Με προεδρεύοντα τον Χριστόφια είχε δοθεί άδεια χρήσης του FIR σε αμερικανικά μαχητικά

H Κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, κάλεσε το ΑΚΕΛ να διατυπώσει την πολιτική και τους χειρισμούς που εισηγείται σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων, τη θέση της Κύπρου και των Βρετανικών Βάσεων.  
 
Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ως απάντηση στο κόμμα της αριστεράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «μπροστά στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες του ΑΚΕΛ σχετικά με τις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων και τη θέση της χώρας μας και των Βρετανικών Βάσεων, διερωτάται κανείς ποια θα ήταν η πολιτική που εισηγούνται και ποιους χειρισμούς προτείνουν για την Κυπριακή Κυβέρνηση».
 
Σημειώνει δε ότι «σε άλλη ανάλογη περίσταση, όταν μάλιστα αντίθετα από το πρόσφατο περιστατικό είχε ζητηθεί η άποψη και συγκατάθεση της χώρας μας, είχε αποφασιστεί να δοθούν διευκολύνσεις και χρήση του εναέριου χώρου της Κύπρου σε αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη κατά τις επιχειρήσεις στο Ιράκ».
 
Λογικά, συνεχίζει ο κ. Προδρόμου, θα πρέπει να εκφράζει και να ικανοποιεί το ΑΚΕΛ εκείνη η πολιτική, εφόσον η απόφαση είχε ληφθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο προεδρεύοντος μάλιστα του τότε Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Χριστόφια.
 
«Θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει κάποια διευκρίνιση επί του θέματος από το ΑΚΕΛ» καταλήγει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Για το ίδιο θέμα εξέδωσε στο μεταξύ ανακοίνωση και ο ΔΗΣΥ:
 
"Όταν τον Μάρτιο του 2003, πραγματοποιείτο διαδήλωση έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στη Λευκωσία –με συμμετοχή και του ΑΚΕΛ- για την επέμβαση των δυτικών στο Ιράκ, την ίδια ώρα ο τότε γγ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής προήδρευε του Υπουργικού Συμβουλίου και ενέκρινε διευκολύνσεις προς τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και άδεια χρήσης του FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Επί διακυβέρνησης ΑΚΕΛ, τον Σεπτέμβριο του 2010, σε δηλώσεις του ο τότε ΠτΔ κ. Χριστόφιας στο Ινστιτούτο Brookings των ΗΠΑ είπε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος ανέφερε στον Βρετανό Εργατικό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν να μην ανοίξουν τώρα θέμα βάσεων και αυτό «να το αφήσουν στα παιδιά και τα εγγόνια μας».
 
Οι στοιχειώδεις κανόνες πολιτικής δεοντολογίας λοιπόν επιβάλλουν τουλάχιστον έστω και λίγο σεβασμό προς τους πολίτες αλλά και προς την ιστορία. 
 
Για άλλη μια φορά το ΑΚΕΛ, εν έτει 2018, πολιτεύεται με βάση την μεταπολεμική και ψυχροπολεμική ρητορική. Δικαίωμά του βεβαίως. Αλλά τουλάχιστον ας μην προβαίνει και σε νουθεσίες.
 
Δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την ρητορική. Η θέση της Κυβέρνησης αλλά και του ΔΗΣΥ είναι ξεκάθαρη.
 
Καλούμε εκ νέου όλους μας να επιδείξουμε αυτοσυγκράτηση και σύνεση και να σταματήσουμε  τους αυτοπυροβολισμούς."
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Χαραλαμπίδου: Βασικός ο ρόλος των κοινοβουλίων για καταπολέμηση διαφθοράς