Αβέρωφ: Όχι σε λύση που δεν ξεκαθαρίζει συνέχιση της ΚΔ

Η θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) στο Κυπριακό “είναι απλή και ξεκάθαρη”, ότι λύση που δεν θα προβλέπει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη μετεξέλιξή της σε ομοσπονδιακό κράτος, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπορτζού, ο οποίος είπε ότι επειδή οι δύο πλευρές δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη και δεν διαπραγματευόμαστε μια συνομοσπονδία με δύο ξεχωριστές κυριαρχίες, θα δημιουργήσουμε ασφαλώς δύο Πολιτείες Ενωμένης Ομοσπονδίας Κύπρου.

Απαντώντας ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν θα λυθεί το Κυπριακό διαμέσου του τι δηλώνει ο κάθε ένας και αν θα βρεθούμε σε μια συμφωνία θα υπάρχουν καταγραμμένα χωρίς ασάφειες οι όροι και οι προϋποθέσεις και θα τοποθετηθούμε επί της συμφωνίας και όχι επί των οποιωνδηποτε δηλώσεων.

Πρόσθεσε ότι “το έκανα ξεκάθαρο ότι συμφωνία που δεν θα κάνει ξεκάθαρη τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας δια της μετεξελίξεώς της σε ομοσπονδιακό κράτος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή”.

Σε άλλη ερώτηση ότι η αντιπολίτευση αναφέρεται ήδη σε αποδόμηση της Κυπριακής Δημοκρατίκας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διερωτήθηκε κατά πόσον η αντιπολίτευση έχει δει τη συμφωνία, λέγοντας ότι “αν γνωρίζουν ας μας ενημερώσουν και εμάς”.

Ανέφερε ότι “η συμφωνία δεν θα κριθεί με τη δική μου αξιολόγηση ως πολιτικού και ως ηγέτη ενός κόμματος γιατί εάν καταλήξουμε σε συμφωνία αυτό που ξεχνούν οι συνάδελφοι πολιτικοί είναι ότι είναι ο λαός που θα αποφασίσει μέσω δημοψηφισμάτων και αφού του δοθεί επαρκής χρόνος για να ενημερωθεί.”

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως το πλαίσιο λύσης είναι ξεκάθαρο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στο ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014, για αυτό και είναι επί εγγράφων που σχολιάζω και όχι επί οποιωνδήποτε δηλώσεων, με τις δικές τους σκοπιμότητες ή για την οποιαδήποτε εσωτερική ή άλλη κατανάλωσή τους.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»