Με πολλές ανησυχίες και επιφυλάξεις στον Πρόεδρο, ενδιάμεσος και ΕΛΑΜ

Με πολλές ανησυχίες και επιφυλάξεις, τις οποίες θα διαβιβάσουν στο απογευματινό Συμβούλιο των Αρχηγών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αντιμετωπίζει το δείπνο Αναστασιάδη-Ακιντζί της ερχόμενης Δευτέρας η πλειοψηφία των κομμάτων και δη τα κόμματα του ενδιαμέσου χώρου και το ΕΛΑΜ.
 
Οι ανησυχίες των κομμάτων πηγάζουν από την προϊστορία και κατάληξη ανάλογων κοινωνικού περιεχομένου συναντήσεων μεταξύ των ηγετών στο πρόσφατο και μακρινό παρελθόν, ενώ στην παρούσα φάση οι ανησυχίες και επιφυλάξεις αυτές εντείνονται εξαιτίας του εξαιρετικά τεταμένου κλίματος μέσα στο οποίο έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το δείπνο. Δηλαδή:
 
Πρώτο: Της προκλητικότητας της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά το θέμα του φυσικού αερίου με την προσπάθεια παρεμπόδισης των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και των συνεχών απειλών της Άγκυρας.  
 
Δεύτερο: Της διασύνδεση που επιχειρεί η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, μεταξύ του ζητήματος των υδρογονανθράκων και μιας ενδεχομένης νέας διαπραγματευτικής προσπάθειας για λύση του Κυπριακού.
 
Τρίτο: Της προβαλλόμενης από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς θέσης πως μια πιθανή νέα διαπραγματευτική προσπάθεια δεν θα λάβει χώρα εντός του πλαισίου που μέχρι σήμερα πραγματοποιείτο.
 
Τέταρτο: Στην προαναγγελλόμενη από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς θέσης για καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων.
 
Θέση των κομμάτων του ενδιαμέσου χώρου, αλλά και του ΕΛΑΜ, αποτελεί πως μέσα στο πιο πάνω περιγραφέν σκηνικό, το δείπνο εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τη δική μας πλευρά, τουτέστιν εξαναγκασμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε υποχωρήσεις επί της ουσίας, αλλά και μια πιθανή επικοινωνιακή αξιοποίηση της συνάντησης από την τουρκική πλευρά.
 
Από πλευράς Κυβέρνησης, αυτό που τονίζεται και που το απόγευμα πρόκειται να καταστήσει σαφές στους αρχηγούς των κομμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι πως θα προσέλθει στο δείπνο με μοναδική και ξεκάθαρη πρόθεση διερεύνησης της πιθανότητας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που σταμάτησαν το περασμένο καλοκαίρι στο Κρανς Μοντάνα, χωρίς χρονοδιαγράμματα και εντός του πλαισίου και των παραμέτρων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Συναφώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επαναλάβει και θα επαναβεβαιώσει στους πολιτικούς αρχηγούς πως δεν τίθεται σε καμία περίπτωση από μέρους του αποδοχή διασύνδεσης του ζητήματος του φυσικού αερίου με την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού, όπως βεβαίως και ότι για να εισέλθει σε μια νέα διαπραγματευτική προσπάθεια, προϋπόθεση αποτελεί ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών και προκλήσεων της Τουρκίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκοτώνει… το δείπνο πριν καν αρχίσει ο Ακιντζί
 

Δειτε Επισης

Τίθεται σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Υπηρεσίας Μεταλλείων για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος
Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»