Με σαφή προσανατολισμό, αλλά μικρό καλάθι ο Πρόεδρος στο δείπνο

Με ξεκάθαρο προσανατολισμό και στοχοπροσήλωση την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν στο Κρανς Μόντανα, αλλά ταυτόχρονα και χωρίς οποιαδήποτε πρόθεση αποδοχής απαράδεκτων τουρκικών αξιώσεων, όπως είναι για παράδειγμα η συνδιαχείριση του φυσικού αέριου πριν από την λύση, μεταβαίνει στο δείπνο της ερχόμενης Δευτέρας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ενόψει του δείπνου των δύο ηγετών, το απόγευμα συνήλθε το Συμβούλιο των Αρχηγών, κατά το οποίο οι ηγεσίες των κομμάτων ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για όλες τις τελευταίες εξελίξεις, με παράλληλη ανταλλαγή απόψεων, κατάθεση εισηγήσεων, καθώς και εκτιμήσεων όσον αφορά τις επιδιώξεις της άλλης πλευράς. 
 
Μολονότι η συνεδρία του Συμβουλίου των Αρχηγών πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, επαναβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις των κομμάτων.
 
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ συμφώνησαν όσον αφορά την αναγκαιότητα πραγματοποίησης του δείπνου, ευελπιστώντας όπως αυτό λειτουργήσει ως αφετηρία για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολίτων διατηρούν πολλές και σοβαρές επιφυλάξεις, ενώ κατά απόλυτο τρόπο ενάντια στην πραγματοποίηση του δείπνου τάχθηκε το ΕΛΑΜ.  Το ΔΗΚΟ ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται ως βάση επανέναρξης των διαπραγματεύσεων το πλαίσιο Γκουτέρες, η ΕΔΕΚ πως συμφωνεί με τις συνομιλίες, αλλά όχι με κοινωνικού χαρακτήρα συναντήσεις όπως το δείπνο της Δευτέρας, ενώ με την πραγματοποίηση του δείπνου διαφωνούν και οι Οικολόγοι, χωρίς ωστόσο, όπως τόσο εντός όσο και εκτός του Συμβουλίου των Αρχηγών ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Περδίκης ανέφερε, να το θεωρούν ως το...τέλος του κόσμου.   
 
Κοινή διαπίστωση της πολιτικής ηγεσίας αποτελεί πως με βάση τις δημόσιες δηλώσεις-τοποθετήσεις που γίνονται από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, οι προσδοκίες σε ό,τι αφορά την κατάληξη και επόμενη μέρα του δείπνου δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να είναι μεγάλες.
 
Όπως πληροφορείται ο Reporter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε προς τις ηγεσίες των κόμματων πως όλοι οι εμπλεκόμενοι με το Κυπριακό παράγοντες πίεζαν προς την κατεύθυνση συνάντησης των δύο ηγετών, αλλά και ότι ο ίδιος επιθυμεί να συναντηθεί και να ανταλλάξει προβληματισμούς με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως το δείπνο είναι διερευνητικού χαρακτήρα και πως δεν τίθεται θέμα από μέρους του υποχωρήσεων, διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνα ότι παραμένει σταθερός στις πάγιες θέσεις του.
 
Ό,τι συγκεκριμένα, δεν πρόκειται ν' αποδεχθεί συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση του Κυπριακού και πως επί του θέματος τον καλύπτει η σχετική σύγκλιση Χριστόφια-Ταλάτ, πως δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα με τον τρόπο που η τουρκική και τ/κ πλευρά την εννοούν, πως δεν αποδέχεται επιβολή χρονοδιαγραμμάτων, ενώ παραμένει σταθερός στη θέση του για μηδέν τουρκικές εγγυήσεις και τουρκικό στρατό.
 
Οι θέσεις των κομμάτων
Αβέρωφ Νεοφύτου: «Ως ΔΗΣΥ θεωρούμε ως ορθή και σωστή τη θέση του Προέδρου να αποδεχθεί την πρόσκληση για το δείπνο. Και ευχόμαστε να είναι η αρχή να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό γιατί όποτε υπάρχουν αδιέξοδα, υπάρχουν και κίνδυνοι».
 
Άντρος Κυπριανού: «Έχουμε πει ότι θα πρέπει να αποδοθεί σημασία όχι μόνον στο επικοινωνιακό κομμάτι στο δείπνο, αλλά στην ουσία. Δηλαδή θα πρέπει να αποτελέσει αυτό το δείπνο την αρχή για την έναρξη μιας διαδικασίας ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, η δική μας άποψη από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά».
 
Νικόλας Παπαδόπουλος: «Έχουμε μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δική μας θέση ότι, ναι μεν είμαστε έτοιμοι για διάλογο αλλά θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση αυτού του διαλόγου. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε ότι το πλαίσιο Γκουτέρες μπορεί να αποτελέσει τη βάση επίλυσης του Κυπριακού, όπως αυτό καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό».
 
Μαρίνος Σιζόπουλος: «Δεν διαφωνούμε με τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για επανέναρξη του διαλόγου, όμως, δεν συμφωνούμε με το ότι αυτή η διαδικασία έπρεπε να είναι υπό τη μορφή μιας κοινωνικής συνάντησης- δείπνου, η οποία ενδεχομένως να δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς και αρνητικές ενδεχομένως απόψεις από τη διεθνή κοινή γνώμη».
 
Γιώργος Λιλλήκας: «Η επανέναρξη των συνομιλιών σε αυτές τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας και με τον ρόλο της Τουρκίας θα οδηγήσουν σε ένα νέο αδιέξοδο εκτός κι αν εμείς ικανοποιήσουμε τις ακραίες τουρκικές απαιτήσεις, πράγμα που δεν διαβλέπω να γίνεται από πλευράς Προέδρου της Δημοκρατίας».
 
Γιώργος Περδίκης: «Το δείπνο έχει την επικινδυνότητα ότι σε αυτό σίγουρα θα καταθέσει ο Ακιντζί τις απαράδεκτες του θέσεις και θα αποτελέσουν και μέρος της αναμενόμενης διερεύνησης του εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Βέβαια ένα δείπνο δεν είναι το τέλος του κόσμου αρκεί να μη είναι η αρχή για νέες υποχωρήσεις».
 
Πόλυς Παλλήκαρος: «Το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί εκτός συνομιλιών πλην όμως δεν μπορούμε να υποχωρούμε για χάριν επανέναρξης των συνομιλιών. Η εισήγηση που κάναμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποδεχθούμε αυτά τα τρία πράγματα τα οποία δηλώνει ο κ. Ακιντζί ότι θα θέσει στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του δείπνου».
 
Γεάδης Γεάδη: «Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο εκφράσαμε τη διαφωνία μας για τη διεξαγωγή του δείπνου καθώς και για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια αναβαθμίζει τον ηγέτη της κατοχής σε ισότιμο συνομιλητή με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι δικοινοτική διαφορά, αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία».
 
O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
*Προεξάρχων θέμα είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού από το σημείο που διακόπηκαν, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το Συμβούλιο Αρχηγών.
 
Ο κ. Προδρόμου είπε πως η συνάντηση της Δευτέρας δεν θα έχει ημερήσια διάταξη και ως εκ τούτου μπορούν να τεθούν ελεύθερα θέματα, προσθέτοντας πως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει κάποια ζητήματα ενώπιον του Τ/κ ηγέτη.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε πως υπήρξε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων, τόσο ενόψει της συνάντησης με τον κ. Ακιντζί, αλλά και γενικότερα για τις εξελίξεις που σημειώνονται αυτή τη στιγμή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο Εκπρόσωπος, προχωρώντας για τη συνάντηση με τον κ. Ακιντζί τη Δευτέρα, ήθελε να έχει τις απόψεις, τις εισηγήσεις υπόψιν του όλων των πολιτικών αρχηγών.
 
«Και θεωρούμε ότι τώρα ο Πρόεδρος θα προχωρήσει στο δείπνο με αντικειμενικό σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τα τρία σημεία που θέτει ο κ. Ακιντζί, και συγκεκριμένα το θέμα της πολιτικής ισότητας, το θέμα των μηδέν στρατευμάτων και των μηδέν εγγυήσεων και το θέμα της συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, ο κ. Προδρόμου είπε πως το δείπνο είναι χωρίς ημερήσια διάταξη, δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, αλλά έχει σκοπό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας πως τουλάχιστον αυτή είναι η ανάγνωση της δικής μας πλευράς.

«Το δείπνο δεν έχει ημερήσια διάταξη και όταν δεν υπάρχει ημερήσια διάταξη μπορούν να τεθούν ελεύθερα οποιαδήποτε θέματα», είπε, για να προσθέσει πως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει κάποια ζητήματα στη συζήτηση που θα έχει με τον κ. Ακιντζί».

«Και προεξάρχων θέμα θα είναι η ανάγκη να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις απ’ εκεί που είχαμε μείνει όπως ήταν και κατεύθυνση που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ο κ. Γκουτέρες», τόνισε ο κ. Προδρόμου.
 
Η Κύπρος δεν εμπλέκεται
στην κρίση στη Συρία
Ερωτηθείς σχετικά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως στη συνεδρία συζητήθηκε και η κατάσταση στην περιοχή.

«Συζητήθηκαν οι εξελίξεις, τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται στους σχεδιασμούς που γίνονται αυτή την ώρα», είπε, προσθέτοντας πως όπως όλοι παρακολουθούμε, εξελίξεις υπάρχουν ανά πάσα στιγμή.

Εκφράζοντας την ευχή όπως να αποτραπεί περαιτέρω σύγκρουση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι απομένει να δούμε τι γίνεται.

«Πάντως υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων και υπήρξε και μια περιστασιακή, σύντομη ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η Τουρκία με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μπορεί να εστιαστεί στο Κυπριακό, ο κ. Προδρόμου είπε πως σίγουρα όλα επηρεάζουν και η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή μέρος της κρίσης στη Συρία.

«Όμως η προσοχή είναι στραμμένη στη συζήτηση που θα γίνει με τον Τ/κ ηγέτη την ερχόμενη Δευτέρα», σημείωσε.

Ερωτηθείς τέλος αν κάποια τρίτη χώρα ζήτησε κάποιες διευκολύνσεις στο πλαίσιο των εξελίξεων στην περιοχή, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος των σχεδιασμών που γίνονται από διάφορες χώρες.

«Έστω και αν πρόκειται για φιλικές χώρες, κάποτε για κράτη-μέλη εταίρους μας στην Ε.Ε., η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μέρος αυτών των σχεδιασμών ούτε ζητήθηκε ούτε υπάρχει κάποια ανάμειξη», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics