Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του λεγόμενου "προεδρικού" στα κατεχόμενα

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Εκπρόσωπου του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με τη νέα δομή, που θα δημιουργηθεί μετά τη λύση του κυπριακού, ο Reporter μετέφρασε και παρουσιάζει το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από το λεγόμενο "προεδρικό" το βράδυ της Πέμπτης (4/2). 
 
Αυτούσιο το κείμενο
«Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού,  η Ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο. Είναι προφανές ότι αυτήν την περίοδο που μεσολαβεί μέχρι τον Μάϊο, ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θα προσπαθήσει να εκπέμψει μηνύματα, τα οποία θα στοχεύουν στην ικανοποίηση της δική του κοινής γνώμης και θα εντατικοποιήσει αυτήν την δραστηριότητα όσο πλησιάζει η μέρα των εκλογών. 
 
Η ευχή μας είναι ότι η Ε/κ πλευρά θα τηρήσει υπεύθυνη στάση και θα απέχει από ρητορική και διαστρεβλώσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν την εν εξελίξει διαδικασία της λύσης.
 
Όπως εξέφρασε  ο Πρόεδρος μας Μουσταφά Ακιντζί στον κόσμο κατά την διάρκεια της δικής μας προεκλογικής διαδικασίας, ο ίδιος δεν απορρίπτει τα συμφωνηθέντα. Απεναντίας, στοχεύει στην πρόοδο, υιοθετώντας αυτά τα συμφωνηθέντα ως βάση.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014 είναι ένα σημαντικό έγγραφο και είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο. Είναι μια πραγματικότητα ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Κατανομής Εξουσιών, της Ε.Ε. και του Περιουσιακού.
 
Η δημιουργία του νέου κράτους είναι ένα ζήτημα, το οποίο συζητείται ανέκαθεν, εδώ και χρόνια. Εφόσον οι δυο πλευρές δεν αναγνωρίζουν η μια την άλλη και δεν διαπραγματευόμαστε την δημιουργία μιας συνομοσπονδίας με βάση την συνεργασία δυο ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών, προφανώς θα δημιουργήσουμε μια Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρο με δυο ιδρυτικά κράτη. Η συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου προβλέπει κάτι τέτοιο άλλωστε. 
 
Ωστόσο, αυτή η κατάσταση δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε την «Κυπριακή Δημοκρατία», από την οποία έχουμε αποκλειστεί εδώ και χρόνια και η οποία εκπροσωπεί μονάχα την Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Δεν καταβάλλουμε προσπάθειες για τροποποίηση αυτής της κατάστασης. Απεναντίας, όπως έχει ανακοινώσει με διάφορες ευκαιρίες ο Πρόεδρος μας, εμείς θα δημιουργήσουμε μια νέα δομή με την λύση. 
 
Ο Πρόεδρος μας, στην ανακοίνωση του, η οποία φέρει την ημερομηνία τις 1ης Σεπτεμβρίου 2015, αναφέρει ότι: «(…) Η νέα δομή η οποία θα δημιουργηθεί –σε όνομα και σημαία, σε όλα τα χαρακτηριστικά της- θα είναι μια νέα, ομόσπονδη δομή.
 
Όμως, αυτή η νέα δομή δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για ένταξη στον ΟΗΕ και την Ε.Ε. Σε εκείνους τους οργανισμούς, η νέα δομή θα αντικαταστήσει την παλαιά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η ΤΔΒΚ είναι μια δομή με όλα της τα χαρακτηριστικά. Και εγώ είμαι ο Πρόεδρος αυτής της δομής. Και αυτή η δομή με την λύση, θα βρει τον εαυτό της μέσα σε μια νέα δομή. Θα μετεξελιχθεί σε Ιδρυτικό Κράτος αυτής της περιοχής. Όπως η παρούσα δομή, της οποίας αυτή την στιγμή ηγούνται μόνο οι Ελληνοκύπριοι θα μετεξελιχθεί υπό την διακυβέρνηση των Ελληνοκυπρίων σε ένα ιδρυτικό κράτος. Αυτές οι δυο δομές θα δημιουργήσουν έναν ομόσπονδο συνεταιρισμό. Και εμείς θα λάβουμε μέρος σε αυτόν. Αυτή είναι η λύση, την οποία χρειάζεται η Κύπρος.
 
Όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές στην κοινή γνώμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας, αυτή η θέση είναι ξεκάθαρη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την διαστρεβλώσει. Ένα άλλο σημαντικό σημείο δε, είναι το εξής: Είναι φυσικά σημαντική η υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ελληνοκύπριων, η οποία με ποσοστό της τάξεως του 75% είπε «όχι» στο Σχέδιο Αννάν. Όμως υπάρχει και ένα άλλο σημείο. Πρέπει να κερδηθεί η υποστήριξη της πλειοψηφίας των Τουρκοκύπριων, οι οποίοι εδώ και χρόνια ξεχύνονται στους δρόμους για την λύση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας προσεγγίζει το ζήτημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο».
 
 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης