Το ειδύλλιο Χριστόφια-Assad σε μια σχέση πολιτικής αγάπης που διαρκεί (pics)

Με μια μακροσκελέστατη ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το απόγευμα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας εξαπέλυε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έχει τον Θεό της» και υπερασπίστηκε τον Πρόεδρο Bashar al-Assad, στην επίθεση που δέχτηκε από τη δυτική συμμαχία.
 
Σε όσους γνωρίζουν και θυμούνται τη στάση του Δημήτρη Χριστόφια κατά τη διάρκεια της θητείας του στον προεδρικό θώκο και τις φιλικές σχέσεις που ανέπτυξε με τον Πρόεδρο της Συρίας Bashar al-Assad, δεν προκαλεί έκπληξη η χθεσινή του ανακοίνωση.
 
 
Οι στενές σχέσεις των δύο άλλωστε επιβεβαιώθηκαν την τριετία 2008-2011 με τον πιο επίσημο τρόπο. Σε αυτή την περίοδο οι δύο συναντήθηκαν τουλάχιστον 3 φορές σε Παρίσι, Δαμασκό και Λευκωσία, ενώ η τραγωδία του Μαρί της οποίας προηγήθηκαν οι διαβεβαιώσεις του Δημήτρη Χριστόφια στον Σύρο ομόλογο του, πως το φορτίο θα παραδοθεί είτε στη Συρία είτε στο Ιράν...
 
Ο Δημήτρης Χριστόφιας από την ανάληψη των καθηκόντων του,  προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποκαταστήσει τις σχέσεις Κύπρου-Συρίας που τις προηγούμενες δεκαετίες είχαν επιδεινωθεί ή δεν ήταν τόσο θερμές όσο την πενταετία Χριστόφια.
Η φιλία μεταξύ των δύο λαών πάει πίσω σχεδόν μισό αιώνα, όταν ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος δημιούργησε μια αγαστή συνεργασία με τον πατέρα του τωρινού Προέδρου της Συρίας Μπασάρ,  Hafez al-Assad.
Τα επόμενα χρόνια και ειδικά τη δεκαετία του 90΄ και του 00΄ οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τυπικές με τη Συρία να ενοχλείται με τη στάση της ΚΔ, που συμπορεύθηκε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις για το ζήτημα των Υψωμάτων Γκολάν.
 
Το πρώτο τετ α τετ στο Παρίσι
 
Όλα αυτά άλλαξαν όταν το τιμόνι της ΚΔ ανέλαβε ο Δημήτρης Χριστόφιας. Το πρώτο βήμα έγινε στο Παρίσι, όπου Δημήτρης Χριστόφιας και Bashar al-Assad, είχαν μια συνάντηση στο πλαίσιο της οποίας ο Σύρος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο για επίσημη επίσκεψη στη γείτονα χώρα.
«Μεταξύ φίλων υπάρχει πάντοτε κατανόηση και με τον Πρόεδρο Assad είχα μια πολύ καλή φιλική συνάντηση όπως είχαν πάντοτε οι Πρόεδροι της χώρας μου και οι Πρόεδροι της Συρίας. Συμφωνήσαμε ότι οτιδήποτε ενοχλεί και τους δύο μας θα λυθεί και είμαι έτοιμος να επισκεφθώ τη Συρία μετά από πρόκληση του Προέδρου Assad» είπε στις 13 Ιουλίου του 2008 ο Δημήτρης Χριστόφιας.
Το ταξίδι στη Δαμασκό
 
Η συνάντηση δεν άργησε να γίνει. Ακριβώς ένα χρόνο αργότερα τον Αύγουστο του 2009 ο Δημήτρης Χριστόφιας με τη σύζυγο του Έλση Χριστόφια έγιναν δεκτοί στο Παλάτι του Λαού στη Δαμασκό.
Μετά το πέρας των συνομιλιών οι δύο Πρόεδροι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου. Στη δήλωση του ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε μια ανασκόπηση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω σύσφιγξης και εμβάθυνσης τους. Τόνισε δε ότι η Κύπρος υποστηρίζει σθεναρά την άμεση υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης Συρίας – ΕΕ χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Από την πλευρά του ο κ. Assad εξέφρασε την ικανοποίηση της Συρίας για τη στάση του Προέδρου Χριστόφια και της Κυπριακής Κυβέρνησης όσον αφορά τις αραβικές υποθέσεις και επισήμανε ότι εφόσον η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, η ΕΕ είναι κοντά στη Συρία και είναι σημαντικός ο ρόλος της στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.
«Η Κύπρος τον τελευταίο χρόνο, μετά τις εκλογές, έχει προβεί σε κάποια θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της Συρίας τα οποία και σημειώνουμε» έλεγε τότε ο Πρόεδρος Assad.
Οι διαβεβαιώσεις Χριστόφια για τα κοντέινερ στο Μαρί
 
Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων ο Σύρος Πρόεδρος έθεσε μεταξύ άλλων στον Δημήτρη Χριστόφια το ζήτημα του φορτίου με τα εκρηκτικά.
Στο πόρισμα του Πόλυ Πολύβίου για τις ευθύνες στο Μαρί σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας  διαβεβαίωσε, σε τρεις περιπτώσεις τον Σύριο ομόλογο του, ότι, το φορτίο δεν θα δοθεί σε οποιονδήποτε τρίτο και ότι, θα παραμείνει φυλαγμένο στην Κύπρο, μέχρις ότου καταστεί δυνατή η επιστροφή του στη Συρία ή στο Ιράν.
Αυτό άλλωστε καταδεικνύει και το οκτασέλιδο έγγραφο που ετοίμασε ο τότε διπλωμάτης του προεδρικού Γραφείου σύμφωνα με το οποίο δόθηκα διαβεβαιώσεις στον Assad ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα παρέδιδε το φορτίο σε οποιαδήποτε χώρα ή οργανισμό, εκτός από τη Συρία ή το Ιράν.
 
Η πρώτη και μοναδική επίσκεψη Σύρου Προέδρου στην Κύπρο
 
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θέλωντας να ανταποδώσει τη φιλοξενία του Σύρου Προέδρου, τον προσκάλεσε στην Κύπρο.
 
Στις 4 Νοεμβρίου του 2011 συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Asma al-Assad επισκέφθηκε το νησί μας σε μια ιστορική επίσκεψη, αφού ήταν η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα επίσκεψη Σύρου Προέδρου.

Για ακόμα μια φορά ο Σύρος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Δημήτρη Χριστόφια για τη στάση της Κύπρου που είναι διαφορετική από αυτή της ΕΕ στο θέμα επιστροφής των υψωμάτων Γκολάν, αυτό αν και αποτελεί μέλος της Κοινότητας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε το γεγονός πως αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Σύριου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία και είπε πως ο Σύρος Πρόεδρος επέδειξε θερμότατο ενδιαφέρον τόσο για την πρωτοβουλία του όσο και για τις λεπτομέρειες ιστορικά του κυπριακού προβλήματος και τον ευχαρίστησε θερμά.

Ο κ. Assad, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε στις μακρόχρονες ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών και επεσήμανε πως «η Κύπρος και η Συρία είναι γειτονικές χώρες, έχουν την ίδια θάλασσα και μοιράζονται και την ιστορία και τον πολιτισμό αυτής της περιοχής. Και οπωσδήποτε οι σχέσεις είναι καλές μεταξύ οποιωνδήποτε δυο χωρών γειτονικών που η ιστορία τους, τους έδωσε τη δυνατότητα να έχουν καλές σχέσεις».

Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Assad υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών ενώ στη συνέχεια υπογράφηκαν πέντε διμερείς συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών.


Ακολούθησε η παρασημοφόρηση του Προέδρου Assad με το Μέγαρο Περιδέραιο του Τάγματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και του Προέδρου Χριστόφια με το ανώτατο παράσημο της Συριακής Δημοκρατίας (National Order of Ummayya with the Grand Sash).


 

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα