Συνάντηση ΑΚΕΛ - ΡΤΚ στα κατεχόμενα, έκκληση για συνάντηση των ηγετών το συντομότερο απο ΑΚΕΛ

Εκκληση προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό για να διεξάγουν ένα ειλικρινή διάλογο με στόχο την επανέναρξη το συντομότερο δυνατό ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο να φθάσουν σε μια συνολική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα, απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα μετά από συνάντηση με τον αρχηγό του ΡΤΚ Τουφάν Ερχουμάν.
 
Από την πλευρά του, ο κ. Ερχουμάν είπε ότι οι συνομιλίες πρέπει να είναι στοχευμένες  στη λύση, εστιασμένες στο συγκεκριμένο στόχο και να έχουν μια συγκεκριμένη διάρκεια.
 
Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τον κ. Ερχουμάν για την πάρα πολύ παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση που είχαν, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της μεγάλης σε διάρκεια συνάντησης, ανταλλάξαν απόψεις για πώς διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η κατάσταση σε ό,τι αφορά το κυπριακό και «πώς θα μπορούσαμε να παρεμβληθούμε σε αυτές τις εξελίξεις έτσι ώστε να δώσουμε προοπτική, για την επικράτηση της ειρήνης στην κοινή μας πατρίδα, την Κύπρο».
 
Η άποψή μας είναι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και έχει φθάσει σε ένα οριακό σημείο, είπε.
«Απευθύνουμε έκκληση στους δύο ηγέτες να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης διότι εάν δεν καταφέρουμε να παρεμβληθούμε σε αυτές τις εξελίξεις, τότε ανησυχούμε πάρα πολύ πως υπάρχει ο κίνδυνος διολίσθησης τελικά να φθάσουμε στην οριστική διχοτόμηση της κοινής μας πατρίδας», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Η έκκληση του ΑΚΕΛ είναι προς τους δύο ηγέτες να συναντηθούν το συντομότερο δυνατό, να έχουν ένα ειλικρινή διάλογο, να επαναρχίσουν το συντομότερο δυνατό ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο να φθάσουν το συντομότερο δυνατόν σε μια συνολική λύση στο Κυπριακό πρόβλημα.  Για να πετύχουν κάτι τέτοιο πρέπει να είναι προσηλωμένοι στο στόχο της λύσης και βέβαια να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, σημείωσε.
 
Σε ό,τι μας αφορά εμάς, ανέφερε, «θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και με το ΡΤΚ αλλά και με άλλες δυνάμεις στην ε/κ και στην τ/κ κοινότητα που πραγματικά ενδιαφέρονται για τη λύση, την επανένωση και την επικράτηση της ειρήνης στο νησί μας έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που το συντομότερο δυνατό θα οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του στόχου».
 
Στις δηλώσεις του, ο κ. Ερχουμάν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ευχαρίστησε την ηγεσία και αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ για την επίσκεψή τους. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με το ΑΚΕΛ το οποίο όσον αφορά την ομοσπονδιακή λύση, συνεχίζει να αγωνίζεται για να βρεθεί μια λύση και ανέφερε ότι τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν τις ειλικρινές και εντατικές επαφές τους.
 
Ανέφερε ότι η επιθυμία του ΡΤΚ «δεν είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία συνομιλιών, αρκεί για να διεξάγονται συνομιλίες, με οποιοδήποτε τρόπο, δηλαδή μόνο και μόνο για να διεξάγονται συνομιλίες, η δική μας η επιθυμία είναι να ξεκινήσουν συνομιλίες στοχευμένες στη λύση, να εστιάζονται στο αποτέλεσμα για να καταλήξουν στη λύση και να έχουν συγκεκριμένη διάρκεια».
 
Συγκεκριμένα, είπε «όπως είχα δηλώσει και μετά τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο της δημοκρατίας, οι συνομιλίες δεν μπορούν να διεξάγονται μόνο και μόνο για να διεξάγονται. Οι συνομιλίες πρέπει να έχουν νόημα και να είναι στοχευμένες στο αποτέλεσμα στη λύση. Θεωρούμε ότι μια διεργασία που θα μας διαρκέσει πολλά χρόνια δεν θα έχει νόημα για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να εστιάζονται σε προσπάθειες που να έχουν νόημα. Αυτό είχαμε πει στη συνάντησή μας με τον κ. Ακιντζί».
 
Βεβαίως, σημείωσε, η κατάσταση μέσα στην οποία βρισκόμαστε δεν μας κάνει ευτυχισμένους, το ίδιο ανέφεραν και στον ΓΓ του ΑΚΕΛ,  «αλλά από την άλλη εμείς δεν είμαστε υπέρ να ξεκινήσουν κάποιες διαπραγματεύσεις όπως και να είναι απλώς για να διεξάγονται, Οι συνομιλίες πρέπει να είναι στοχευμένες  στη λύση, εστιασμένες στο συγκεκριμένο στόχο και να έχουν μια συγκεκριμένη διάρκεια».
Τέλος είπε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να έχει επαφές και με το ΑΚΕΛ και με άλλες πολιτικές δυνάμεις και κόμματα στον νότο στις προσπάθειες για λύση.

Δειτε Επισης

Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού