Η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά στην ΕΕ

Η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσει ως ένα κανονικό, λειτουργικό κράτος μέλος και να μπορεί να συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης την 1η Μαϊου 14 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως "συνεχίζουμε την προσπάθεια πλήρους και χωρίς περιορισμούς αξιοποίησης της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ, για περαιτέρω προαγωγή των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, των πολιτών της στο σύνολο τους, την ανάδειξη και ενδυνάμωση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πολλών ευρωπαϊκών προκλήσεων, και τον καθορισμό και την προώθηση ενός ξεκάθαρου ευρωπαϊκού οράματος που να ανταποκρίνεται πραγματικά στις προσδοκίες των λαών των κρατών μελών της ΕΕ".
 
Επεσήμανε πως «η ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει αφενός καταστήσει το κυπριακό πρόβλημα ευρωπαϊκό και αφετέρου έχει καταστήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ μέρος του περιεχομένου μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, καταβάλλουμε κάθε ειλικρινή προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου, στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χαρακτηριστικά που διέπουν το κάθε σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών».

Πρόσθεσε πω  "η ενεργός παρουσία της ΕΕ στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού είχε ακριβώς αυτό το σκοπό, να διασφαλίσει ότι μια συνολική λύση του Κυπριακού θα συνάδει πλήρως με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος και μετά την επίλυση του Κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο, η επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσει ως ένα κανονικό, λειτουργικό κράτος μέλος και να μπορεί να συμμετέχει ενεργά και αποτελεσματικά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ».
 
Αναμφίβολα, πρόσθεσε, «η ενεργός παρουσία της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις ήταν καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη σημαντικότατων και αμοιβαία επωφελών συγκλίσεων σε σχέση με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, αλλά και στο να αναδειχθεί η ασυμβατότητα του καθεστώτος εγγυήσεων αλλά και παραμονής ξένων στρατευμάτων στο νησί, μέσα στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη ήταν και το γεγονός ότι εκφράστηκε και από πλευράς ΕΕ η θέση ότι η  καλύτερη ασφαλιστική δικλείδα για το σύνολο του Κυπριακού λαού σε μια επανενωμένη πατρίδα είναι η ίδια η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της Ένωσης».
 

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν 14 χρόνια ήταν αναμφίβολα η σημαντικότερη εξέλιξη, σε εξωτερικό επίπεδο, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.  «Μέσα από μια πολύ στοχευμένη και ορθολογική στρατηγική με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τη συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση και τον ελληνικό πολιτικό κόσμο, τη στήριξη του συνόλου των κοινοβουλευτικών κόμματων αλλά και του κυπριακού λάου, η Κύπρος πέτυχε κάτι το οποίο θεωρείτο από πολλούς αδύνατο όταν το 1990 υποβλήθηκε η αίτησης ένταξης».
 
Σημείωσε πως «το αποτέλεσμα εκείνης της τιτάνιας, συλλογικής προσπάθειας αποδεικνύει στην πράξη, ανάμεσα σε αλλά, ότι η προσήλωση σε ξεκάθαρους στόχους, η σαφής και στοχευμένη στρατηγική μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη εθνικών στόχων».
 
Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έκτοτε η Κυπριακή Δημοκρατία, αξιοποιώντας την ιδιότητα του κράτους μέλους, συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, επωφελούμενη από πολιτικές της Ένωσης και αναδεικνύοντας παράλληλα, ως το νότιο-ανατολικότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιστορικά στενές σχέσεις με τις γείτονες χώρες, το ρόλο και την προστιθέμενη αξία που η ίδια μπορεί να διαδραματίσει για ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής.
 
Επεσήμανε πως «ταυτόχρονα, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, με όλη της την επικράτεια, ως προνοείται από το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης, και η ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος, έχει προσθέσει μια καθοριστικής σημασίας διάσταση στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
 
«Αναμφίβολα, η ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια έχει αφενός καταστήσει το κυπριακό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό και αφετέρου έχει καταστήσει το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ ως μέρος του περιεχομένου μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καταβάλλουμε κάθε ειλικρινή προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου, στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου και των αρχών και αξιών της ΕΕ, χαρακτηριστικά που διέπουν το κάθε σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος, με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών», τόνισε στη δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανήλικη ξυλοκόπησε άγρια τη 17χρονη αδερφή της στην Ελλάδα-Το θύμα έχασε τις αισθήσεις του
Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
Παρουσίασε το όραμά του για το Δήμο Λευκωσίας ο Νίκος Τορναρίτης-Οι δώδεκα προτεραιότητές του
Εκ πρώτης όψεως ευθύνες για την απόδραση κρατούμενου από τις Κεντρικές-Εν αναμονή της έκθεσης γεγονότων
Απαντά στη συσκότιση της Αστυνομίας για σοβαρές υποθέσεις ο Χαρτσιώτης-Τα ρίχνει στα ΜΜΕ «που εστιάζουν στα αρνητικά»
Δεν είναι ευχαριστημένος με τα μέτρα για το έγκλημα ο Χαρτσιώτης-«Ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα»
Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Συμπλοκή και μαχαιρώματα μεταξύ Σύρων στη Λευκωσία-Οι ισχυρισμοί των εμπλεκομένων
Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »