Λονδίνο, ώστε να εγείρει θέματα που απασχολούν την Κύπρο σε σχέση με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, προτρέπει την Τερέζα Μέι με επιστολή του ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής.
 
Αρχικά ο κ. Καραολής επισημαίνει την εξαιρετική σχέση Κύπρου-Ηνωμένου Βασιλείου και τους στενούς διμερείς δεσμούς σε μια σειρά τομέων.
 
Στη συνέχεια παραθέτει τρία ζητήματα που απασχολούν την πολυπληθή κυπριακή κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με την Τουρκία, ενθαρρύνοντας τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό να τα θίξει στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο.
  
Η επιστολή χαρακτηρίζει τη συνάντηση της Τρίτης ως μία εξαιρετική ευκαιρία να μεταφερθεί στον Πρόεδρο Ερντογάν η «μη διφορούμενη θέση» της βρετανικής κυβέρνησης υπέρ μίας λύσης βασισμένης στα ψηφίσματα του Σ.Α. και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, καθώς και να καταστεί σαφές ότι το Λονδίνο δεν υποστηρίζει ιδέες για λύση εκτός παραμέτρων Ηνωμένων Εθνών ή για εφαρμογή κανενός ‘σχεδίου Β’.
  
Επισημαίνει τη σαφή θέση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για ένα νέο σύστημα ασφαλείας στην Κύπρο, κάτι που σημαίνει κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυητών και των επεμβατικών δικαιωμάτων, «μια θέση την οποία καταλαβαίνω ότι συμμερίζεται η βρετανική κυβέρνηση».
 
Ο κ. Καραολής επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη δραστικής μείωσης των τουρκικών στρατευμάτων από την πρώτη μέρα και μίας ξεκάθαρης καταληκτικής ημερομηνίας για την ολική αποχώρησή τους.
 
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας επισημαίνει τον αποτροπιασμό των Κυπρίων της Βρετανίας από την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων για να μπλοκάρουν τις νόμιμες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Εκφράζει την ικανοποίηση της κοινότητας με τη στήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην κυπριακή κυβέρνηση ως προς το δικαίωμα εξερεύνησης και αξιοποίησης των φυσικών της πόρων προς όφελος όλων των Κυπρίων.
   
Η επίσκεψη Ερντογάν έχει προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βρετανία. Η οργάνωση English, Pen που προωθεί την ελευθερία της έκφρασης, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τίτλο ‘Ελεύθερα Τουρκικά ΜΜΕ’ έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ το πρωί της Τρίτης, την ώρα της συνάντησης Μέι-Ερντογάν 
 
Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (CPJ), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (ECPMF) και άλλες συναφείς οργανώσεις.
 
Στη σχετική ανακοίνωση εκφράζεται ανησυχία για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία και για τις διώξεις και φυλάκιση δημοσιογράφων και συγγραφέων. Εξάλλου, η Διεθνής Αμνηστία με ανακοίνωση της καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.


ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη