Βρέστα πρώτα με την Άγκυρα διαμηνύει στον Ακιντζί η Κυβέρνηση

Βρείτε τα πρώτα με την Τουρκία διαμηνύει η Κυβέρνηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα έσπευσε σε μια ακόμα επικοινωνιακού, όπως εκτιμάται, χαρακτήρα κίνηση, να καλέσει την ε/κ πλευρά όπως σε περίπτωση που αποδέχεται το πλαίσιο Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες όπως είχε υποβληθεί στις δύο πλευρές, αυτό να ανακοινωθεί ως μια στρατηγική συμφωνία- πακέτο.
 
Μιλώντας σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου κατέστησε σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική συμφωνία επί του πλαισίου Γκουτέρες για το θέμα των στρατευμάτων χωρίς την Τουρκία.
 
Ο Πρόδρομος Προδρόμου υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν αυτή που δεν αποδέχθηκε το πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε και γραπτώς προτάσεις.
 
Υπενθύμισε ταυτόχρονα πως, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εκφράσει πολλές φορές την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει καν διαπραγματευτή αυτή την περίοδο.
 
«Ως εκ τούτου», υπογράμμισε, «δεν μπορεί ο κ. Ακιντζί να ζητεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά να τοποθετηθεί επί του πλαισίου Γκουτέρες».
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κάλεσε τον Μουσταφά Ακκιντζί να συνεννοηθεί με την Τουρκία, η οποία δηλώνει ότι το Κυπριακό τελείωσε με βάση τις υφιστάμενες παραμέτρους του ΟΗΕ, και να απαντήσει εάν αποδέχεται την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
Συναφώς, ο Πρόδρομος Προδρόμου επισήμανε πως το μόνο το οποίο πράττει η Τουρκία, είναι να παρεμβαίνει με πολεμικά σκάφη στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέλει «στρατηγική συμφωνία πακέτο» ο Ακιντζί
 
Το πλαίσιο Γκουτέρες
Το πλαίσιο ιδεών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως αυτό διατυπώθηκε κατά την τελευταία Διάσκεψη για την Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας αφορά στα έξι βασικότερα σημεία τριβής ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
Ξεκαθαρίζοντας πως σε καμία περίπτωση οι ιδέες του δεν είναι δεσμευτικές για οποιαδήποτε πλευρά, αλλά αποσκοπούν απλώς-όπως από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα ξεκαθαρίστηκε κατά την παρουσία του στο Κρανς Μοντάνα - στο να λειτουργήσουν υποβοηθητικά στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, ο Αντόνιο Γκουτέρες θεωρεί τα εξής:
 
*Ασφάλεια και εγγυήσεις: «Πιστεύω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα ασφάλειας στην Κύπρο και όχι συνέχιση υφιστάμενου. Πιστεύω ότι θα πρέπει να τερματιστεί το δικαίωμα παρέμβασης, καθώς επίσης και η Συνθήκη Εγγυήσεων. Πρέπει το νέο σύστημα πρέπει να κάνει όλους τους Κύπριους να αισθάνονται ασφάλεια, χρειαζόμαστε έναν γρήγορο μηχανισμό εφαρμογής, ο οποίος να περιλαμβάνει και πέραν από την Κύπρο χαρακτηριστικά(π.χ. τα Ηνωμένα Έθνη). Οι σημερινοί εγγυητές δεν μπορούν να εφαρμόζουν και να ελέγχουν τους εαυτούς τους».
 
*Στρατεύματα: «Πρέπει να υπάρξει ραγδαία μείωση από την πρώτη ημέρα, σε επίπεδα που προσομοιάζουν με τους αριθμούς που υπήρχαν στην παλιά Συνθήκη Συμμαχίας. Υπάρχει μια διαφωνία ανάμεσα στα μέρη, κατά πόσο είναι ρήτρα επανεξέτασης ή ρήτρα τερματισμού. Αυτό πιστεύω θα πρέπει να συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο. Την ίδια στιγμή πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες της αποχώρησης».
 
*Εδαφικό: «Χρειάζεται η τ/κ πλευρά να προσαρμόσει τον χάρτη που κατέθεσε, ώστε να αντιμετωπίσει κάποιες ανησυχίες που εκφράστηκαν από την ε/κ κοινότητα για περιοχές»(σ.σ. εννοεί την Μόρφου).  
 
*Περιουσιακό: «Απ’ όσα άκουσα θεωρώ πως στο περιουσιακό πρέπει να υπάρχουν δύο αρχές. Το καθεστώς που θα διέπει τις περιουσίες υπό εδαφική αναπροσαρμογή και τις περιουσίες στις περιοχές που θα μείνουν υπό τ/κ διοίκηση. Στις περιοχές που θα επιστραφούν πρέπει να συμφωνηθούν κριτήρια βάσει των οποίων ο νόμιμος ιδιοκτήτης, χωρίς αυτό να ισχύει κατά 100%, να είναι προνομιούχος. Αντίστοιχα, και στις περιουσίες στις περιοχές που θα μείνουν υπό τ/κ διοίκηση».
 
*Ισότιμη μεταχείριση: «Όσον αφορά μόνιμη παραμονή Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, να υπάρχει μια αναλογία, που να είναι ακριβοδίκαιη».
 
*Αποτελεσματική συμμετοχή Τουρκοκυπρίων: «Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το αίτημα μιας πλευράς(σ.σ. εννοεί τους Τ/κ) για θετική ψήφο, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, όπως και το αίτημα για εκ περιτροπής προεδρίας της τ/κ κοινότητας. Είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν».
 

Δειτε Επισης

Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Εν ψυχρώ δολοφονία στη μέση του δρόμου στη Θεσσαλονίκη-Τρεις οι δράστες, η γυναίκα πάτησε τη σκανδάλη
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές