Στην Αθήνα ο Υπουργός Παιδείας

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, την Πέμπτη 10 Μαΐου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Χαμπιαούρης πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, καθώς και με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα Κυριάκο Κενεβέζο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Χαμπιαούρη με τον κ. Γαβρόγλου, επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο σχέσεων και συνεργασίας ανάμεσα στα δύο Υπουργεία. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους τέθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στη συνεργασία στον τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και στην εναρμόνιση της διαδικασίας εισδοχής των αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα ελληνικά πανεπιστήμια, μετά τις αλλαγές που έχουν εισαχθεί στα εκπαιδευτικά συστήματα της Κύπρου και της Ελλάδας. 

Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν τη συνέχιση των συζητήσεων και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, μέσα από τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων και Υπηρεσιών. Επιπλέον, συζήτησαν θέματα διαμόρφωσης κοινής στρατηγικής στον τομέα της αρμοδιότητάς τους, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη συνάντησή του με την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο κ. Χαμπιαούρης ενημέρωσε την κ. Κονιόρδου για τη διαδικασία δημιουργίας Υφυπουργείου Πολιτισμού, η οποία έχει ξεκινήσει στην Κύπρο, αναφέροντας ότι η προσφορά τεχνογνωσίας από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας στον σχεδιασμό και στη λειτουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κύπρου είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, συζητήθηκαν επίσης τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα του Σύγχρονου Πολιτισμού, και ιδιαίτερα στους τομείς του σύγχρονου θεάτρου και του αρχαίου δράματος, της συμπαραγωγής ταινιών, της συμμετοχής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, της συνεργασίας μεταξύ Ορχηστρών, καθώς και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν το ζήτημα της διαδικασίας εισδοχής Κύπριων φοιτητών σε δραματικές σχολές της Ελλάδας, αποφασίζοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η πιθανότητα να διεξάγονται στην Κύπρο οι εισαγωγικές εξετάσεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σχολών από την Ελλάδα. Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα θα συζητηθούν διεξοδικότερα κατά την επικείμενη επίσκεψη της κ. Κονιόρδου στην Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαΐου.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα, όπου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητές του. Ο κ. Χαμπιαούρης υπογράμμισε το αξιέπαινο έργο που επιτελεί το «Σπίτι της Κύπρου» ως προς την προβολή της πνευματικής παραγωγής των Κύπριων λογοτεχνών και καλλιτεχνών και ως προς την καλλιέργεια και ενδυνάμωση των πολιτισμικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Τέλος, ο κ. Χαμπιαούρης συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Κυριάκο Κενεβέζο.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου