Θέλει καθαρά prive…καταστάσεις με Αναστασιάδη ο Ακιντζί

Με το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να μοιάζει αγεφύρωτο και τις προοπτικές όπως το ανεπίσημο δείπνο που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα οι δύο ηγέτες να αποτελέσει το εφαλτήριο για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό να φαντάζουν περιορισμένες, τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την προετοιμασία της συνάντησης Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί.
 
Μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτης, η Ειδική Αντιπρόσωπος και Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ανέβηκε σήμερα το πρωί τα σκαλιά του Προεδρικού, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Πρόδρομου Προδρόμου.
 
«Είχα μια καλή συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του. Η φύση της συζήτησης ήταν για το δείπνο, την άτυπη συνάντηση την Δευτέρα το βράδυ, μιλήσαμε για τις προετοιμασίες για αυτό», ανέφερε εξερχόμενη του Προεδρικού η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σημειώνοντας πως η σημερινή συνάντηση ακολούθησε τη συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί για να μιλήσουν επίσης για τις προετοιμασίες.
 
«Τα πράγματα βαίνουν ομαλώς μέχρι στιγμής, και προσβλέπω στο να φιλοξενήσω τους δύο ηγέτες τη Δευτέρα το βράδυ στην κατοικία μου στη νεκρή ζώνη. Όπως γνωρίζετε θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν μαζί και να μιλήσουν εδώ και αρκετούς μήνες», ανέφερε η κ. Σπέχαρ, η οποία ερωτηθείσα τι θα συζητηθεί στο δείπνο, υπέδειξε πως εναπόκειται στους δύο ηγέτες το τι θα συζητήσουν και πως υπάρχει ανοικτή ατζέντα.
Όπως εκτιμάται, θεωρείται βέβαιο πως στο πλαίσιο του δείπνου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα θέσει επιτακτικά την αξίωση της τουρκικής πλευράς για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση με σύσταση δομής, η οποία θα συμπεριλάβει και τους Τ/κ στη διαδικασία.
 
Περαιτέρω, σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν (DHA), η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα έξης ζητήματα:
 
Πρώτον, εάν επιμένει ο Νίκος Αναστασιάδης σε μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις.
 
Δεύτερον, εάν θα γίνει αποδεκτή ή όχι η πολιτική ισότητα των Τ/κ.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του σήμερα μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, κληθείς να πει πόση αισιοδοξία υπάρχει στην πλευρά μας, δεδομένων των όσων δηλώνει ο Τ/κ ηγέτης, αρκέστηκε να σημειώσει πως το γεγονός ότι θα γίνει αυτή η συνάντηση μετά από τόσους μήνες είναι μια θετική εξέλιξη. «Επιφυλασσόμαστε για να δούμε τη συνέχεια», υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες που γίνονται για τη συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί τη Δευτέρα, στο δείπνο.
 
«Είναι μια θετική εξέλιξη με την έννοια ότι είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει. Δεν πρόκειται βέβαια για συνάντηση διαπραγμάτευσης, όμως είναι μια συνάντηση μέσα από την οποία εμείς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποσκοπεί στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», τόνισε.
 
«Θα είναι», συνέχισε, «μια συνάντηση χωρίς ημερήσια διάταξη και αυτό θα επιτρέψει στους δύο ηγέτες να ανταλλάξουν ελεύθερα απόψεις».
 
Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι γίνεται προετοιμασία που αφορά τα Η.Ε. και ότι ενδεχομένως να υπάρξει ένα μέρος του δείπνου που να είναι κατ’ ιδίαν συνομιλία των δύο ηγετών. «Αυτά είναι ζητήματα που προετοιμάζουν τα Η.Ε.», επισήμανε.
 
Σε ερώτηση αν αυτό που λέει η κ. Σπέχαρ περί ανοικτής ατζέντας, με αυτό που λέει ο ίδιος περί μη ύπαρξης ατζέντας κατά το δείπνο σημαίνει το ίδιο πράγμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι το ίδιο.
 
«Δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη, δεν υπάρχει τραπέζι διαπραγματεύσεων για να είναι όλα τα θέματα στο τραπέζι. Οι δύο ηγέτες είναι ελεύθεροι να ανταλλάξουν απόψεις, να θίξουν ζητήματα που τους απασχολούν και ο αντικειμενικός στόχος-τουλάχιστον για τη δική μας πλευρά, ελπίζω τελικά και για τις δύο πλευρές-είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων όπου θα υπάρχει και ατζέντα».
 
Ερωτηθείς αν έχουν επιλεγεί κάποια θέματα για συζήτηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.
 
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι από τα Η.Ε. λέχθηκε στα ΜΜΕ ότι δεν θα επιτραπεί κάλυψη του δείπνου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι τα ζητήματα της διοργάνωσης του δείπνου επαφίενται στα Η.Ε. «Μπορείτε να πληροφορηθείτε από τα Η.Ε. πώς ακριβώς θα διοργανώσουν τη συνάντηση», επισήμανε.  
 
Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή της συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ μετέφερε στον Νίκο Αναστασιάδη αίτημα του Μουσταφά Ακιντζί όπως δεν επιτραπεί η τηλεοπτική ή φωτογραφική κάλυψη του δείπνου.

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση