Συλλούρης: Ο αγώνας της Κύπρου άπτεται της προστασίας του κράτους, των συνόρων και της εθνικότητάς μας

Η προστασία του κράτους, των συνόρων μας, της εθνικότητας και των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας, είναι τα ζητήματα που άπτονται σήμερα του αγώνα της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, μιλώντας απόψε στον εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 που διοργάνωσαν το Σωματείο «Ανόρθωση» Αμμοχώστου και το Σωματείο «Αχυρών» Λιοπετρίου, στο Λιοπέτρι.
 
Μιλώντας για το εθνικό ζήτημα, ο κ. Συλλούρης είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να συνεχίσει τον επίπονο πολιτικό της αγώνα, βάσει στρατηγικής, στοχευμένου και μεθοδευμένου πλάνου, σε πνεύμα ομοθυμίας και αποφασιστικότητας και επεσήμανε ότι η αδιαλλαξία και οι μαξιμαλιστικές θέσεις και απαιτήσεις της Τουρκίας, αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο και την τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος και ανεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.
 
«Είναι βέβαια ολοφάνερο, ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί καμιά δίκαιη λύση, αφού πραγματικός στόχος της είναι η πλήρης κατάληψη και ο έλεγχος της Κύπρου. Αυτή η άτεγκτη στάση υποβιβάζει την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη μας, ενώ το παράδοξο είναι ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία να διαπραγματευόμαστε για τα ίδια τα κεκτημένα και τις ελευθερίες μας» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
 
Πρόσθεσε ότι όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι η Άγκυρα κινεί τα νήματα και επηρεάζει πλήρως την τουρκοκυπριακή ηγεσία, προωθώντας τα δικά της συμφέροντα στο νησί, δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα. «Παρόλο όμως, που τα υφιστάμενα δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια δράσης για την ελληνοκυπριακή πλευρά, οφείλουμε να επιμείνουμε στις προσπάθειές μας με την ίδια ένταση και επιμονή. Σε καμιά περίπτωση δεν μας επιτρέπεται οποιαδήποτε παραδοχή ή και αποδοχή μιας λύσης διχοτομικής, η οποία θα καταπατά τα ανθρώπινα και εθνικά μας δικαιώματα» υπογράμμισε.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η διασφάλιση των συνόρων μας, η εδαφική ακεραιότητα του κράτους και η εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περί ελευθερίας, ασφάλειας και ισότητας, δεν αποτελούν απλώς πολιτικούς όρους των διαπραγματεύσεων, ούτε στείρες προϋποθέσεις των ελληνοκυπριακών χαρτών, αλλά αναφαίρετα και απαραβίαστα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών.
 
«Επιβάλλεται, λοιπόν, όπως η οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, να εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το κοινοτικό κεκτημένο και να σέβεται τις αρχές και αξίες της δημοκρατίας. Μόνο έτσι θα τεθούν οι βάσεις για ένα βιώσιμο και ευοίωνο μέλλον, καθιστώντας την Κύπρο ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος» είπε.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπέδειξε ακόμα ότι μια δίκαιη λύση θα σταθεί αρωγός στον παράλληλο αγώνα για αναβάθμιση του κράτους και εξυγίανση των θεσμών και των μηχανισμών του. «Ευθύνη μας είναι και η πάταξη της διαφθοράς, η εξάλειψη της κακονομίας και η οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου και ισοπολιτείας. Και αυτοί είναι στόχοι που δύνανται να υλοποιηθούν αποκλειστικά με τις δικές μας προσπάθειες, χωρίς την εξάρτηση από ξένους παράγοντες» υπέδειξε.
 
«Αυτά είναι τα ζητήματα που άπτονται του δικού μας αγώνα σήμερα: η προστασία του κράτους, των συνόρων μας, της εθνικότητας και των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Συλλούρης.
 

Δειτε Επισης

Δυνατότητα υποβολής αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% για κατοικία εντός ενός έτους
«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής
Γ. Παπαναστασίου: Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην ΕΕ την τελευταία διετία
Επιλύουν το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με μια απλή δήλωση αποποίησης τα κόμματα
Δωμάτιο θηλασμού απέκτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων
Στο επίκεντρο θέματα άμυνας, κρίση στη Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στη συνάντηση ΠτΒ-ΥΠΑΜ
Παρέμβαση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την Αλβανία
Στ. Στεφάνου: Θετική για ευρύτερη περιοχή η λύση Κυπριακού,
Ικανοποίηση Ιωάννου με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ-Συνεχίζει τις επαφές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης