Επαναβεβαίωση ψήφου εμπιστοσύνης της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ

Επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης της ΕΝΙ στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη συνιστούν οι δηλώσεις στις οποίες προέβη έπειτα από τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι.  
 
Ο κ. Ντεσκάλτζι κατέστησε σαφές πως η ΕΝΙ δεν πρόκειται να κάνει πίσω όσον αφορά τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, με χαρακτηριστική την απάντησή του στο ερώτημα τι θα κάνει η εταιρεία με τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, δεδομένης της πρόσφατης παρεμπόδισης του πλωτού γεωτρύπανου της Saipem 12000 από τουρκικά πολεμικά πλοία να εισέλθει στον στόχο για να πραγματοποιήσει την προγραμματιζόμενη γεώτρηση.  
 
«Θα δοκιμάσουμε ξανά και ξανά μέχρι κάποιος να κουραστεί, δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η εταιρεία ξόδεψε 700 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα και ότι θα προσπαθήσουν ξανά μέχρι να επιτύχουν.
 
«Θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ξανά μέχρι κάποιος να κουραστεί. Δεν αφήνω τα λεφτά μου εκεί», δήλωσε ερωτηθείς για το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο, όπως έχει προαναφερθεί, παρεμποδίστηκε να προσεγγίσει από τουρκικά πολεμικά σκάφη.
 
Τόνισε επίσης ότι το τεμάχιο 3, όπως και τα τεμάχια 9,2, 8 και 11, αποτελούν μέρος της δραστηριότητας της εταιρείας και ότι κατά το 2018-2019 θα κάνουν γεωτρήσεις και μελέτες για τα περισσότερα από αυτά.
 
Ανέφερε ακόμα ότι για να προσδιορίσουν καλύτερα τις ποσότητες στο τεμάχιο 6 και το κοίτασμα «Καλυψώ» θα προχωρήσουν σε επιβεβαιωτική γεώτρηση.

 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης έκανε λόγο για μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσον αφορά τις δραστηριότητες της εταιρείας, είτε από μόνη της είτε στις κοινοπραξίες που συμμετέχει στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
«Θεωρούμε ότι έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση, που νομίζω την περιέγραψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας», ανέφερε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο μετά και τη συνάντηση υπάρχει καλύτερη εικόνα όσον αφορά τα επόμενα βήματα της ENI, και ειδικότερα κατά πόσο το οικόπεδο 3 παραμένει στην εξίσωση για τις οποίες είναι δεσμευμένη η ENI, o υπουργός Ενέργειας παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κλαούντιο Ντεσκάλτζι. 
 
 «Είναι αδειοδοτημένη για το τεμάχιο 3, όπως είναι αδειοδοτημένη και για όλα τα υπόλοιπα. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μας εταίρους στην κυπριακή ΑΟΖ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείτε τα τεμάχια που κατέχουν. Είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, λόγω των δραστηριοτήτων τους και στην Αίγυπτο, αλλά και στον Λίβανο πολύ σύντομα και σίγουρα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα, και εκείνοι αλλά και εμείς», τόνισε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.  
 
Ερωτηθείς για την επόμενη γεώτρηση της ΕΝΙ, ο υπουργός Ενέργειας αρκέστηκε να υποδείξει πως «είναι θέματα που συζητήσαμε και θα συζητήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα».
 
Σε ερώτηση πότε θα υπάρξει τελική εικόνα για το «Καλυψώ», ο αρμόδιος υπουργός  είπε ότι η εταιρεία κάνει τις δικές της αναλύσεις, το ίδιο και εμείς με τους ανεξάρτητους συμβούλους μας για να έχουμε και οι δύο εικόνα.
 
«Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε πως «φαίνεται ότι θα χρειαστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση».
 
Πρόσθεσε ότι «τώρα υπάρχουν αρχικές εκτιμήσεις, η γεώτρηση ήταν επιτυχημένη, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλες για να έχουμε ακριβή συμπεράσματα».  
 
Σε ερώτηση για τη μετάβασή του στην Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «υπάρχει συνεχής συζήτηση με τους συναδέλφους στην Αίγυπτο για το θέμα του αγωγού το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σχόλια της σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ναι θα έχω κάποιες συναντήσεις, δεν έχει όμως καθοριστεί ημερομηνία. Θα ανακοινωθεί αργότερα».
 
Ερωτηθείς αν πρόκειται για το τελικό στάδιο και για αυτό μεταβαίνει εκεί, είπε «και για αυτό, αλλά και για άλλα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με τον ομόλογο μου».
 
Σε ερώτηση για τη γεώτρηση που προγραμματίζει η ExxonMobil, ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι «οι διαδικασίες προχωρούν όπως έχουν  καθοριστεί»,  προσθέτοντας ότι η γεώτρηση τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
 
Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με τη Noble για την παραγωγή του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο Γιώργος Λακκοτρύπης σημείωσε για το κοίτασμα αυτό γίνονται πολλές συζητήσεις σε πολλά επίπεδα για την εμπορική του εκμετάλλευση.

Δειτε Επισης

Δίωξη για κακούργημα στον Κωνσταντίνο Φλώρο για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Σε φωτοβολίδα αποδίδει τα αίτια φωτιάς στη Λεμεσό η Παναγιώτου-«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη της Υπ. Μεταλλείων»
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων