Ώρα για καθαρές κουβέντες-Τα λένε έξω από τα δόντια Αναστασιάδης και Ακιντζί

Σ’ εξέλιξη βρίσκεται από λίγο μετά τις επτά το απόγευμα η κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το πρώτο τετ-α-τετ των δύο ηγετών έπειτα από το αδιέξοδο στο οποίο κατέληξε το περασμένο καλοκαίρι η διαπραγματευτική προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας.
 
Η αποψινή συνάντηση, που έχει άτυπο χαρακτήρα και λαμβάνει χώρα στην οικία  της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στη νεκρή ζώνη, πραγματοποιείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας(σ.σ. χωρίς κάμερες και χωρίς φωτογραφική κάλυψη κατόπιν σχετικού αιτήματος του Μουσταφά Ακιντζί), αποσκοπώντας στην ανοικτή-χωρίς ατζέντα συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες και στην ανίχνευση των προθέσεων των δύο πλευρών για τα επόμενα βήματα.
 
Αξίζει να σημειωθεί, όσον αφορά τα διαδικαστικά, πως δεν έχει προσυμφωνηθεί κατά πόσο με την ολοκλήρωση της συνάντησης θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από τα Ηνωμένα Έθνη ως προς το αποτέλεσμά της, ενώ αδιευκρίνιστο παρέμενε μέχρι αργά το απόγευμα και το κατά πόσο και πού οι δύο ηγέτες θα προβούν σε οποιεσδήποτε δηλώσεις. Το πιθανότερο είναι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να προβεί σε δήλωση με την επιστροφή του στο Προεδρικό.
 
Ανοικτό παρέμενε, εξάλλου, το ενδεχόμενο πριν από την έναρξη του δείπνου, στο οποίο θα παρακαθίσει και η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, να δοθεί χρόνος στους δύο ηγέτες αν το επιθυμούν, να έχουν οι δυο τους κατ’ ίδιαν συνάντηση.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ανέμεναν στην είσοδο του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας μέλη της πλατφόρμας Unite Cyprus με σφυρίχτρες και πανό. 


 
Ο Νίκος Αναστασιάδης αναχώρησε από το Προεδρικό γύρω στις 18:50 χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτε τοποθέτηση.

Όσο αφορά στη διάρκεια του αποψινού δείπνου, όπως ανάφερε νωρίτερα σήμερα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πηγή των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, αυτή εξαρτάται από τους δυο ηγέτες, ενώ οι δύο ηγέτες είναι και αυτοί που θ’ αποφασίσουν εάν θα προβούν δηλώσεις μετά το δείπνο, αλλά και κατά πόσο θα δώσουν το πράσινο φως στα Ηνωμένα Έθνη για την έκδοση δήλωσης.
 
Σε ό,τι αφορά το μενού του αποψινού δείπνου, αυτό θα αποτελείται από παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα, τα οποία θα ετοιμάσει Κύπριος μάγειρας.
 
Με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει οι θέσεις και οι αξιώσεις τις οποίες προβάλλει δημοσίως η τουρκική πλευρά, οι προσδοκίες για αποτέλεσμα που να σηματοδοτεί την άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων κρίνονται ως περιορισμένες.
 
Παρά τούτο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρακάθεται στο δείπνο με ξεκάθαρο στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για λύση του Κυπριακού  στη βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
 
«Ο επιδιωκόμενος σκοπός και η διάθεση με την οποία προσέρχεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι να αποκατασταθεί πλήρως η επαφή και όχι μόνο μια επαφή, αλλά να υπάρξει η διάθεση να συνεχίσουμε την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού», υπέδειξε σχετικά το μεσημέρι μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Παρά πάντως τις χαμηλές προσδοκίες που προκύπτουν όσον αφορά το αποτέλεσμα του αποψινού δείπνου, η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών επικεντρώνεται στην κατάληξη σε ένα μίνιμουμ θετικό αποτέλεσμα, με τρόπο που θα διατηρείται ανοιχτό το παράθυρο επανέναρξης του ουσιαστικού διαλόγου.
 
Στο πλαίσιο αυτό, βασική επιδίωξη είναι όπως οι δύο ηγέτες συμφωνήσουν στον διορισμό προσωρινού απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο οποίος να διερευνήσει τις πιθανότητες για έναν νέο κύκλο συνομιλιών. Ως θετική εξέλιξη θα θεωρείτο επίσης μια ενδεχόμενη ανανέωση του ραντεβού των δύο ηγετών, έστω και υπό την μορφή της σημερινής κοινωνικού χαρακτήρα συνάντησης.

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές