Αλληλέγγυα προς την Κ.Δ. ως προς τα κυριαρχικά της δικαιώματα η Κοινοπολιτεία

Αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία ως προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εκφράζουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών της Κοινοπολιτείας μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου και τη Δήλωση Αρχηγών που θα εκδοθούν αργότερα σήμερα, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, στο Λονδίνο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ολοκληρώνεται απόψε η Σύνοδος των αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας 2018.
 
Σήμερα οι αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, βρίσκονται στο Windsor Castle, όπου είχαν την ευκαιρία να κάνουν μια ελεύθερη συζήτηση μεταξύ τους. Από κει προκύπτει η Δήλωση των Αρχηγών κρατών, αλλά και το Κοινό Ανακοινωθέν, στο οποίο υπάρχει ρητή αναφορά για την Κύπρο και το Κυπριακό.
 
Συγκεκριμένα οι αρχηγοί κρατών της Κοινοπολιτείας εκφράζουν τη στήριξη τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στηρίζοντας επίσης τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού μέσα από διαπραγματεύσεις, στη βάση του Χάρτη και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και γενικά των Ηνωμένων Εθνών.
 
«Είναι σημαντικό ότι οι αρχηγοί κρατών της Κοινοπολιτείας εκφράζουν αλληλεγγύη στην Κυπριακή Δημοκρατία ως προς την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Υπάρχει στο Ανακοινωθέν έκκληση για σεβασμό στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά και έκκληση για να αποφευχθούν ενέργειες ή δηλώσεις ή άλλη επιθετική συμπεριφορά που απειλεί τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με παραλήπτη φυσικά την Τουρκία.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευχαριστήσει για τη διαχρονική στήριξη που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία από την Κοινοπολιτεία και για την τοποθέτηση στη βάση αρχών μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν», κατέληξε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Ο Υπ. Εξωτερικών
Η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και καιρό έχει αναλάβει πρωτοβουλία, έτσι ώστε να έρθουν πιο κοντά η Κοινοπολιτεία με την Ε.Ε., είπε εξάλλου σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο των επαφών του με Υπουργούς χωρών μελών της Κοινοπολιτείας, στο πλαίσιο της Συνόδου της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «πέραν των πολύ σημαντικών θεμάτων συζήτησης στη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας, προσφέρεται η ευκαιρία για συναντήσεις με σημαντικό αριθμό κρατών-είναι 53 τα κράτη μέλη-σε επίπεδο είτε αρχηγών Κυβερνήσεων είτε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, με χώρες που δεν υπάρχει η ευκαιρία να γίνονται συναντήσεις, είτε λόγω απόστασης είτε λόγω της γενικότερης προσέγγισης της εξωτερικής μας πολιτικής όπου φυσιολογικά δίδεται περισσότερη σημασία σε θέματα που άπτονται της Ε.Ε. και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Άρα, υπήρξε η ευκαιρία για σημαντικές διμερείς συναντήσεις τόσο στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, όπως, για παράδειγμα, η συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, μια χώρα κράτος μέλος της Κοινοπολιτείας με την οποίαν μπορούν να αναπτυχθούν ειδικότερα εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι και πολύ πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί να προχωρήσει εμπορική συμφωνία μαζί με τη Σιγκαπούρη.
 
Από και πέρα υπάρχει και η διάσταση του γεγονότος ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τη Μάλτα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Βρετανία αποχωρεί από την Ε.Ε., υπάρχει ένας επιπρόσθετος ρόλος για να διαδραματίσουν, και όντως η Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και καιρό έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία, έτσι ώστε να έρθουν πιο κοντά η Κοινοπολιτεία με την Ε.Ε.
 
Υπάρχουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούν να υπάρξουν κοινές προσεγγίσεις και μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Είναι κάτι για το οποίο θα υπάρξει συνέχεια τις αμέσως επόμενες μέρες.
 
Από κει και πέρα υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα, ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση με τον Βρετανό Υπουργό Ευρώπης κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα αποτελέσματα του πρόσφατου δείπνου των δύο ηγετών.
 
Από τη μια είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε - λαμβάνοντας υπόψη και τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό -την ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και την ίδια στιγμή τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Βρετανική Κυβέρνηση στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών προς μια κατεύθυνση που να υπάρχουν πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης.
 
Είναι γνωστή η θέση της Βρετανικής Κυβέρνησης στο θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων, μια θέση η οποία εκφράστηκε και δημόσια στο παρελθόν και καταγράφεται. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι το κεφάλαιο εκείνο που οδήγησε σε αδιέξοδο τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά και είναι σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η επαναβεβαίωση θέσης από πλευράς Βρετανικής Κυβέρνησης σε σχέση με το συγκεκριμένο κεφάλαιο.
 
Από κει και πέρα υπάρχουν και διμερή θέματα τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν ειδικότερα τις δύο χώρες λαμβάνοντας υπόψη την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.».
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη