Επιτυχής η διήμερης διάσκεψη HALC-AJC στην Ουάσιγκτον

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Ουάσιγκτον η διήμερη διάσκεψη του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού της 5ης επετείου από την ίδρυση της Ελληνοϊσραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο.
 
Η διάσκεψη ολοκληρώθηκε την Τρίτη το απόγευμα, με επισκέψεις κοινών ομάδων που απαρτίζονταν από μέλη και των δύο οργανισμών, σε περισσότερα από 40 γραφεία μελών Κογκρέσου για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Στις επαφές τους προωθούσαν σχέδιο ψηφίσματος που έχει κατατεθεί στη Βουλή, με το οποίο ενθαρρύνεται η διεύρυνση των σχέσεων όλων των κρατών του κόσμου με το Ισραήλ – καθώς σηματοδοτεί την 70η επέτειο της ίδρυσής του -  καθώς και ένα νομοσχέδιο για τον τερματισμό του εμπάργκο όπλων σε βάρος της Κύπρου. Ταυτόχρονα, ενθάρρυναν τα μέλη της Βουλής να συνυπογράψουν επιστολή την οποία ετοίμασε ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης προς τονΥπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, εξηγώντας γιατί δεν θα πρέπει να πουληθούν στην Τουρκία αμερικανικά μαχητικά F-35.
 
Σε μήνυμά του με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης αναφέρει ότι στα πέντε χρόνια που το HALC και η AJC εργάστηκαν για να υποστηρίξουν την Συμμαχία, είδαμε ότι οι τριμερείς δεσμοί μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ αυξάνονται δραματικά.

«Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση που ξεκίνησε με την ενεργειακή διπλωματία έχει αναπτυχθεί, ώστε να περιλαμβάνει μια σοβαρή συνεργασία που σχετίζεται με την πολιτική άμυνα, τα νομικά πλαίσια, τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Στο σταυροδρόμι της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης, οι τρεις δυτικές δημοκρατίες που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αυξήσουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο κ. Ζεμενίδης.
 
Ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, ανέφερε ότι οι σχέσεις που απολαμβάνουν το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα, αποτελούν ένα νέο παράδειγμα συνεργασίας σε έναν κόσμο που χρειάζεται απεγνωσμένα τέτοια παραδείγματα».

"Περισσότερα από 35 χρόνια νωρίτερα, η ελπίδα ότι αυτά τα έθνη θα μπορούσαν να σχηματίσουν τέτοιους άρρητους δεσμούς ήταν απατηλή. Τώρα, αυτές οι άγκυρες στην ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ένα στρατηγικό τρίγωνο το οποίο όχι μόνο ωφελεί τα τρία έθνη, αλλά ωφελεί άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα σημαντικά μας συμφέροντα σε αυτό το μέρος του κόσμου", σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι εντατικοποιημένες συμπράξεις εκτείνονται κατά μήκος της Μεσογείου και μπορούν να επεκταθούν στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και άλλους γείτονες. "Γιορτάζοντας τους εξαιρετικούς δεσμούς στην περιοχή με τους εταίρους, τα ενδιαφερόμενα μέρη και μέλη του Κογκρέσου που δουλεύουν ακούραστα για να προωθήσουν τις σχέσεις, ήταν ευχάριστο και πηγή έμπνευσης», είπε ο κ. Χάρις.
 
Η Ελληνοϊσραηλινή Συμμαχία στο Κογκρέσου είναι ομάδα που αυτή τη στιγμή συσπειρώνει περισσότερα από 40 μέλη της αμερικανικής βουλής και έχει στόχο της περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις ΗΠΑ. Συμπρόεδροι της Συμμαχίας είναι οι βουλευτές Κώστας Μπιλιράκης (ρεπουμπλικανός) και Τεντ Ντόιτς (δημοκρατικός).

Δειτε Επισης

Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών