Οσάτσι: Η εξομάλυνση των σχέσεων με Τουρκία δεν επηρεάζει τις σχέσεις με Κύπρο

Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε στο στάδιο των ομαλών σχέσεων με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τις σχέσεις μας με την Κύπρο και τις θέσεις μας στο Κυπριακό, ανέφερε σήμερα ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, ο οποίος αποκάλυψε πως το Κυπριακό είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί μεταξύ του Ρώσου και του Τούρκου Προέδρου, κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Τουρκία.
 
Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ.Οσάτσι κλήθηκε να σχολιάσει τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, με αφορμή τη συμφωνία πώλησης των πυραύλων S-400 και την τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού, για τον οποίον διαβεβαίωσε πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
 
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρέσβης είπε πως "με την Τουρκία μπαίνουμε στο στάδιο των ομαλών σχέσεων, γιατί προηγουμένως ήταν κακές οι σχέσεις μας" και πρόσθεσε "τώρα οι σχέσεις μας μπαίνουν σε στάδιο αμοιβαίου ενδιαφέροντος, κυρίως στον οικονομικό τομέα.
 
Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που προκαλεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, τόνισε πως το θέμα δεν πρέπει να προβληματίζει, καθώς θα  χρησιμοποιηθεί η τελευταία τεχνολογία, υπενθυμίζοντας πως στη Ρωσία λειτουργούν πολλοί πυρηνικοί σταθμοί και ότι η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Την ίδια ώρα, ανέφερε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ενημερωθεί σχετικά με την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού, από αντιπροσωπεία της εταιρείας που ανέλαβε την κατασκευή του και η οποία, όπως είπε, συναντήθηκε πριν μερικούς μήνες, στη Λευκωσία, με εκπροσώπους του Υπουργείου Ενέργειας καθώς και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής.
 
Αναφερόμενος στη συμφωνία πώλησης των πυραύλων S-400 στην Τουρκία, o Ρώσος Πρέσβης είπε πως είναι απλά μια εμπορική συμφωνία, "εμείς απλά τα πωλούμε αυτά και παίρνουμε τα χρήματα γι αυτά τα συστήματα".
 
Διαμήνυσε δε πως η συνεργασία Ρωσίας - Τουρκίας, δεν επηρεάζει τις σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο, "γιατί εμείς όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, υποστηρίζουμε την Κύπρο και στο Κυπριακό και σε άλλα θέματα και τώρα η αντιπροσωπεία μας που είναι στην Τουρκία, συζητά τις σχέσεις με την Κύπρο".
 
Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν θα συζητηθεί το Κυπριακό μεταξύ του Ρώσου και του Τούρκου Προέδρου, ο Στανισλάβ Οσάτσι απάντησε "δεν  είμαι ενήμερος κατά πόσο συζητήθηκε, όμως υπήρξαν σχέδια να συζητηθεί".
 
Οι δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβης έγιναν στο περιθώριο συνάντησης του με το Δήμαρχο Λεμεσού, Νίκο Νικολαϊδη, όπου συζητήθηκε το θέμα της αφιέρωσης πάρκου της Λεμεσού στη νίκη των Συμμάχων κατά του ναζισμού, με την οικονομική στήριξη της Ρωσίας.
 

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές