Τελική ευθεία για το Καταστατικό Συνέδριο με φόντο την Εκλογική Συνέλευση

Στην τελική ευθεία για το Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαΐου εισήλθε το ΔΗΚΟ με τη χθεσινή επικύρωση από την Κεντρική Επιτροπή συνολικά 35 εισηγήσεων για καταστατικές αλλαγές, οι οποίες θα τεθούν για τελική έγκριση ενώπιον του Συνεδρίου.
 
Οι καταστατικές αλλαγές που θα τεθούν ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου της 6ης Μαΐου συνοψίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες που αφορούν:
 
Πρώτο: Τη δομή και τη λειτουργία του κόμματος.
 
Δεύτερο: Την παραγωγή πολιτικής.
 
Τρίτο: Το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία.
 
Επιδίωξη του ΔΗΚΟ μέσα από τις προωθούμενες καταστατικές αλλαγές είναι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του κόμματος, καθότι θεωρείται πως οι αλλαγές αυτές θα συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση της δυνατότητας για παραγωγή πολιτικών προτάσεων και κυρίως εγκαθίδρυσης μιας θεσμικής οδού αμεσότερης αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τους πολίτες.
 
Για την επίτευξη του πιο πάνω στόχου έχουν εγκριθεί οι εξής αλλαγές:
 
*Δημιουργία Επιτροπής Αναθεώρησης και Εκσυγχρονισμού της Κυπριακής Νομοθεσίας.
 
*Δημιουργία Επιτροπής Διαρκούς Διαβούλευσης με τους Πολίτες. Η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την διαμόρφωση και διαχείριση συστήματος συνεχούς επικοινωνίας με τους πολίτες.
 
*Δημιουργείται το Πολιτικό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν όλοι οι πρώην υπουργοί και βουλευτές μέλη του Κόμματος και άλλα πρόσωπα επί συγκεκριμένων θεμάτων, έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και μετά από κάθε συνεδρία αποστέλλει στον Πρόεδρο του κόμματος έκθεση εισηγήσεων και απόψεων.
 
*Οι Κλαδικές Οργανώσεις μετατρέπονται σε Κλαδικές Οργανώσεις και Επαγγελματικές Ομάδες.
 
*Δημιουργούνται επιτροπές συνταξιούχων.
 
*Δημιουργία Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία συμμετέχουν οι Δήμαρχοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Σχολικοί Έφοροι και οι Εκλεγμένοι Πρόεδροι Κοινοτικών Συμβουλίων, που είναι μέλη του κόμματος.
 
Την ίδια ώρα, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της πολιτικής και κομματικής λειτουργίας, έχουν εγκριθεί, ανάμεσα σε άλλες, οι εξής αλλαγές:
 
*Δημιουργία τριών θέσεων Αντιπροέδρων, οι οποίοι εκλέγονται από κοινό ψηφοδέλτιο.
 
*Κατάργηση της 1ης και 2ης φάσης των εκλογών. Ταυτόχρονη διεξαγωγή εκλογής Κεντρικών και Επαρχιακών Συλλογικών Οργάνων.
 
*Δημιουργία Γενικού Οργανωτικού Γραφείου με αρμοδιότητες, του οποίου προΐσταται ο Γενικός Οργανωτικός Γραμματέας υπό την εποπτεία του Προέδρου του κόμματος.
 
*Δημιουργία αρμοδιοτήτων της Γραμματείας, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την επιλογή Υπεύθυνου Προσωπικών Δεδομένων.
 
*Δημιουργία 2ης θέσης Βοηθού Γενικού Γραμματέα ο οποίος εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή και συμμετέχει εξ οφίκιο σε αυτή.
 
*Δημιουργία 2ης θέσης Βοηθού Γενικού Οργανωτικού Γραμματέα ο οποίος εκλέγεται από την Κεντρική Επιτροπή και συμμετέχει εξ οφίκιο σε αυτή.
 
Έντονο ενδιαφέρον
«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βλέπω ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να διευρυνθεί η ηγετική πυραμίδα του κόμματος, να υπάρχου περισσότερα στελέχη πρώτης γραμμής, όπως επίσης υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να υπάρχει καλύτερη ζύμωση, αλλά και πιο παραγωγική συζήτηση σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων», ανέφερε μιλώντας σήμερα στη μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή του Tv One, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος.    
 
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος, το πιο σημαντικό είναι πως θα θεσμοθετηθεί η συνεχής επαφή, τόσο με τη βάση του κόμματος, αλλά και με την κοινωνία των πολιτών.
 
«Κάτι», υπέδειξε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «που θεωρώ ότι είναι απαραίτητο αν θέλουμε να προτείνουμε και να προσφέρουμε σύγχρονες λύσεις για τα προβλήματα που σήμερα ταλανίζουν τους Κύπριους πολίτες και την κυπριακή κοινωνία».
 
Σημειώνεται πως το Καταστατικό Συνέδριο της 6ης Μαΐου, όπου και αναμένεται να εγκριθούν οι καταστατικές αλλαγές, πραγματοποιείται με φόντο την Εκλογική Συνέλευση του κόμματος, η οποία θα λάβει χώρα στις 10 Ιουνίου και μέσα από την οποία θα προκύψει η σύνθεση της νέας ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΚΟ.
 
Θα εκλεγούν συγκεκριμένα: Ο πρόεδρος, ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, οι τρεις αντιπρόεδροι (σ.σ. αν εγκριθεί η εισήγηση για αύξησή τους σε τρεις), ο γενικός οργανωτικός, τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
 
Και μολονότι όσον αφορά την προεδρία του κόμματος τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα, μιας και ο Νικόλας Παπαδόπουλος θα επανεκλεγεί άνευ ανθυποψήφιου, το ενδιαφέρον όσον αφορά την Εκλογική Συνέλευση θα κορυφώνεται ενόσω πλησιάζει η μέρα διεξαγωγής της, καθότι διαφαίνεται μεγάλο ενδιαφέρον για τις υπόλοιπες θέσεις της ανώτατης ηγετικής πυραμίδας.
 
Την υποψηφιότητά του για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου γνωστοποίησε ήδη ο νυν γενικός γραμματέας του κόμματος Μαρίνος Μουσιούττας, ενώ την θέση δεν αποκλείει να διεκδικήσει υπό προϋποθέσεις και ο νυν πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας Αλέκος Τρυφωνίδης, ο οποίος σε περίπτωση που πάει για αναπληρωτής, θα διεκδικήσει μια εκ των τριών θέσεων αντιπροέδρων.
 
Απ’ εκεί και πέρα, η ονοματολογία άρχισε ήδη να δίνει και να παίρνει, με το σκηνικό να ξεκαθαρίσει οριστικά στις 18 Μαΐου, ημερομηνία κατά την οποία θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες.   

Δειτε Επισης

Έμειναν με άδειες τις τσέπες το Πάσχα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι-«Τελικά τα €100 έγιναν €50 διότι τα μοίρασαν»
Παραμένει στα κατεχόμενα η σορός του άτυχου Φώτη Φωτίου-Πήρε εξιτήριο η σύζυγός του
Κραυγή απόγνωσης από τον πατέρα δεκάμηνου βρέφους-«Θα πέθαινε στα χέρια της μάνας του»
Στο κελί ο 25χρονος που συνελήφθη από τις Αρχές μετά τα επεισόδια-Πιάστηκε με ρόπαλα, σπρέι και κουκούλα
Παραδόθηκαν σε 160 οικογένειες κουπόνια και πακέτα με τρόφιμα για το Πάσχα
Τήρησαν και φέτος το έθιμο της αναπαράστασης της μεταφοράς του Σταυρού στον Κάθηκα (pics&vid)
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
«Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο Κύπρου η έκθεση Moneyval»-Ικανοποίηση ΕΚΚ για τα ευρήματα
Φράγκος: Από Β’ Παγκόσμιο έχουμε να δούμε τόσους νεκρούς δημοσιογράφους όπως στη Γάζα
Τουλάχιστον 20 νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο που έπεσε σε φαράγγι στο Πακιστάν