Με τρίπτυχο αδιαλλαξίας ο Ακιντζί στο δείπνο της Δευτέρας

Σε τρία σημεία θα επιμένει η τ/κ πλευρά στο δείπνο της 16 Απριλίου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αναφέρει ανώτατη διπλωματική πηγή στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν (DHA) αναφέροντας ότι θέλουν να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη στάση του στο θέμα του τουρκικού στρατού και των εγγυήσεων, στο θέμα της πολιτικής ισότητας των Τ/κ και του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
“Η συνάντηση των δύο ηγετών στην Κύπρο στις 16 Απριλίου είναι σημαντική από την άποψη ότι οι πλευρές θα δουν τη στάση η μία της άλλης και θα συζητήσουν τις θέσεις που διατηρούσαν δέκα μήνες προηγουμένως”, αναφέρει η ίδια πηγή στο πρακτορείο.
 
Η τουρκική πλευρά θα επιμένει σε τρία σημεία, σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή. Πρώτον, εάν επιμένει ο Νίκος Αναστασιάδης σε μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις. Δεύτερον, εάν θα γίνει αποδεκτή ή όχι η πολιτική ισότητα των Τ/κ. Τρίτον, τι θα γίνει με φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν θα μείνουν οι έρευνες για μετά τη λύση του Κυπριακού ή θα συσταθεί μια δομή στην οποία θα συμπεριλάβει και τους Τ/κ στη διαδικασία. “Αυτά τα τρία σημεία είναι πολύ σημαντικά. Η τ/κ πλευρά δεν θα κάνει πίσω από αυτά τα τρία σημεία”, ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Η ίδια διπλωματική πηγή ανέφερε ότι “οι εκλογές έχουν τώρα τελειώσει. Θέλει ο Αναστασιάδης να συνεχίσει τον δρόμο με μια νέα σκοπιά; Πρέπει αυτό να το ξεκαθαρίσει”.
 
Στο μεταξύ, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας στην 21η Οικονομική Σύνοδο Ευρασίας, δήλωσε πως η 16η Απριλίου δεν θα είναι συνάντηση με χαρακτήρα διαπραγματεύσεων,ενώ χαρακτήρισε “ιστορικό λάθος την επιμονή της ‘ε/κ διοίκησης για μονομερείς δραστηριότητες στην περιοχή.

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα συναντηθούμε με τον Ε/κ ηγέτη Αναστασιάδη σε ένα κοινωνικό δείπνο”. “Θα του εξηγήσω για άλλη μια φορά το όραμά μου και θα του υπενθυμίσω ότι δεν υπάρχει ανάγκη από ένταση και καβγάδες, αλλά από συνεργασία και κουλτούρα συμβιβασμού. Η 16η Απριλίου δεν θα είναι μια συνάντηση με χαρακτήρα διαπραγματεύσεων”, ανέφερε. 

Ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “για την επίλυση του προβλήματος χρειαζόμαστε ένα κοινό όραμα για την ισότητα, πνεύμα συνεργασίας, που επιβάλλει η εποχή και νοοτροπία ανοιχτόμυαλη. Χωρίς να υπάρξουν ρωγμές στον εγκλωβισμό της φανατικής αποστήθισης δεν μπορεί να υπάρξει μια νέα εποχή. Η εποχή μέσα στην οποία ζούμε χρειάζεται να είναι ανοιχτή σε νέα παραδείγματα και αναζητήσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να επαναθεωρούμε συνεχώς τα πολιτικά μας οράματα, κοιτάζοντας μπροστά χωρίς να προσκολλόμαστε στο παρελθόν”.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι μετά την ‘εκλογή’ του εξηγούσε ότι η Κύπρος χάρη στην ορθολογική συνεργασία μπορεί να αναλάβει ένα εποικοδομητικό ρόλο και να έχει μια αποκλειστική θέση. “Η Κύπρος μέσα στους αιώνες λόγω της γεωγραφικής της θέσης έζησε αναταραχές και οδύνες. Η ιστορία του νησιού είναι γεμάτη με αιματηρούς πολέμους. Ο σημερινός κόσμος της πληροφορικής και της τεχνολογίας, εάν αξιολογηθεί σωστά, υπόσχεται μεγάλες ευκαιρίες”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου που βρέθηκαν στην περιοχή, είναι δυνατόν να αξιολογηθούν με όραμα συνεργασίας και προσέγγισης, συμπεριλαμβάνοντας και άλλες χώρες της περιοχής. Όπως είπε, ο κοινός αυτός πλούτος των Τ/κ και των Ε/κ μπορεί να μεταφερθεί με ένα αγωγό ενέργειας που θα περάσει από την Τουρκία, ενώνοντας τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη. “Είναι ιστορικό λάθος η επιμονή της ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου για μονομερείς δραστηριότητες στην περιοχή σαν να ανήκουν μόνο σε αυτούς φυσικές αυτές πηγές”, υποστήριξε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα