Το πλαίσιο Γκουτέρες, η… άκυρη σύνοψη Έιντε και τι έγινε στο Κρανς Μοντάνα

Επικοινωνιακή αξιοποίηση του άτυπου κειμένου παραμέτρων που παρουσιάστηκε από τον τότε Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έϊντε στο Κρανς Μοντάνα ως σύνοψη, και το οποίο αμφισβητήθηκε ως μη ανταποκρινόμενο στα όσα είχε προτείνει ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά την πρώτη μετάβασή του στο ελβετικό θέρετρο στις 30 Ιουνίου, συνιστά η πρόταση- πρόσκληση που απεύθυνε την περασμένη Δεύτερα ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί προς την ε/κ πλευρά για αποδοχή του… πλαισίου Γκουτέρες και σύναψη στρατηγικής συμφωνίας-πακέτου επί τη βάσει του πλαισίου αυτού.
 
Συγκεκριμένα, κατά την πρώτη μετάβασή του στη Διάσκεψη για την Κύπρο που έλαβε χώρα το περασμένο καλοκαίρι στο Κρανς Μοντάνα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αφού άκουσε τις θέσεις και ανησυχίες των δύο πλευρών, κατέθεσε συγκεκριμένες παραμέτρους προς υποβοήθηση της όλης διαδικασίας.
 
Τις εν λόγω παραμέτρους ανέλαβε να κωδικοποιήσει και να συζητήσει με τις δύο πλευρές ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για να διαπιστωθεί-κύριως από ε/κ πλευράς-πως η σύνοψη Έιντε δεν ανταποκρινόταν στα όσα ο Αντόνιο Γκουτέρες μετέφερε ως ιδέες κατά την πρώτη παρουσία του στο ελβετικό θέρετρο.
 
Ενόψει τούτου, η δίκη μας πλευρά απαίτησε από τον τότε Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα να διευκρινίσει με τον κ. Γκουτέρες- ο οποίος στο μεταξύ είχε φύγει από το Κρανς Μοντάνα-, το ακριβές περιεχόμενο των παραμέτρων του.
 
Κατόπιν τηλεφωνικών επικοινωνιών του Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Αντόνιο Γκουτέρες, το σκηνικό αποσαφηνίστηκε πλήρως στις 4 Ιουλίου, με το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα να αφήνει απόλυτα ικανοποιημένη τη δική μας πλευρά, αφού ουσιαστικά ενστερνιζόταν την ανάγκη τερματισμού των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, των τουρκικών εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρανς Μοντάνα: Αυτές είναι οι ιδέες Γκουτέρες για τα αγκάθια του Κυπριακού
 
«Υπάρχει ουσιαστική διαφορά από την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα με τις θέσεις της τουρκικής πλευράς», δήλωνε χαρακτηριστικά στις 4 Ιουλίου στο Κρανς Μοντάνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Τελικά, οι τίτλοι τέλους της όλης προσπάθειας στο Κρανς Μοντάνα, έπεσαν στο μαραθώνιο δείπνο που είχε με τους
επικεφαλής των αντιπροσωπειών ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες το βράδυ της 6ης Ιουλίου -που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της7ης Ιουλίου-, κατά το οποίο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ουσιαστικά μη αποδεχόμενος το πλαίσιο Γκουτέρες, επέμεινε:
 
Πρώτο: Σε συνέχιση της Συνθήκης των Εγγυήσεων.
Δεύτερο: Σε συνέχιση των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο.
Τρίτο: Σε παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στρατευμάτων.
 
Συγκεκριμένα, επέμεινε σε συνέχιση των επεμβατικών δικαιωμάτων και επανεξέτασή τους σε 15 χρόνια(αφήνοντας παράθυρο και για πιο νωρίς επανεξέταση υπό προϋποθέσεις), ενώ σε ό,τι αφορά τα στρατεύματα, επέμεινε σε συμφωνημένο αριθμό που να παραμείνει.
 
Πέραν τούτων, η τουρκική πλευρά:
 
Πρώτον: Απέρριψε επιστροφή ολόκληρης της Μόρφου.
Δεύτερο: Επέμενε στην αρχική της θέση, ένα προς ένα, για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπήκοους.
Τρίτο: Ζητούσε πρωτογενές δίκαιο για ολόκληρη τη λύση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι κατέρρευσε η Διάσκεψη για την Κύπρο-Αποκαλυπτικό παρασκήνιο
 
«Λένε τα δικά τους…»
«Δεν έχω καταλάβει ακόμα ποιο είναι το νέο στοιχείο για το πλαίσιο», ανέφερε σήμερα μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, προσθέτοντας ότι λυπάται πάρα πολύ, καθότι έχει πει εκατοντάδες φορές τι είχε γίνει στο Κρανς Μοντάνα.
 
«Αλλά κάποιοι», υπέδειξε ο κ. Μαυρογιάννης, «φαίνεται ότι δεν το αντιλαμβάνονται και λένε τα δικά τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια αντιπαράθεση χωρίς κανένα λόγο».
 
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης σημείωσε ταυτόχρονα πως θα πρέπει να δούμε ποιο είναι το περιεχόμενο της κίνησης Ακιντζί, επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση θα ήθελε να τη χαιρετίσει, αν γνώριζε πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης όντως εννοεί ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες.
 
Επανέλαβε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί συνέχιση του διαλόγου απ’ εκεί που έμεινε στο δείπνο της 6η Ιουλίου, στο Κρανς Μοντάνα.
 
«Είναι ένα και μοναδικό»
«Το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα και μοναδικό και έχει κατατεθεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω του ειδικού απεσταλμένου του Έσπεν Μπαρθ Έϊντε, στις 4 Ιουλίου του 2017», ανέφερε με τη σειρά του ο Τουμάζος Τσιελεπής, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ και  μέλος της ομάδας στήριξης του ελληνοκύπριου διαπραγματευτή.
 
Μιλώντας, επίσης στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Τσιελεπής τόνισε ότι λανθασμένα δίδεται η εντύπωση ότι πρόκειται για δύο έγγραφα.

Δειτε Επισης

Απαντά στο ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος-«Δεν αντιμετωπίζεις τα προβλήματα με ανεδαφικές προτάσεις»
Στην Κύπρο την Τρίτη ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας για επίσκεψη εργασίας
Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών
Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες