Κάτι περισσότερο από ένα ανεπίσημο δείπνο

Στον αστερισμό του δείπνου που θα έχουν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας κινούνται οι δύο πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη, με την άτυπη αυτή συνάντηση των δύο ηγετών να χαρακτηρίζεται ως κομβικό σταυροδρόμι σε ό,τι αφορά την προοπτική  επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό.  
 
 Χθες, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, υπό την αιγίδα της οποίας θα πραγματοποιηθεί το ανεπίσημο δείπνο, είχε στα κατεχόμενα προπαρασκευαστικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
 
Η κ. Σπεχάρ, εμφανίστηκε φειδωλή και αρκούντως συγκρατημένη στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, αρκούμενη να αναφέρει πως το δείπνο της προσεχούς Δευτέρας αποτελεί μια καλή ευκαιρία για τους δύο ηγέτες να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο και να συζητήσουν.  Δεν παρέλειψε ταυτόχρονα, να εκφράσει την ιδιαίτερη ικανοποίηση των Ηνωμένων Εθνών για το γεγονός ότι φιλοξενούν τους ηγέτες, στην πρώτη τους συνάντηση από πέρυσι.
 
Σημειώνεται πως την Παρασκευή η Ειδική Αντιπρόσωπος και Αναπληρώτρια Ειδική Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο θα συναντηθεί, ενόψει του δείπνου της 16ης του μήνα, και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα με τους Επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών, σε μια προγραμματισμένη εδώ και καιρό συνάντηση, με τη συμβολή του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη. Σκοπός της συνάντησης ήταν να επαναβεβαιωθεί η δέσμευση της ε/κ πλευράς για συνέχιση του έργου των Δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών.
 
Την ίδια ώρα, ενόψει του δείπνου της Δευτέρας, καταβάλλεται προσπάθεια διευθέτησης και σύγκλησης του Συμβουλίου Αρχηγών πριν από το δείπνο, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει κλειδώσει η ημερομηνία.
 
Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η ΕΔΕΚ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφύγει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις ή προδεσμεύσεις και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε μορφή διασύνδεσης των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού
 
«Η εμπειρία από τα δείπνα που προηγήθηκαν μας υποχρεώνει να προσεγγίζουμε το δείπνο της προσεχούς Δευτέρας με επιφύλαξη.
 
Η έκκληση μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να αποφύγει οποιεσδήποτε δεσμεύσεις ή προδεσμεύσεις και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε μορφή  διασύνδεσης των ενεργειακών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αξιοποίησης του φυσικού αερίου με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού», τονίζει η ΕΔΕΚ.
 
«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των κλιμακούμενων προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας και εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος», υπογραμμίζει, «η άποψη της ΕΔΕΚ είναι ότι θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί συναντήσεις κοινωνικού χαρακτήρα οι οποίες ενδεχομένως στρέφουν τη διεθνή κοινή γνώμη προς λανθασμένες κατευθύνσεις. Θα έπρεπε με επιμονή να προωθηθεί πολιτικού χαρακτήρα συνάντηση».

Από την άλλη, στα κατεχόμενα αναμενόταν να φθάσει χθες το βράδυ ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάγκ, ο οποίος σήμερα θα γίνει δεχτός από τον Μουσταφά Ακιντζί, τον «πρόεδρο της βουλής» Τεμπερουκέν Ουλουσάϊ και τον «πρωθυπουργό», Τουφάν Ερχουρμάν.
 
Χθες, ο Μουσταφά Ακιντζί είχε συνάντηση διάρκειας μιας ώρας με την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Καθλίν Ντόχερτι.
 
Εξάλλου,  σε ομιλία του σε φεστιβάλ στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως θα ανακοινώσει με… ειλικρίνεια τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.  
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή στο θέμα της ενέργειας και της ασφάλειας, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι εφικτό αρκεί η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδείξει την απαραίτητη θέληση και να αποδεχτεί μια συμφωνία στην οποία να συμπεριλαμβάνονται και τα δικαιώματα τους, κατά την έκφρασή του.
 
«Μπορούμε να δούμε το μέλλον της Κύπρου και της περιοχής και την ασφάλεια από το ίδιο παράθυρο;» διερωτήθηκε ο Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει κοινός στόχος και κοινό όραμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
 
Συνεχίζοντας είπε ότι εδώ και τρία χρόνια συζητήθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών πολλές λεπτομέρειες (που αφορούν στη λύση του Κυπριακού), σε πολλά θέματα υπήρξε συμφωνία ενώ σε άλλα όχι, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση για άλλα 50 χρόνια.
 
Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στις συνομιλίες στην Ελβετία, υποστηρίζοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει επιδείξει καλή θέληση και «στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν χρειάζεται να επιρρίπτουμε ευθύνες».

Δειτε Επισης

Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
«Τιμούμε αυτούς που έμειναν στις επάλξεις και θυσιάστηκαν για να περισώσουν την εθνική αξιοπρέπεια»
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Αναβλήθηκε η διαδικασία της εξέτασης για ακύρωση δέσμευσης περιουσίας των μοναχών
Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία το αίτημα για αναστολή ποινής στον 82χρονο-Διαφώνησε ο πρόεδρος του Εφετείου
Ένοχος ο αστυνομικός για το θάνατο του 22χρονου Ιάσονα-Του επιβλήθηκε ποινή τριών ετών
Η πρώτη αντίδραση Οδυσσέα στο αίτημα για παύση-«Από σήμερα θα μιλούν οι μάρτυρες, τα στοιχεία και τα έγγραφα»
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή-Η ώρα της τελικής σύγκρουσης, έρχονται στο προσκήνιο υποθέσεις