Ικανοποίηση εν αναμονή ακριβούς ενημέρωσης στη Λευκωσία

Την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τις τοποθετήσεις των Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου της Βάρνας, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχουν γίνει πράξη.
 
«Πρέπει, όμως», είπε ο κ. Προδρόμου, «να είμαστε επιφυλακτικοί και να περιμένουμε την ενημέρωση για το τι ακριβώς διαμείφθηκε στη Σύνοδο της Βάρνας».
 
Ο κ. Προδρόμου, μιλώντας στο ΡΙΚ, χαρακτήρισε σημαντική τη δήλωση Ερντογάν ότι στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπέδειξε ότι «αυτό επιτρέπει να βρίσκουν έδαφος οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Η τοποθέτηση του Προέδρου Τουσκ ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου είναι αλληλέγγυοι στην Κυπριακή Δημοκρατία και το δικαίωμά της να εκμεταλλεύεται τον φυσικό πλούτο της είναι, όπως σημείωσε, μια απάντηση που δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας δεν συνάδουν πλέον με τις ενέργειές της στην ΑΟΖ και τις οποίες δεν πρέπει να επαναλάβει.
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη θέση του Ερντογάν, ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ότι αυτή δείχνει ότι παραμένει κάποιο πρόβλημα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έριξαν αβγά στον τοίχο-Καμιά σαφής απάντηση από Ερντογάν στις ανησυχίες
 
Σαφώς ικανοποιημένη είναι και η Αθήνα από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία κατά τη χθεσινή Σύνοδο της Βάρνας.
 
Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η Ε.Ε. για πρώτη φορά έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις, χωρίς βελτίωση και πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
Επιπλέον, στην ελληνική κυβέρνηση σημειώνουν με ικανοποίηση το γεγονός ότι οι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας.
 
Το ζήτημα της σύλληψης και κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών συζητήθηκε μεταξύ των Τουσκ, Γιούνκκερ και Ερντογάν επί είκοσι λεπτά και, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε ανοικτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί.
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»