Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας

Στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, πολιτειακών αξιωματούχων, του Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Αρχηγών ή Εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών κομμάτων και πλήθος Αρμενίων πραγματοποιήθηκε  στο προαύλιο της αρμενικής Εκκλησίας στη Λευκωσία,  εκδήλωση μνήμης και τιμής στα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας που τιμάται στις 24 Απριλίου από τους όπου γης Αρμένιους.
 
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης που τόνισε ότι η ιστορία υποδεικνύει πως «όταν τα εγκλήματα κατά του ανθρώπου μένουν ατιμώρητα, επαναλαμβάνονται».
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η  Κυπριακή Δημοκρατία συμπαρίσταται διαχρονικά στον αρμενικό λαό στη συνεχή προσπάθειά του για δικαίωση των μαρτύρων του και ευρεία αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα,
 
Όπως είπε, η 24η Απριλίου είναι η ημέρα που διεθνώς τιμάται η μνήμη του ενάμισι εκατομμυρίου μαρτύρων Αρμενίων Χριστιανών που σφαγιάστηκαν, εξοντώθηκαν σε τάγματα εργασίας και στρατόπεδα συγκέντρωσης ή ξεψύχησαν από τις κακουχίες σε πορείες θανάτου στην έρημο. Όμως, το φρικτό αυτό έγκλημα, το οποίο παρουσιάζεται από την Τουρκία ως “εκτοπισμός”, δεν αποτυπώνεται μόνο στον τρομακτικά μεγάλο αριθμό των δολοφονηθέντων. Στα πλαίσια της πολιτικής εθνοκάθαρσης και μαζικής εξόντωσης του “ξενικού αρμενικού στοιχείου”, όπως είχε χαρακτηριστεί, δεκάδες χιλιάδες κορίτσια και αγόρια πωλήθηκαν ως σκλάβοι, μικρά παιδιά έπεσαν θύματα απαγωγής και εξισλαμίστηκαν βίαια".

  
Ο ΠτΒ επανέλαβε το αίτημα του αρμενικού λαού, αλλά και ολόκληρης της δημοκρατικής ανθρωπότητας για παγκόσμια αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
 
Ο Αντιπρόσωπος των Αρμενίων στη Βουλή Βαρκτές Μαχτεσιάν ανέφερε από την πλευρά του, πως οι "φανατισμένοι Οθωμανοί και Νεότουρκοι είχαν το φιλόδοξο όραμα για μια παντουρανική υπεραυτοκρατορία, η οποία θα εκτείνεται από τα Βαλκάνια μέχρι τη Σιβηρία».
 
Σημείωσε  ότι 103 χρόνια μετά τη γενοκτονία η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία προκειμένου να αποφύγει τις νομικές συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης, αλλά και τα αποτελέσματα που θα έχει μια τέτοια αναγνώριση στην τουρκική κοινωνία.
 
«Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει έστω και ένα σεντ στους επιζώντες της Γενοκτονίας και τους απόγονους τους, αφού έτσι θα διεκδικήσουν μερίδιο όχι μόνο οι Αρμένιοι, οι Έλληνες και οι Ασσύριοι, αλλά ίσως και οι Κούρδοι, οι Κύπριοι και οι Αλεβίτες, κατέληξε.
 
Ο κ. Μαχτεσιάν εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη των Αρμενίων προς την πατρίδα τους Κύπρο, τόσο για τη στήριξη σε επίπεδο διαβίωσης όσο και σε διεθνές επίπεδο.
 
Ομιλία έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος των Αρμενίων στην Κύπρο, στην αρμενική γλώσσα, ενώ χορωδία τραγούδησε ελληνικά και αρμενικά τραγούδια.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο για τη γενοκτονία που βρίσκεται στο προαύλιο της Αρμενικής Αρχιεπισκοπής.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης