Ταύτιση απόψεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΚΕΛ σε Κυπριακό, ΑΟΖ και άνοδο του φασισμού

Ταύτιση απόψεων για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου διαπίστωσε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, λέγοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΚΕΛ έχουν ταυτόσημη θέση για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού.
 
Αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων είχαν το μεσημέρι συνάντηση στα γραφεία του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία. Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι «η παρεμπόδιση των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία με χρήση και απειλή χρήσης βίας συνιστά κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας, βασικών αρχών του διεθνούς έννομης τάξης και της Χάρτας των ΗΕ, κανόνων του διεθνούς δικαίου και δη του Δικαίου της Θάλασσας και βεβαίως των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ».
 
Όπως φάνηκε και στις τελευταίες συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία συντονίζονται για να εξασφαλίσουμε την απόλυτη στήριξη από την ΕΕ, πρόσθεσε. «Είναι δεδομένο κατά την γνώμη μας ότι ο διαμοιρασμός του πλούτου που προκύπτει από τους υδρογονάνθρακες θα μπορεί να γίνει και πρέπει να γίνει εφόσον υπάρξει λύση στο Κυπριακό. Ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου είναι κίνητρο και όχι εμπόδιο για τη λύση», ανέφερε.
 
Υπάρχει επίσης, συνέχισε, ταύτιση με το ΑΚΕΛ στη θέση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και η τ/κ πλευρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο κ. Ρήγας, έχει ως θέση αρχής την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων και αυτό κάνουν στην ευρύτερη περιοχή όπου η Ελλάδα, μέσα από την κρίση την οποία έχει περάσει, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
 
Ο Πάνος Ρήγας μίλησε για ταύτιση απόψεων με το ΑΚΕΛ και όσον αφορά «ακροδεξιές αντιλήψεις οι οποίες ελλοχεύουν μέσα στις κοινωνίες». Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, ήταν αυτός ο οποίος την προηγούμενη περίοδο ανέκοψε την Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα με την πολιτική του στάση και την ιδεολογική του παρέμβαση.  «Ο προοδευτικός κόσμος της Κύπρου – το ΑΚΕΛ το έχει κάνει - οφείλει να περιορίσει το πολιτικό κόμμα που είναι ουσιαστικά παρακλάδι της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα».
 
Πρόκειται για συνέχεια της επίσκεψης του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα, ανέφερε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ευχαριστώντας το ΑΚΕΛ για την πρόσκληση να επισκεφθούν την Κύπρο ενώ ο Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι με αυτή την συνάντηση ολοκληρώνεται η ανταλλαγή απόψεων με το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα.
 
Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ  Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει ταύτιση στις εκτιμήσεις, τις προοπτικές αλλά και στα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και συναντίληψη για το πώς πρέπει να προχωρήσουν από δω και μπρος.
 
Είναι κοινός τόπος, είπε, ότι άμεσα πρέπει να σταματήσουν οι όποιες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο. «Η άρση των προκλήσεων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία θα δημιουργήσει το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να επαναρχίσουν τάχιστα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», ανέφερε.
 
Επεσήμανε την απαράδεκτη, όπως ανέφερε, στάση της Τουρκίας αλλά και «μια στάση από την τ/κ ηγεσία η οποία στην καλύτερη περίπτωση δεν βοηθά τις εξελίξεις». Αυτές οι επισημάνσεις, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, από μόνες τους δεν λένε πολλά πράγματα διότι ο δικός μας στόχος πρέπει να είναι η ομαλοποίηση της κατάστασης και η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την λύση του Κυπριακού.
 
'Εχει σημασία συνειδητοποιώντας τους κινδύνους από αυτή την εν πολλοίς απαράδεκτη και τυχοδιωκτική στάση της Τουρκίας, εμείς να πράξουμε ότι είναι στο δικό μας χέρι, ώστε να οδηγηθούμε στην ομαλοποίηση και την επανέναρξη το συντομότερο δυνατό. Το να καταγγέλλουμε μόνο την όντως απαράδεκτη στάση της Τουρκίας ή της τ/κ ηγεσίας, συνέχισε, δεν μπορεί από μόνο του να οδηγήσει κάπου και δεν μπορεί να είναι άλλοθι για δικές μας παραλείψεις και αδυναμίες στην άσκηση πολιτικής.
 
Ανησυχούμε από την ενίσχυση νεοφασιστικών μορφωμάτων που συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο Χρίστος Χριστοφίδης, λέγοντας ότι στην Ελλάδα «τραβήχτηκε μια γραμμή από τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου σε σχέση με την συμπεριφορά, την παρουσία και την δράση αυτών που εκφράζουν το νεοφασιστικό κίνημα».
 
Αναμένουμε ότι η κυπριακή κοινωνία, οι πολιτικές δυνάμεις όσοι, έχουν δημοκρατικές ευαισθησίες, θα αντιδράσουν και εδώ, συμπλήρωσε.

Δειτε Επισης

Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές