Γιώργος Λιλλήκας… απ’ τα ψηλά στα χαμηλά και απ’ τα πολλά στα λίγα

Όταν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2013 ο Γιώργος Λιλλήκας εξασφάλιζε το εκπληκτικό για τα δεδομένα της ανεξάρτητης υποψηφιότητάς του ποσοστό του 25%, με τη στήριξη μόνο της ΕΔΕΚ, μπορεί να μην περνούσε στον δεύτερο γύρο, έβαζε όμως μια γερή παρακαταθήκη που θα του διασφάλιζε την ενεργό παρουσία του στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μέχρι την επόμενη φορά που θα του δινόταν η ευκαιρία να ολοκληρώσει εκείνο το οποίο το 2013 άφησε στη μέση. Να διεκδικήσει ξανά, αυτή τη φορά με απόλυτη επιτυχία όπως προσδοκούσε, την κατάληψη του ύπατου πολιτειακού αξιώματος, αυτό δηλαδή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Μέσα στον ενθουσιασμό και τη δυναμική που ανέπτυξε ως απόρροια του υψηλού ποσοστού των προεδρικών εκλογών του 2013, και παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις που έδινε στους ΕΔΕΚίτες τότε συνεργάτες του-πως δεν θα δημιουργήσει νέο κόμμα-ήρθε λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές να συστήσει τη Συμμαχία Πολιτών. Ένα νέο πολιτικό σχήμα στον κομματικό χάρτη της χώρας, μέσω του οποίου θα κεφαλαιοποιούσε το ποσοστό του 2013 και θα καθιέρωνε τον Γιώργο Λιλλήκα-ενδεχομένως- ως τον επόμενο βασικό εν δυνάμει συνδιεκδικητή της Προεδρίας της Δημοκρατίας το 2018.
 
Το πρώτο ουσιαστικό τεστ αντοχής για τη Συμμαχία Πολιτών θ’ αποτελούσαν οι βουλευτικές εκλογές του 2016, οπόταν και τελικά εξασφάλισε 6%, εξασφαλίζοντας συνάμα τρεις βουλευτικές έδρες. Ένα ποσοστό αρκετά μακριά από το 25% του Γιώργου Λιλλήκα στις προεδρικές εκλογές του 2013, αλλά υπό τις περιστάσεις και τα δεδομένα ικανοποιητικό, μιας και η Συμμαχία Πολιτών φάνηκε να καθιερωνόταν σαν μια καθ’ όλα υπολογίσιμη και με ρυθμιστικό ρόλο δύναμη, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής- στην πολιτική ζωή του νησιού.    
 
Ο χρόνος περνά και η έναρξη των διεργασιών για τις προεδρικές εκλογές του 2018 δεν άργησαν να αρχίσουν. Διεργασίες ωστόσο που από νωρίς έδειξαν πως τα πράγματα για τον Γιώργο Λιλλήκα δεν θα ήταν όπως ακριβώς πιθανόν τα είχε φανταστεί. Να ήταν, δηλαδή, ο υποψήφιος εκείνος με τον οποίο ο ενδιάμεσος χώρος θα πορευόταν με αξιώσεις νικηφόρου αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές.
 
Έχοντας αντιληφθεί την προδιαγεγραμμένη πορεία των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, που φάνηκε να βρίσκουν τον εκλεκτό τους στο πρόσωπο της υποψηφιότητας του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο Γιώργος Λιλλήκας άρχισε τον σταδιακό απογαλακτισμό, τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του, από τον χώρο αυτό. Και με κρυφή ελπίδα να αποτελέσει τη σανίδα που θα επέτρεπε στο κόμμα στο οποίο έκτισε ουσιαστικά την πολιτική του καριέρα να αντιμετωπίσει και αυτό επιτυχώς τις δυσκολίες που με τη σειρά του αντιμετώπιζε(σε μια πολιτική πράξη συνεργασίας win-win), επιχείρησε επαναπροσέγγιση με το ΑΚΕΛ. Κρυφή ελπίδα, να έπαιρνε το χρίσμα του υποψήφιου που θα υποστήριζε το κόμμα της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές.
 
Δεν χρειάστηκαν ωστόσο και πολλές επαφές και συναντήσεις για να επιβεβαιωθεί το ακατόρθωτο ενός τέτοιου εγχειρήματος, μιας και από την μια οι διαφορές των δύο πλευρών στο Κυπριακό ήταν τεράστιες, ενώ και από την άλλη οι πικρίες από συμπεριφορές του παρελθόντος που δηλητηρίασαν τις σχέσεις τους, δεν μπορούσαν τόσο απλά και με μια μονοκονδυλιά να διαγραφούν.
 
Τα πράγματα είχαν πάρει το δρόμο τους και παρά τις όποιες, κυρίως για τα μάτια του κόσμου, ύστατες προσπάθειες συμπόρευσης όλων των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου που ακολούθησαν, περιλαμβανομένης και της Συμμαχίας Πολιτών, το ποτάμι δεν γύριζε πίσω.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας επέμεινε μέχρι τέλους στη δική του υποψηφιότητα, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα στην πορεία να απολέσει σχεδόν τη μισή μερίδα της ηγετικής ομάδας του κόμματός του, στελέχη πρώτης γραμμής της Συμμαχίας Πολιτών που αποχώρησαν και συμπαρατάχθηκαν με την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Παύλος Μυλώνας.
 
Με τις δυνάμεις που απέμειναν, ο Γιώργος Λιλλήκας έδωσε την μάχη των προεδρικών εκλογών, με το αποτέλεσμα ωστόσο να αποδεικνύεται πιο απογοητευτικό απ’ όσο και οι πιο απαισιόδοξοι φίλοι και υποστηρικτές του θα περίμεναν.
 
Το 2% της πρώτης Κυριακής  πάγωσε τους πάντες στο στρατόπεδο του κ. Λιλλήκα, ενώ σαν να μην έφθανε αυτό, στις πολλές αναταράξεις ήρθε να προστεθεί και η αποχώρηση της βουλευτού Άννας Θεολόγου, καθιστώντας την Συμμαχία από κόμμα με τρεις έδρες στη Βουλή, σε μονοεδρικό.
 
Για να φθάσουμε στο σήμερα, όταν ενόψει του Εκλογικού Συνεδρίου της Συμμαχίας Πολιτών, που έχει προκηρυχτεί για τον προσεχή Ιούνη, ο Γιώργος Λιλλήκας αμφισβητείται ευθέως, έχοντας ανθυποψήφιο, όσον αφορά το κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίσει στην προεδρία του κόμματος το οποίο ο ίδιος δημιούργησε.
 
Πιθανότερο είναι ο Γιώργος Λιλλήκας να είναι πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και μετά τον Ιούνη. Το κρίσιμο ερώτημα ωστόσο,  δεν μοιάζει αυτή τη στιγμή να είναι ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος, αλλά αν θα υπάρχει κόμμα-και πόσο- του οποίου να ηγηθεί…
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ρίχνει την ευθύνη και αμφισβητεί τον Λιλλήκα ο Παναγιώτης Σαββίδης
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψήφος εμπιστοσύνης στον Λιλλήκα από τους Επαρχιακούς της Συμμαχίας
 
 

Δειτε Επισης

Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»
Εξήγγειλε επίσημα υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Αγλαντζιάς ο Ανδρέας Κωνσταντίνου
Δίνει τρόφιμα με δικά του έξοδα σε άπορους ο Νεόφυτος Παπαλαζάρου
Μονόλεπτη σιγή στη Βουλή στη μνήμη των θυμάτων από τη Γενοκτονία Αρμένιων