Βάζουν στο τραπέζι των Καταστατικών αλλαγών αποκήρυξη της διζωνικής

Στον αστερισμό του Καταστατικού και ακολούθως Εκλογικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Μαΐου και 10 Ιουνίου αντίστοιχα, κινούνται στο ΔΗΚΟ.
 
Την περασμένη βδομάδα ολοκληρώθηκαν οι Επαρχιακές Συνδιασκέψεις που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, κατά τις οποίες η ηγεσία του ΔΗΚΟ είχε τη δυνατότητα ν’ ακούσει και ν’ ανταλλάξει απόψεις με τα μέλη του κόμματος, τόσο υπό το πρίσμα του αποτελέσματος των πρόσφατων προεδρικών εκλογών-υπό τη μορφή ανασκόπησης και αυτοκριτικής- όσο και για την παραπέρα πορεία του.
 
Το Καταστατικό Συνέδριο της 6ης Μαΐου κρίνεται ως σταθμός για την επόμενη μέρα του ΔΗΚΟ, καθότι σε αυτό αναμένεται να επέλθουν δομικές αλλαγές που θα επαναπροσδιορίζουν την μορφή και τον μέχρι σήμερα τρόπο λειτουργίας του κόμματος.
 
Οι εισηγήσεις για Καταστατικές αλλαγές θα γίνονται δεχτές από τις ηγεσίες των Επαρχιακών Επιτροπών μέχρι το τέλος του μήνα, οι οποίες με τη σειρά τους θα τις προωθήσουν ακολούθως στη Γραμματεία.
 
Η Γραμματεία, μαζί με το Εκτελεστικό Γραφείο, θα προχωρήσουν σε κωδικοποίηση των εισηγήσεων που θα υποβληθούν και εν συνεχεία θα τεθούν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και θ’ αποφασίσει ποιες από αυτές θα τεθούν ενώπιον του Καταστατικού Συνεδρίου, είτε για να εγκριθούν είτε για ν’ απορριφθούν.
 
Μεταξύ των Καταστατικών αλλαγών που προωθούνται βρίσκονται:
 
Πρώτο: Η δημιουργία τριών θέσεων αντιπροέδρων με συγκεκριμένα καθήκοντα για έκαστη τη θέση και χωρίς να υπάρχει η διαβάθμιση πρώτου, δεύτερου και τρίτου αντιπροέδρου.
 
Δεύτερο: Ο εκάστοτε οργανωτικός γραμματέας να είναι έμμισθος και να μην έχει δικαίωμα διεκδίκησης πολιτειακών αξιωμάτων, π.χ. βουλευτικής έδρας, προκειμένου να μην τίθεται θέμα προνομιακής θέσης από τη στιγμή που ο οργανωτικός γραμματέας χειρίζεται και έχει την ευθύνη του μητρώου των μελών.
 
Τρίτο: Ταυτόχρονη εκλογική διαδικασία(σ.σ. την ίδια μέρα) για ανάδειξη όλων των αξιωματούχων του κόμματος και όχι σε ξεχωριστές ημερομηνίες.
 
Πέραν των πιο πάνω, όπως και άλλων εισηγήσεων για Καταστατικές αλλαγές που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των Επαρχιακών Συνδιασκέψεων, αίσθηση προκαλεί η  πρόθεση που εκφράστηκε από μέλη του ΔΗΚΟ για υποβολή εισήγησης για καταστατική αλλαγή προς αποκήρυξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
 
Τα συγκεκριμένα μέλη του ΔΗΚΟ, εμφανίζονται αποφασισμένα να υποβάλουν την συγκεκριμένη εισήγηση, ωστόσο, όπως εκτιμάται, από πλευράς ηγεσίας του κόμματος δεν υπάρχει πρόθεση ανοίγματος ενός τέτοιου κεφαλαίου.
 
Χαρακτηριστική και αρκούντως ενδεικτική, υπήρξε η απάντηση του προέδρου του ΔΗΚΟ προς τα μέλη που έθεσαν επί τάπητος την σκέψη για μια τέτοια καταστατική αλλαγή, ότι σημασία δεν έχει το όνομα της λύσης, αλλά το περιεχόμενό της.
 
Οι εκλογές
Όσον αφορά το εκλογικό συνέδριο, για την θέση του προέδρου ο Νικόλας Παπαδόπουλος οδεύει ολοταχώς προς επανεκλογή χωρίς ανθυποψήφιο.
 
Απ’ εκεί και πέρα, την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη θέση του αναπληρωτή προέδρου εξέφρασε ήδη δημοσίως ο νυν Γενικός Γραμματέας του κόμματος Μαρίνος Μουσιούττας, ενώ κάποιοι βλέπουν έναν πιθανό ενδιαφέρον και από μέρους της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, αλλά υπό προϋποθέσεις, και από τον πρόεδρο της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας, Αλέκο Τρυφωνίδη.
 
Ο κ. Τρυφωνίδης, δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που δεν ενδιαφερθεί για τη θέση του αναπληρωτή προέδρου, να το… ψάξει για τη θέση του Γενικού Γραμματέα, ενώ σε περίπτωση που εγκριθεί η καταστατική αλλαγή για δημιουργία τριών θέσεων αντιπροέδρων, το ενδιαφέρον αναμένεται να κτυπήσει κόκκινο. Κάποια από τα ονόματα που ήδη κυκλοφορούν ως εν δυνάμει διεκδικητές είναι αυτά των βουλευτών  Αντώνη Αντωνίου, Πανίκου Λεωνίδου και Χρίστου Ορφανίδη.  
 

Δειτε Επισης

Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα