Τρίτη 26 Μαρ, 2019 | Επικοινωνία
trans gif

Για μίνιμουμ θετικό αποτέλεσμα και διατήρηση ανοιχτού παραθύρου

  16/04/2018 10:24
Για μίνιμουμ θετικό αποτέλεσμα και διατήρηση ανοιχτού παραθύρου

Για μίνιμουμ θετικό αποτέλεσμα και διατήρηση ανοιχτού παραθύρου

  16/04/2018 10:24
Στο ανεπίσημο δείπνο που θα έχουν στις επτά σήμερα το βράδυ στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ οι δύο ηγέτες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, στη νεκρή ζώνη, στρέφονται όλα τα βλέμματα σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και δη μια ενδεχόμενη επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι δύο ηγέτες μετά από αρκετούς μήνες, και συγκεκριμένα έπειτα από το αδιέξοδο του Κρανς Μοντάνα, το περασμένο καλοκαίρι.
 
Το αποψινό κοινωνικού χαρακτήρα-μιας και ανεπίσημο- τετ α τετ των δύο ηγετών, που θα πραγματοποιηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας(σ.σ. χωρίς κάμερες και χωρίς φωτογραφική κάλυψη κατόπιν σχετικού αιτήματος του Μουσταφά Ακιντζί), πραγματοποιείται με πρώτιστο στόχο την ανοικτή συζήτηση και την ανίχνευση των προθέσεων των δύο πλευρών, χωρίς ν’ αναμένονται αποφάσεις που θα σηματοδοτούν την άμεση επανεκκίνηση ουσιαστικών συνομιλιών, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
 
Παρά τις χαμηλές προσδοκίες που προκύπτουν όσον αφορά το αποτέλεσμα του αποψινού δείπνου, δεδομένων και των συνεχών εκτός πλαισίου αξιώσεων που εγείρονται από τουρκικής πλευράς τους τελευταίους μήνες, η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών επικεντρώνεται στην κατάληξη σε ένα μίνιμουμ θετικό αποτέλεσμα, με τρόπο που θα διατηρείται ανοιχτό το παράθυρο επανέναρξης του ουσιαστικού διαλόγου.
 
Στο πλαίσιο αυτό, βασική επιδίωξη είναι οι δύο ηγέτες να συμφωνήσουν στον διορισμό προσωρινού εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο οποίος να διερευνήσει τις πιθανότητες για έναν νέο κύκλο συνομιλιών.
 
Αυτό, είναι κάτι για το οποίο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ βολιδοσκόπησε και στο πρόσφατο παρελθόν του δύο ηγέτες προτείνοντας μάλιστα συγκεκριμένο άτομο, με την ε/κ πλευρά να εμφανίζεται θετική έναντι μιας τέτοιας εξέλιξης, την τ/κ ωστόσο από την άλλη να προβάλλει ενστάσεις και να μην αποδέχεται-όπως πράττει διαχρονικά- όπως το άτομο που θα αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο προέρχεται από χώρα μέλος της Ε.Ε.
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας