Για μίνιμουμ θετικό αποτέλεσμα και διατήρηση ανοιχτού παραθύρου

Στο ανεπίσημο δείπνο που θα έχουν στις επτά σήμερα το βράδυ στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, στη νεκρή ζώνη, στρέφονται όλα τα βλέμματα σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και δη μια ενδεχόμενη επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες μετά από αρκετούς μήνες, και συγκεκριμένα έπειτα από το αδιέξοδο του Κρανς Μοντάνα, το περασμένο καλοκαίρι.
 
Το αποψινό κοινωνικού χαρακτήρα-μιας και ανεπίσημο- τετ α τετ των δύο ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας(σ.σ. χωρίς κάμερες και χωρίς φωτογραφική κάλυψη κατόπιν σχετικού αιτήματος του Μουσταφά Ακιντζί), πραγματοποιείται με πρώτιστο στόχο την ανοικτή συζήτηση και την ανίχνευση των προθέσεων των δύο πλευρών, χωρίς ν’ αναμένονται αποφάσεις που θα σηματοδοτούν την άμεση επανεκκίνηση ουσιαστικών συνομιλιών, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
 
Παρά τις χαμηλές προσδοκίες που προκύπτουν όσον αφορά το αποτέλεσμα του αποψινού δείπνου, δεδομένων και των συνεχών εκτός πλαισίου αξιώσεων που εγείρονται από τουρκικής πλευράς τους τελευταίους μήνες, η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών επικεντρώνεται στην κατάληξη σε ένα μίνιμουμ θετικό αποτέλεσμα, με τρόπο που θα διατηρείται ανοιχτό το παράθυρο επανέναρξης του ουσιαστικού διαλόγου.
 
Στο πλαίσιο αυτό, βασική επιδίωξη είναι οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν στον διορισμό προσωρινού εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο οποίος να διερευνήσει τις πιθανότητες για έναν νέο κύκλο συνομιλιών.
 
Αυτό, είναι κάτι για το οποίο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βολιδοσκόπησε και στο πρόσφατο παρελθόν του δύο ηγέτες προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένο άτομο, με την ε/κ πλευρά να εμφανίζεται θετική έναντι μιας τέτοιας εξέλιξης, την τ/κ ωστόσο από την άλλη να προβάλλει ενστάσεις και να μην αποδέχεται-όπως πράττει διαχρονικά- όπως το άτομο που θα αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο προέρχεται από χώρα μέλος της Ε.Ε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θα φάνε παραδοσιακά κυπριακά εδέσματα διά χειρός Κύπριου μάγειρα

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση