Στη Βάρνα για να ζητήσει και τα ρέστα από τους Ευρωπαίους ο Ερντογάν

Η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της διαχείρισης της μετανάστευσης και της βοήθειας της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, καθώς όπως αναφέρεται η δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας εξακολουθεί να αποφέρει αποτελέσματα, θα είναι τα κύρια σημεία συζήτησης στη Βάρνα, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι η Κομισιόν.
 
Η Κομισιόν στην ίδια ανακοίνωση, αναφέρει ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, η Κομισιόν πρότεινε την κινητοποίηση της δεύτερης δόσης ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ μετά την πλήρη δέσμευση του πρώτου μέρους της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μέχρι το τέλος του 2017.
 
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελευθέρωση των θεωρήσεων, διαδικασία και η άρρηκτα συνδεδεμένη εγχώρια πολιτική κατάσταση και θέματα ασφάλειας στην Τουρκία θα αποτελέσουν επίσης κορυφαία θέση στην ημερήσια διάταξη.
 
«Η συνάντηση πραγματοποιείται, αφού οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα υπονομεύοντας την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», τονίζει η Κομισιόν.
 
Συνεχίζει δε αναφέροντας ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας θα έχει επίσης εξέχουσα θέση στη συζήτηση των ηγετών, όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. θα επιμείνουν για άλλη μια φορά στο ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
 
Τέλος, «οι αντιτρομοκρατικές ενέργειες και η συνεργασία θα αποτελέσουν επίσης μέρος του διαλόγου αυτού απόψε».
 
Σημειώνεται δε ότι πριν από τη σύνοδο της Βάρνας, μετά τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την περασμένη εβδομάδα, όπου η Τουρκία ήταν στην ημερήσια διάταξη, ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε: «Οι διαφορές απόψεων μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας είναι πολλές. Θα είναι μια ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση όπου δεν θα κρύψουμε τις διαφορές μας, αλλά όπου θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιδού η… Βάρνα, ιδού και το πήδημα για την Τουρκία
 
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να εμποδιστεί η ενταξιακή της πορεία», δήλωσε στο μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος Ραγίπ Ερντογάν αναχωρώντας για τη Βάρνα, προσθέτοντας ότι η ενταξιακή πορεία παραμένει στρατηγικός στόχος.
Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Τουρκία με τις προσπάθειες αυτοθυσίας της είχε εμποδίσει την μετατροπή της θάλασσας του Αιγαίου σε νεκροταφείο.
 
«Θα υπενθυμίσουμε στους συνομιλητές μας ότι δεν ανεχόμαστε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά.  Θα προωθήσουμε στους ηγέτες της Ε.Ε. την προσδοκία μας για άρση των πολιτικών και τεχνητών εμποδίων στην ενταξιακή διαδικασία. Η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. είναι στρατηγικός μας στόχος.
 
Δεν θα επιτρέψουμε σε κύκλους που γνωρίζουμε την πρόθεση, τον σκοπό και τα εσώψυχα τους να εμποδίσουν την Τουρκία από το να πάρει της θέση που της αξίζει στην Ε.Ε. ως πλήρες μέλος», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι η Τουρκία με τις προσπάθειες αυτοθυσίας της είχε εμποδίσει την μετατροπή της θάλασσας του Αιγαίου σε νεκροταφείο. «Δυστυχώς οι χώρες της Ε.Ε. δεν επέδειξαν την ειλικρίνεια που δείξαμε εμείς. Μέχρι στιγμής έχει φτάσει στη χώρα μας ένα ασήμαντο ποσό της οικονομικής συμβολής τους για τους πρόσφυγες. Στη σημερινή μας συνάντηση θα θέσουμε στο τραπέζι αυτά τα θέματα», ανέφερε.
 
Ευχήθηκε η Σύνοδος της Βάρνας να συμβάλει θετικά τόσο στην επίλυση των θεμάτων της ΕΕ όσον και των περιφερειακών ζητημάτων. Πρόσθεσε ότι στη σημερινή σύνοδο θα συζητήσουν και τις εξελίξεις στα ζητήματα που είχαν συμφωνήσει προηγουμένως.
 
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό θα λάβουν τη στήριξη των Ευρωπαίων φίλων τους για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας ώστε οικοδομηθεί ξανά η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Την ίδια ώρα, βήματα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης της Ε.Ε. προς την Τουρκία περιμένει η Άγκυρα από τη Σύνοδο της Βάρνας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολού.
 
Οι ίδιες πηγές αναμένουν ότι η Άγκυρα προσδοκεί «επικαιροποίηση της τελωνειακής σύνδεσης, βήματα για την άρση της βίζας, βήματα ως προς την επίσπευση της οικονομικής βοήθειας για τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά και συγκεκριμένα βήματα όσον αφορά στον αγώνα της Άγκυρας ενάντια στην τρομοκρατία».
 
Το Ανατολού αναφέρει ακόμη πως σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το κύριο μέλημα της Τουρκίας θα είναι «να ξεπεραστούν τα πολιτικά και τεχνητά εμπόδια που τίθενται κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (της Άγκυρας)».
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα τονίσει στον Τουσκ και τον Γιούνκερ ότι η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της και θα καταδικάσει την έντονη δραστηριότητα των τρομοκρατικών οργανώσεων σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Ο Ακιντζί
Εξάλλου, η λανθασμένη πολιτική που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχυρίστηκε ο ηγέτης των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας παράλληλα ότι η λανθασμένη αυτή πολιτική το μόνο που πετυχαίνει είναι να επηρεάζει τη λύση του Κυπριακού.
 
Σε ομιλία του σε φεστιβάλ στο κατεχόμενο χωριό Άγιος Συμεών, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε, σύμφωνα με τα σημερινά τ/κ ΜΜΕ, και στο θέμα του φυσικού αερίου λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά απορρίπτει την πρόταση της τ/κ πλευράς να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή για τη διαχείριση του θέματος.
 
Σχετικά με την καταδίκη της Ε.Ε. στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η καταδίκη αυτή ουσιαστικά επηρεάζει και τους Τουρκοκυπρίους και τα δικαιώματα τους, αλλά παράλληλα επιτρέπει την μονιμοποίηση της διαίρεσης του νησιού.
 
Συνεχίζοντας ο Τ/κ ηγέτης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αναφέρθηκε και στη Διάσκεψη στη Βάρνα και είπε ότι η συνάντηση της Ε.Ε. με την Τουρκία στην Βάρνα έπρεπε να χαροποιεί και την Κύπρο, «αφού η ομαλοποίηση των σχέσεων Ε.Ε. με την Τουρκία  είναι θετική εξέλιξη και για την Ε.Ε. και για την Τουρκία αλλά και για την Κύπρο».
 

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό