ΥΠΕΞ: Σε πρωτοφανές επίπεδο οι σχέσεις κυπριακής-εβραϊκής κοινότητας

Η εγγύτητα και το βάθος των σχέσεων μεταξύ της κυπριακής και της εβραϊκής κοινότητας βρίσκονται σε πρωτοφανές επίπεδο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης σε εκδήλωση απόψε στο Λονδίνο που διοργάνωσαν η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου και το  Board of Deputies of British Jews, με θέμα την συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων εντός της Κοινοπολιτείας.

Ο ΥΠΕΞ μίλησε για ένα μοναδικό ιστορικό δεσμό φιλίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων προσθέτοντας ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σημαντικά, όχι τυχαία αλλά από επιλογή και ότι η σχέση των δύο λαών έχει εξελιχθεί στο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ σε τομείς όπως η διασπορά, η ενέργεια, η οικονομία, η ασφάλεια και η  άμυνα.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας και στο όραμά τους για την Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας ότι η εκδήλωση απόψε είναι μια επιβεβαίωση του κοινού αυτού οράματος για σταθερούς δεσμούς με συνέργειες εντός της Κοινοπολιτείας και πέραν αυτής.

Στο χαιρετισμό του ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο για περίπου 53, 000 Εβραίους η Κύπρος ήταν το τελικό σύνορο για το ταξίδι σε μια καλύτερη ζωή μακριά από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, προσθέτοντας ότι περισσότερα από 2,200 παιδιά γεννήθηκαν στην Κύπρο. Ανέφερε ακόμη ότι στη σύγχρονη ιστορία και οι δύο λαοί έχουν υποστεί εκτοπισμό, απώλεια και διώξεις και έτσι η Κύπρος στέκεται αλληλέγγυα στο λαό του Ισραήλ και θαυμάζει την επιμονή του γιατί αυτή την επιμονή επέδειξαν και οι Κύπριοι μετά την τουρκική εισβολή του 1974.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα
Χειροπέδες σε δεσμοφύλακα για τα ναρκωτικά που βρέθηκαν στο Φρουραρχείο των Κεντρικών Φυλακών
Στο κελί ο 60χρονος που παρέσυρε με το όχημα του αστυνομικό
Στις φλόγες συνεργείο στη Λευκωσία-Κάηκαν ολοσχερώς δώδεκα αυτοκίνητα (pics)
Κλάπηκε όχημα αξίας 30 χιλιάδων στη Λεμεσό-Συνελήφθη 21χρονος
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Στο Λονδίνο ο Πρόεδρος για προώθηση επενδύσεων στην Κύπρο
Πάνω από 100 οι μετανάστες που έφθασαν τη Δευτέρα στην Κύπρο-Δύο συλλήψεις
LIVE/Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ