Κρατούν ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας Κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Την ανάγκη ως ε/κ πλευρά να προχωρήσουμε συγκροτημένα σε πολιτικές αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν ενημέρωσης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε αρχικά χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προσθέτοντας πως είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αποφάσισε να καλέσει για ενημέρωση τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
 
«Είχα την ευκαιρία να ακούσω την ενημέρωση για το τελευταίο δείπνο, αλλά και τα επόμενα βήματα που έχει στη σκέψη του να προχωρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως επίσης δόθηκε η ευκαιρία σε εμάς να του αναλύσουμε σε λεπτομέρεια τις προτάσεις που είχαμε αποστείλει με τη σχετική επιστολή», είπε, και ευχήθηκε απ’ εκεί και πέρα να υπάρχει καλή διάθεση για συνεργασία πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα.
 
Ερωτηθείς αν ενημερώθηκε για κάτι από τον Πρόεδρο σχετικά με το δείπνο σχετικά με τις προθέσεις της τ/κ πλευράς, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, λέγοντας επίσης πως δεν επιθυμεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το λέχθηκε στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Πρόεδρο.
 
Σε ερώτηση αν τέθηκαν και άλλα ζητήματα όπως αυτό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως έγινε μια ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με τη διαχείριση των ΜΕΔ, και πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει αν θα συγκροτηθεί η Επιτροπή για τη διαχείριση αυτών των δανείων.
 
Κληθείς να σχολιάσει τα όσα φέρεται να ανέφερε στα κατεχόμενα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως επαναλαμβάνονται οι πάγιες και αδιάλλακτες τουρκικές θέσεις και για αυτό είναι αναγκαίο, όπως τόνισε, να προχωρήσουμε συγκροτημένα σε πολιτικές αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας. «Για αυτό ακριβώς θέλουμε να συνεχίσει αυτή η θετική προσέγγιση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βλέπει πιο θετικά τις προτάσεις του στο Κυπριακό, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν μπορεί να απαντήσει εκ μέρους του Προέδρου. «Εμείς του έχουμε επεξηγήσει τις δικές θέσεις, ελπίζουμε μέσα από αυτές τις προτάσεις να βρεθούν κάποιες πρωτοβουλίες που να μπορούν να προωθηθούν μέσα σε ένα πνεύμα συνεργασίας».
 
«Ως ΔΗΚΟ εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε έτσι ώστε ακριβώς να προωθήσουμε προτάσεις που να είναι επωφελείς για την κοινωνία και για τους πολίτες. Από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξαρτάται κατά πόσον θα αξιοποιήσει αυτές τις εισηγήσεις μέσα σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας», κατέληξε.

*Εξάλλου, τις προτάσεις της ΕΔΕΚ για τους περαιτέρω χειρισμούς στο Κυπριακό καθώς και στο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, κατέθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν ενημέρωσης των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το Κυπριακό, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως κατέθεσε στον Πρόεδρο τις θέσεις και τις απόψεις της ΕΔΕΚ για το πώς θα πρέπει να γίνουν απ’ εδώ και πέρα οι χειρισμοί όσον αφορά το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών αλλά και για τις προκλητικές θέσεις της τ/κ πλευράς.
 
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως πέραν από το Κυπριακό, του κατέθεσε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις σε ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και κυρίως στο θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά και στο πώς θα πρέπει να λειτουργήσει ο φορέας διαχείρισης αυτών των δανείων. «Αναμένουμε ακόμα τις προτάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών όπως υπήρξε η υπόσχεση στη συνάντηση των αρχηγών στις 15 Μαρτίου, τις οποίες δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε παραλάβει», είπε.
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ έθεσε προτάσεις που έχουν σχέση με τους εγγυητές και το πώς θα πρέπει να χειριστούν οι τράπεζες και η πολιτεία για την ανακούφιση τους, όπως και προτάσεις που άπτονται της ιδιότητας του ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας.
 
Ερωτηθείς αν ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το πότε θα τροχιοδρομηθούν οι προσπάθειες για τη δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης των ΜΕΔ, ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως ο Πρόεδρος θα ήθελε αυτές να γίνουν το συντομότερο δυνατόν.
 
«Για αυτό ανέλαβε την ευθύνη να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Οικονομικών, ώστε να δοθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις το συντομότερο δυνατό στα κόμματα, για να μπορέσει η συζήτηση να συνεχίσει για να καταλήξουμε το συντομότερο στις τελικές αποφάσεις», κατέληξε. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στη βάση συζήτησης προτάσεων του κ. Παπαδόπουλου, οι οποίες περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό του πρόγραμμα και που υπεβλήθησαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επανεκλογή του.  
 
Πρόσθεσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο δείπνο της 16ης Απριλίου, αλλά είχε και την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και ειδικότερα για τις αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος και γενικότερα για μέτρα, τα οποία περιμένει η κυπριακή κοινωνία μετά τις προεδρικές εκλογές.
 
«Ο Πρόεδρος εκφράζει την ικανοποίηση του για τη συνομιλία που είχε και με τον κ. Παπαδόπουλο και με τον κ. Σιζόπουλο. Μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφορές, ωστόσο, υπάρχει διάθεση συνεργασίας και υπάρχει κατανόηση ότι για κάποιους κοινούς στόχους, όπως εξάλλου είχαν διευκρινιστεί και μέσα από τον διάλογο που έγινε στην προεκλογική εκστρατεία, θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία, ούτως ώστε να ληφθούν αποφάσεις που περιμένει ο πολίτης για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και για δημιουργία μιας καλύτερης λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, είτε με μεταρρυθμίσεις είτε με κοινωνικά μέτρα είτε με μέτρα που αφορούν ειδικότερες κατηγορίες κοινωνικών ομάδων, όπως στις ορεινές περιοχές», υπέδειξε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Ερωτηθείς αν συζητήθηκε το θέμα του φορέα για τα κόκκινα δάνεια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε «οπωσδήποτε». «Είναι όλα αυτά τα ζητήματα για το θέμα της αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων που ήδη υπήρξε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου είχε εκφραστεί σε μεγάλο βαθμό κοινή αντίληψη».
 
Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία είναι υπό μελέτη, γίνονται όλες οι προκαταρκτικές εργασίες από το Υπουργείο σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, και βεβαίως θα συνεχιστεί και ο διάλογος στο επίπεδο της σύσκεψης των κομμάτων. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει κοινή αντίληψη και συνείδηση ότι για κάποια προβλήματα θα πρέπει να συνεργαστούμε και δεν είναι θέμα να επιβληθούν οι αποφάσεις του ενός ή του άλλου.
 
Σε αυτό το επίπεδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει την ικανοποίηση του γιατί τώρα μετά τις προεδρικές εκλογές είναι η ώρα και οι πολίτες περιμένουν να δουν συγκεκριμένα έργα από όλο το πολιτικό σύστημα».

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό το οποίο μπορεί να αναμένεται στη συνέχεια είναι κάποιες πρωτοβουλίες από τα Ηνωμένα Έθνη. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε από την τουρκική πλευρά την ανταπόκριση στην τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να επαναρχίσει ο διάλογος».
 
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει διορισμός ειδικού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε κάτι τέτοιο υπόψη μας, δεν έχουμε κάποια πληροφορία. Περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν κάποιες κινήσεις».

Ερωτηθείς αν τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν την άποψη της πλευράς μας επ’ αυτού του θέματος απάντησε αρνητικά.
 
Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε ότι η τοποθέτηση του Προέδρου είναι δεδομένη και θετική. Πέραν αυτού δεν μπορεί ο Πρόεδρος να κάνει από μόνος του κάτι περισσότερο. Ίσως να μπορέσει να υπάρξει συνέχεια παρά το γεγονός ότι συντρέχουν διάφοροι παράγοντες, είναι η διεθνής συγκυρία με τη συμπεριφορά της Τουρκίας, είναι οι εκλογές που έχουν προκηρυχτεί στην Τουρκία και μέσα σε αυτό το σκηνικό μπορεί να υπάρξει κάποια επόμενη είδηση από κάποια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών».

*Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, αναφέρεται πως στην επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο  πρόεδρος του κόμματος Γιώργος  Λιλλήκας πέραν της ενημέρωσης  για τα όσα έλαβαν χώρα στο δείπνο με τον κ. Ακιντζί, θα καταθέσει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προτάσεις για ενίσχυση και προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης