Haaretz: Τουλάχιστον 5% από την παραγωγή του «Αφροδίτη» διεκδικεί το Ισραήλ

Στην προοπτική διαιτησίας στη διαμάχη Κύπρου και Ισραήλ για το κοίτασμα Αφροδίτη αναφέρεται η ισραηλινή ενημερωτική ιστοσελίδα Haaretz.

Όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία, ότι το Ισραήλ αξιώνει 5% ή περισσότερο από την παραγωγή στα γειτονικά τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι», όπως ανέφεραν πηγές. Όπως δήλωσε ο κ. Στάινιτς μετά την τριμερή της 8ης Μαΐου, η διαμάχη μπορεί να διευθετηθεί εντός έξι μηνών.

«Η επαγγελματική άποψη της [ισραηλινής] Κυβέρνησης είναι ότι τουλάχιστον το 5% του κοιτάσματος είναι ισραηλινό», δήλωσε στην ιστοσελίδα Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Η διαμάχη με τους Κύπριους είναι για το πώς θα εξασφαλιστεί το ισραηλινό μερίδιο, διότι είναι οι Κύπριοι θα αναπτύξουν το κοίτασμα», σημείωσε.

Όπως αναφέρεται, αυτό που διακυβεύεται είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αξίας περίπου 1,5 δις δολαρίων, σύμφωνα με πρόσφατες ισραηλινές εκτιμήσεις. Ωστόσο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ισραηλινό κοίτασμα «Ισάι», διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας (του Ισραήλ), το `Ισάι` αποτελεί τουλάχιστον το 10% των αποθεμάτων του ‘Αφροδίτη’. Όλες οι μελλοντικές εξελίξεις πρέπει να είναι σύμφωνες με αυτό και να διασφαλίσουμε το πλήρες μερίδιο μας και όλα τα δικαιώματα που έχει το Ισραήλ και η κοινοπραξία », δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Τα αποθέματα του «Αφροδίτη» υπολογίζονται μεταξύ 110 και 120 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ όπως αναφέρεται, το "Ισάι" υπολογίζεται ότι περιέχει μεταξύ 7 και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας