Στην καρδιά μιας ενδεχόμενης πυραυλομαχίας για τη Συρία η Κύπρος

Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης κρέμεται από τα χείλη του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και των  συμμάχων του στην Ευρώπη, κυρίως του Εμμανουέλ Μακρόν και της Τερέζα Μέι η Κύπρος έχει μπει στο μάτι του κυκλώνα αφού η ύπαρξη των Βάσεων Ακρωτηρίου την καθιστά από τη μία, ως την σημαντικότερη και πλησιέστερη βάση των Συμμάχων στη Συρία και από την άλλη, στόχο πιθανού χτυπήματος των ρωσικών και των συριακών δυνάμεων.
 
Αυτό καταγράφουν σε σημερινό τους άρθρο οι Times, που αφού κάνουν ανασκόπηση της κατάστασης στη Συρία σημειώνουν πως πιθανή εμπλοκή των Βάσεων Ακρωτηρίου στους επερχόμενους βομβαρδισμούς της Συρίας θα την μετέτρεπε αυτόματα σε στόχο της συριακής και της ρωσικής αεράμυνας.
 
Συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο που υπογράφουν οι Cathrine Philip και Deborah Haynes,  διπλωματική ανταποκρίτρια και συντάκτρια άμυνας αντίστοιχα:
 
Οκτώ πολεμικά αεροσκάφη που είναι εξοπλισμένα με πύραυλους Tornado βρίσκονται στην Βρετανική Αεροπορική Βάση στο Ακρωτήρι και είναι πανέτοιμα να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εάν Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επιθέσεις  στη Συρία. Αυτό αυτόματα θα δημιουργούσε τον κίνδυνο ρωσικής απάντησης.
Έξι αεριωθούμενα Typhoon, οπλισμένα με βλήματα αέρα-αέρα, θα βρίσκονται δίπλα τους για να τα προστατεύσουν από τα πυρά του εχθρού.  Το ρωσικό σύστημα S-400 αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τα βρετανικά, γαλλικά και αμερικανικά αεροσκάφη.
Η ρωσική αεροπορία θα μπορούσε επίσης να εκτοξεύσει πυραύλους από πολεμικά πλοία με στόχο τις αεροπορικές βάσεις των Βρετανών στην Κύπρο. Μια τέτοια κίνηση θα κλιμάκωνε ακόμα περισσότερο την ένταση στην περιοχή αφού η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Ρωσία και πολλοί Ρώσοι ζουν στο νησί της Μεσογείου.
 
Μαχητικά αεροσκάφη έφτασαν στο Ακρωτήρι τα ξημερώματα
 
Την ίδια ώρα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter καταγράφει σύμφωνα με αυτούς που το ανήρτησαν την έλευση στο Ακρωτήρι κι άλλων πολεμικών αεροσκαφών από τη Βρετανία στην Κύπρο.
 
Το βίντεο το οποίο λήφθηκε τα ξημερώματα δείχνει μέλη του Αραβικού Συνασπιμού όπως τον ονομάζουν να καταφθάνουν γύρω στις 5 και 30 τα ξημερώματα μαχητικά αεροσκάφη.


Ο Αραβικός Συνασπισμός αποτελείται από βρετανικά, αμερικάνικα και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη.
 
«Αυτός είναι πόλεμος»
 
Στην εισαγωγή του άρθρου των Times σημειώνεται επίσης πως η στρατιωτική αεροπορική βάση της Βρετανίας στην Κύπρο θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο ρωσικών αντιποίνων μετά τη δέσμευση της Μόσχας να καταρρίψει πυραύλους που πυροδοτήθηκαν  στη Συρία καθώς και τα σημεία από όπου έχουν εκτοξευθεί.

 

 

Ο Ρώσος πρέσβης στο Λίβανο επανέλαβε τη δήλωση – προειδοποίηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι «εάν οι αμερικάνοι εκτοξεύσουν πυραύλους αυτοί θα καταρριφθούν, αλλά θα χτυπηθούν και οι περιοχές από τις οποίες θα εκτοξευθούν.

Ένας πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων της Βρετανίας ο στρατηγός Sir Richard Barrons χαρακτήρισε το σχόλιο του Ρώσου Πρέσβη ως απειλή πολέμου. «Λέει ότι θα προσπαθήσουν να βυθίσουν τα πλοία, να βυθίσουν υποβρύχια και να καταρρίψουν αεροσκάφη. Αυτός είναι πόλεμος» είπε.

Εκκενώνουν κτίρια και βάσεις Σύριοι και Ρώσοι

Παράλληλα το άρθρο καταγράφει την κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη Δαμασκό

Οι απειλές των Ρώσων προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Προέδρου Τραμπ ο οποίος προειδοποίησε τη Ρωσία να «ετοιμάζεται» για τους αμερικανικούς πύραυλους. Μέσα σε λίγες ώρες υπήρξαν ενδείξεις ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Συρία άρχισαν την εκκένωση στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων που θεωρούνται πιθανοί στόχοι των αμερικανικών βλημάτων.

Εντωμεταξύ το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας που έχει την έδρα του στη Δαμασκό ξεκίνησε την εκκένωση του κτιρίου, τόσο από πρόσωπα όσο και από εξοπλισμό σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα Δικαιώματα. Επίσης μέλη της Χεζμπολάχ που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν άρχισαν την εκκένωση των θέσεών τους κοντά σε δύο αεροπορικές βάσεις της Κυβέρνησης Άσσαντ  στη Δυτική Συρία.

Συνωστισμός στην Ανατολική Μεσόγειο

Αναφορά γίνεται και στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικα της Κύπρου με την παρουσία ρωσικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Το αμερικανικό USS Donald Cook που την προηγούμενη εβδομάδα είχε καταπλεύσει στο Λιμάνι της Λάρνακας βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο ανοιχτά της Συρίας και σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν αεροφωτογραφίες που δείχνουν πως το έχουν προσεγγίσει σε κοντινή απόσταση ρωσικά σκάφη που βρίσκονταν στην ναυτική βάση της Ταρτούς στη Συρία.

Οι συντάκτριες του άρθρου επικαλούμενες αμερικάνους αξιωματούχους σημειώνουν πως η Ρωσία ανησυχεί για την ικανότητα των αμερικανικών δυνάμεων να συλλέγουν πληροφορίες από την περιοχή με επανδρωμένα και μη αεροσκάφη και για αυτό το λόγο παρεμποδίζει με τεχνικούς τρόπους τη συλλογή πληροφοριών μέσω GPS.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»