Ενοχλήθηκαν από τις αναφορές Χαμπιαούρη σε εθνικά ιδεώδη και χριστιανικές αξίες

Σάλο, αλλά και αντιδράσεις προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε με την ηγεσία του ΕΛΑΜ.
 
Ο κ. Χαμπιαούρης, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι αξίες και αρχές που έχετε αναφέρει είναι και δικές μας αξίες και δικές μας αρχές και ότι θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ότι καλύτερο στα παιδιά μας που είναι το μέλλον αυτού του τόπου».
 
Είχε προηγηθεί δήλωση του κ. Χρίστου,  ότι «για εμάς μέσα από τα σχολεία πρέπει ο κάθε μαθητής, ο αυριανός πολίτης να μεγαλώνει με αρχές και αξίες, και πιστεύουμε ότι η ελληνορθόδοξη παράδοση του τόπου μας πρέπει να διατηρηθεί και στο μέλλον».
 
Μπροστά στον θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο Υπουργός Παιδείας προέβη αργότερα το βράδυ σε διευκρινιστική δήλωση, στην οποία αφού σημειώνει πως ως Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κυβέρνησης θεωρεί πως πρέπει να είναι σε διάλογο με όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, υπογραμμίζει ότι «σε σημερινές μου δηλώσεις αναφέρθηκα στα εθνικά ιδεώδη και τις χριστιανικές αξίες του κυπριακού ελληνισμού, πάντα με πλήρη σεβασμό και στις άλλες θρησκείες, χωρίς βεβαίως να υπονοείται καμία ταύτιση με ακραίες πολιτικές ιδεολογίες».
 
Αντιδράσεις…
Παρά και τη διευκρινιστική δήλωση του Κώστα Χαμπιαούρη, οι αντιδράσεις από οργανωμένα σύνολα, φορείς- και όχι μόνο- δεν εξέλειπαν.
 
Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά, όπως αναφέρει, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη.
 
«Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού επισκέφθηκε τα γραφεία του ΕΛΑΜ, το αδελφό κόμμα της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, και συμφώνησε με τις αρχές και αξίες του εν λόγω κινήματος για μια παιδεία βασισμένη στην ελληνορθόδοξη παράδοση και τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη», σημειώνει.
 
Και συνεχίζει: «Μας λυπεί και μας απογοητεύει πλήρως η στάση του Υπουργού, που ενώ θα έπρεπε με τη συμπεριφορά του να εμπνέει ενότητα, σεβασμό, αλληλεγγύη και αλληλοκατανόηση και να αποτελεί πρότυπο προοδευτικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που αγκαλιάζει και δέχεται όλα τα παιδιά ισότιμα στην αρχή της βάσης της μη διάκρισης, επιλέγει με το διχαστικό και εθνικιστικό του λόγο να προκαλεί το κοινό αίσθημα».
 
*Η ΕΔΟΝ, σε δική της ανακοίνωση, καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στα γραφεία του ΕΛΑΜ σε μια περίοδο μάλιστα όπου η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, της οποίας το ΕΛΑΜ αποτελεί παράρτημα στην Κύπρο, δικάζεται για εγκλήματα στην Ελλάδα».
 
«Θεωρούμε», αναφέρει, «ότι η κυβέρνηση, ο κρατικός μηχανισμός, και ακόμα περισσότερο οι φορείς της παιδείας, δεν θα πρέπει να έχουν καμιά απολύτως σχέση και συνδιαλλαγή με φασιστικά κόμματα όπως είναι το ΕΛΑΜ. Πρόκειται για ένα μόρφωμα που αποδεδειγμένα πρεσβεύει το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.
 
Τι ακριβώς εννοεί ο κ. Υπουργός με τη δήλωση του ότι ‘’Οι αξίες που αναφέρει το ΕΛΑΜ αποτελούν και αξίες της κυβέρνησης’’; Για ποιες ‘’καλοδεχούμενες απόψεις’’ μιλά ο Υπουργός»;
 
«Ως ΕΔΟΝ καλούμε την Κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από τους φασίστες του ΕΛΑΜ και να σταματήσει να τους αντικρίζει ως μια άλλη άποψη μέσα στη δημοκρατία. Ανάλογες αντιλήψεις και προσεγγίσεις μας οδήγησαν στο προδοτικό πραξικόπημα του 1974.
 
Καλούμε κάθε δημοκρατικό νέο και νέα να ενώσει τη φωνή του με την ΕΔΟΝ στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Να στείλουμε το μήνυμα ως νέα γενιά πως ο φασισμός δεν έχει θέση στην κοινωνία».
 

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας