Έριξαν αβγά στον τοίχο-Καμιά σαφής απάντηση από Ερντογάν στις ανησυχίες

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε απόψε από τη Βάρνα της Βουλγαρίας ότι συζήτησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ε.Ε.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ δήλωσε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έλαβαν καμία σαφή απάντηση από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε έναν μακρύ κατάλογο ανησυχιών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
«Αναφορικά με συγκεκριμένες λύσεις, δεν καταλήξαμε σε κανέναν συμβιβασμό σήμερα», τόνισε ο Τουσκ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ερντογάν στην Βάρνα.
 
«Ωστόσο, εξακολουθώ να ελπίζω ότι αυτό θα καταστεί δυνατό στο μέλλον…Μόνο η πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, περιλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης», πρόσθεσε.
 
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε επίσης ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία επιθυμούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους σε ό,τι αφορά το θέμα των ξένων τρομοκρατών μαχητών.

Ο Ερντογάν είπε ότι ελπίζει πως οι δύο πλευρές έχουν αφήσει πίσω τους τη δύσκολη περίοδο των κακών σχέσεων. Τόνισε ότι αναμένει από τις Βρυξέλλες στήριξη και όχι επικρίσεις, στον αγώνα του κατά της τρομοκρατίας.
 
Αναφερόμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., είπε ότι θα ήταν μεγάλο λάθος να μείνει η χώρα του εκτός της διεύρυνσης, ενώ υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
 
«Διατυπώσαμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο καθώς και φυσικά, με την κράτηση πολιτών της Ε.Ε., τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ.
 
Υπογράμμισε επίσης ότι η Ε.Ε. στέκεται αλληλέγγυα πίσω από τη Δημοκρατία της Κύπρου σε σχέση με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους και φυσικά τούτο μέσα στη δική της ΑΟΖ.
 
«Οι Βρυξέλλες ανησυχούν σοβαρά για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.
 
Ο κ. Τουσκ εξέφρασε επίσης την ανησυχία του γιατί, όπως είπε, ορισμένες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν το κράτος δικαίου.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τη στήριξή της προς τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι θα ήθελε η Τουρκία να αποτελέσει έναν πραγματικό στρατηγικό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. και η Τουρκία χρειάζεται να έχουν έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, αλλά και κοινές προκλήσεις στις οποίες χρειάζεται να εργαστούν μαζί.
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι είναι απαραίτητο για την Τουρκία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρο να επανεξετάσει το ζήτημα της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών.
 
Παράλληλα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την αντίθεσή του στην «απλοϊκή και επιφανειακή» ιδέα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Από την πλευρά τους οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανησυχία τους για τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον κουρδικό θύλακα του Αφρίν της Συρίας.
 
*«Για πρώτη φορά η Ε.Ε. έστειλε σαφές μήνυμα στην Τουρκία πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις χωρίς πρόοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα και την Κύπρο», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, σχετικά με τη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βάρνα.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες έθεσαν επιτακτικά το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ως όρο για την πρόοδο της ευρωτουρκικής ατζέντας.
 
Χαρακτηριστικό είναι κατά τις ίδιες πληροφορίες το γεγονός ότι οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μόνο για αυτό το θέμα συζητούσαν με τον Τούρκο Πρόεδρο για 20 λεπτά. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρ.Τ. Ερντογάν άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση χωρίς όμως να δεσμευθεί. 
 

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό