Έγκλημα πολέμου η χρήση χημικών όπλων λέει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

"Η Κύπρος καταδικάζει απερίφραστα τη χρήση χημικών όπλων", ενέργεια που αποτελεί "έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", και ζητά "να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς", αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο ζήτημα, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Καθώς η κατάσταση στη Συρία ήταν το βασικό θέμα συζήτησης, μαζί με τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας και τις εξελίξεις στο Ιραν, ο Υπουργός Εξωτερικών, επεσήμανε στους ομολόγους του ότι "δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στο Συριακό", τονίζοντας ότι "η Κύπρος, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, ανησυχεί ιδιαίτερα για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό, αλλά και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή".  

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, εξέφρασε, όπως και άλλοι Υπουργοί, την ανησυχία του για την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αφρίν, η οποία οδήγησε σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Συριακό με παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα.   
 
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη όπως ενισχυθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ προς επίτευξη πολιτικής λύσης στο συριακό.  Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ  Staffan de Mistura και κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να στηρίξουν τις προσπάθειες του.  Η διπλωματία δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν, επίσης, απόψεις για τη Στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.
 
Όπως έγινε γνωστό, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε  χωριστές συναντήσεις με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian και τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas, με τους οποίους συζήτησε την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας σε διμερές, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τις δύο συναντήσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο πλέγμα των συνεργασιών μεταξύ της Κύπρου και των χωρών της περιοχής, και αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αναπτύσσοντας το ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έδωσε έμφαση στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου, ανταλλάσσοντας απόψεις, ειδικότερα με τον κ. Le Drien σε σχέση με τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας τόσο στον τομέα της ενέργειας όσο και της ασφάλειας, καθώς επίσης και τις προοπτικές περαιτέρω εμβάθυνσής της.  

Σημειώνεται ότι τέλος ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους δύο ομολόγους του για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, τονίζοντας την ετοιμότητα της πλευράς μας να προσέλθει σε ένα ειλικρινή διάλογο για επίτευξη βιώσιμης λύσης που να μην ξεφεύγει των αρχών και αξιών της ΕΕ, όπως επίσης των σχετικών με την Κύπρο ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. 
 

Δειτε Επισης

Η Αστυνομία αναζητά ένα ύποπτο πρόσωπο για διάρρηξη εκκλησίας (pics)
Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Εμπρησμός πίσω από τα 15 οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες στο Καϊμακλί-74 χτυπήματα από την αρχή του έτους
Τραγωδία στον Πειραιά-Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου (pics)
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα