Δείπνο ανίχνευσης προθέσεων-Κόκκινη γραμμή οι υδρογονάνθρακες

Σαν συνάντηση… αποκαλυπτηρίων αναφορικά με τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό χαρακτηρίζεται το δείπνο που θα έχουν στις 16 του μήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, καθότι σε αυτό αναμένεται να διαφανεί εν πολλοίς κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο προσεχές μέλλον.
 
Το δείπνο, που τελικά κλείδωσε έπειτα από μια μακρά περίοδο παλινδρομήσεων από τον Μουσταφά Ακιντζί σε σχέση με την πραγματοποίησή του, δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως αποτελεί κομβικό σταυροδρόμι σε σχέση με την παραπέρα πορεία της τελούσας εδώ και μήνες σε χειμέρια νάρκη διαπραγματευτικής προσπάθειας.
 
Σε πρώτο στάδιο, προσφέρεται σε μια καλή ευκαιρία… επαναπροσέγγισης των δύο ηγετών, οι σχέσεις των οποίων όπως καθολικά γίνεται παραδεχτό έχουν κλυδωνιστεί και η μεταξύ τους εμπιστοσύνη έχει χαθεί.
 
Απ’ εκεί και πέρα, το κρίσιμο ερώτημα που θα κρίνει και τα επόμενα βήματα έγκειται στην προσέγγιση με την οποία ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα προσέλθει στο δείπνο ως προς το πλαίσιο μέσα στο οποίο αντιλαμβάνεται μια ενδεχόμενη επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
 
Αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαναλάβει τα όσα δημοσίως διατυμπανίζει εδώ και καιρό, περί νέων παραμέτρων για παράδειγμα, χρονοδιαγραμμάτων κτλ, γίνεται αντιληπτό-όπως υποδεικνύουν κυβερνητικές πηγές στον Reporter-,  πως τα περιθώρια για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών εκ των πραγμάτων, αν δεν εξανεμίζονται, στενεύουν ακόμη πιο επικίνδυνα.
 
Η ε/κ πλευρά εκτιμά πως στο πλαίσιο του δείπνου ο Μουσταφά Ακιντζί θα επιχειρήσει ν’ αναδείξει σε μείζον ζήτημα, προκειμένου να ξεκινήσει ξανά ο διάλογος, το θέμα των υδρογονανθράκων. Δηλαδή, την απαίτηση της τ/κ πλευράς για δημιουργία κοινής επιτροπής για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου πριν από τη λύση.   
 
Ωστόσο, για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση γενικότερα ένα τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και θεωρείται κόκκινη γραμμή, όπως φυσικά και η τουρκική αξίωση, όπως το θέμα του φυσικού αερίου τεθεί για συζήτηση στις διαπραγματεύσεις.
 
Στο πλαίσιο αυτό, διόλου τυχαίες δεν είναι οι συχνές-πυκνές αναφορές κυβερνητικών αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, με σαφή αποδέκτρια των μηνυμάτων τους την τ/κ πλευρά αλλά και τη διεθνή κοινότητα, πως πιθανή προβολή τέτοιου είδους αξιώσεων από τον Μουσταφά Ακιντζί, θα καταδεικνύει απλώς την απουσία επιθυμίας των Τ/κ για διαπραγματεύσεις.   
 
Για τη δική μας πλευρά, η μόνη οδός βάσει της οποίας μπορεί να καταστεί δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών, δεν είναι άλλη παρά μόνο η βάση επί της οποίας οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα και η επανέναρξή των συνομιλιών απ’ εκεί που τερματίστηκαν στο Κρανς Μοντάνα.  

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά