ΑΚΕΛ υπό… ανακαίνιση για ανάκτηση της χαμένης δυναμικής

Με χρονικό ορίζοντα το τέλος του χρόνου, το ΑΚΕΛ προχωρεί σε συγκεκριμένες δράσεις επί συγκεκριμένων αξόνων προγραμματισμού που αποσκοπούν στην αναδιοργάνωση και επανακαθορισμό του ρόλου του κόμματος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Απώτερος στόχος, να επανακτήσει τη χαμένη του δυναμική και να προχωρήσει μπροστά, χωρίς όμως να αλλάζει η ιδεολογική φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας του κόμματος.

Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ προχωρά στην επεξεργασία αριθμού θεμάτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο κόμμα να προχωρήσει με δυναμισμό μπροστά. Οι επεξεργασίες αυτές κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις, ως εξής:
 
Πρώτο: Στη βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του κόμματος, που από την ηγεσία του ΑΚΕΛ θεωρείται ως εξαιρετικά σημαντική για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά.  
 
Δεύτερο: Στην πιο έγκαιρη, συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη παραγωγή πολιτικών θέσεων για όλα τα ζητήματα, τα οποία απασχολούν σήμερα την κυπριακή κοινωνία.
 
Τρίτο: Στο άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία και τα κοινωνικά κινήματα.
 
Η επεξεργασία θ’ αφορά 20 θέματα με πρώτο στην ιεράρχηση την οργανωτική λειτουργία του κόμματος, ενώ το όλο εγχείρημα αγγίζει και τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου των Νέων Δυνάμεων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, το Οργανωτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ είχε επεξεργαστεί προεκλογικά ιδέες και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος, ενώ μια πρώτη συζήτηση έγινε στη Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής.  
 
Ωστόσο, αποφασίστηκε όπως η συζήτηση αυτή αφεθεί να γίνει με περισσότερη άνεση χρόνου μετά τις προεδρικές εκλογές, στη βάση του εγγράφου που ήδη υπάρχει και η συζήτηση επί του οποίου θ’ αρχίσει πολύ σύντομα.
 
Το δεύτερο κεφάλαιο που θα συζητηθεί είναι η λειτουργία των Βοηθητικών Γραφείων της Κεντρικής Επιτροπής, τα οποία έχουν την ευθύνη της παραγωγής πολιτικής.
 
Η παραδοχή που γίνεται από την ηγεσία του ΑΚΕΛ είναι πως δεν είναι τόσο αποτελεσματικά και τόσο έγκαιρα όσο θα τα ήθελε να είναι. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε πως θα πρέπει να υπάρξει προβληματισμός, τόσο για τη σύνθεση αυτών των Βοηθητικών Γραφείων, για τα οποία τίθεται και θέμα μετονομασίας, όσον και για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν, ώστε να είναι πιο έγκαιροι και πιο αποτελεσματικοί στην παραγωγή πολιτικής αλλά και στην παρέμβασή τους στην κοινωνία.
 
Σε σχέση με τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της οργάνωσης των Νέων Δυνάμεων, στο ΑΚΕΛ θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στους ανθρώπους οι οποίοι συνεργάζονται εδώ και χρόνια μαζί τους, να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στις συζητήσεις που γίνονται για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων και για τον καθορισμό πολιτικών θέσεων για σημαντικά ζητήματα. Συναφώς, συζητείται το πώς θα επιτευχθεί να υπάρχει και η δική τους άποψη όταν συζητούνται τα διάφορά ζητήματα.
 
Όσον αφορά την υλοποίηση, το Πολιτικό Γραφείο αποφάσισε και καθόρισε χρονοδιαγράμματα στη βάση των οποίων θα γίνουν αυτές οι επεξεργασίες, καθώς επίσης και από ποιους θα ετοιμαστούν τα εισηγητικά κείμενα, τα οποία θα απασχολήσουν τα Σώματα του κόμματος.
 
Έχει αποφασιστεί συγκεκριμένα ότι θα συσταθούν ειδικές ad hoc επιτροπές, οι οποίες θ’ ασχοληθούν με κάποια από αυτά τα θέματα, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τα κείμενα θα τύχουν επεξεργασίας από τα αντίστοιχα βοηθητικά γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής-τα οποία λειτουργούν ως μικρές δεξαμενές σκέψεις- ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα ζητηθεί και η βοήθεια ατόμων τα οποία συνεργάζονται με το ΑΚΕΛ, χωρίς κατ’ ανάγκη να είναι μέλη του κόμματος.
 
Τα κείμενα, αφού ετοιμαστούν, θα συζητηθούν διαδοχικά στα Σώματα του κόμματος, δηλαδή στη Γραμματεία, το Πολιτικό Γραφείο και στην Κεντρική Επιτροπή.
 
Το ΑΚΕΛ έχει αποφασίσει και θα επιδιώκει όπως τα κείμενα τα οποία θα ετοιμαστούν, συζητηθούν και με ανθρώπους στην κοινωνία, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις για τα συγκεκριμένα ζητήματα, ενώ θα επιδιώξει να έχει οργανωμένες συζητήσεις, με την μορφή σεμιναρίων και ημερίδων, και με την κοινωνία ευρύτερα.
 
Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε σήμερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξήγησε πως με αφορμή τη συζήτηση η οποία έγινε για την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, υπήρξε μια σε βάθος και πολύ ουσιαστική συζήτηση, ξεκινώντας από το Πολιτικό Γραφείο και πηγαίνοντας στην Κεντρική Επιτροπή. 
 
Το Πολιτικό Γραφείο, όπως υπέδειξε ο κ. Κυπριανού, συνήλθε σε μια πρώτη συνεδρία κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έγινε καμία απολύτως εισήγηση και κατά την οποία  αφέθηκαν τα μέλη του Σώματος να εκφραστούν ελεύθερα.
 
Στη συνέχεια το Πολιτικό Γραφείο συνήλθε ξανά στη βάση ενός εγγράφου που είχε ετοιμαστεί με βάση τη συζήτηση που είχε προηγηθεί και ετοίμασε την πρότασή του για την Κεντρική Επιτροπή. Ένα μέρος της πρότασης αφορούσε την επεξεργασία 17 θεμάτων, τα οποία θεωρήθηκε ότι είναι απαραίτητο να συζητηθούν διεξοδικά και εξαντλητικά στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, έτσι ώστε να δώσουν τη δυνατότητα στο κόμμα να προχωρήσει με δυναμική προς τα εμπρός.  
 
Η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή εμπλούτισε αυτή τη θεματολογία και το Πολιτικό Γραφείο στη συνέχεια αξιολογώντας τη συζήτηση που έγινε στην Κεντρική Επιτροπή και εμπλουτίζοντας τις προτάσεις του με βάση τις προτάσεις που κατατέθηκαν ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, αποφάσισε να τύχει επεξεργασίας συγκεκριμένος αριθμός θεμάτων, ως εξής: 
 
*Οργανωτική λειτουργία κόμματος
*Λειτουργία Βοηθητικών Γραφείων-Ο ρόλος τους και η παραγωγή πολιτικής
*Επαναπροσδιορισμός ρόλου-οργάνωσης Νέων Δυνάμεων
*Η Αριστερά και το συνδικαλιστικό κίνημα
*Η Αριστερά και το κίνημα της νεολαίας
*Η Αριστερά και το γυναικείο κίνημα
*Η Αριστερά και το αγροτικό κίνημα
*Η Αριστερά και η επαφή της με τις ΜΚΟ
*Ο ρόλος της Αριστεράς και το Κίνημα Ειρήνης-Οργάνωση Αντιφασιστικού Μετώπου
*Διαμόρφωση επικοινωνιακής στρατηγικής με ορίζοντα πενταετίας
*Ινστιτούτο Μελετών Προμηθέας και ο ρόλος του ΑΚΕΛ
*Ανάπτυξη διεθνών σχέσεων
*Κυπριακό υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων
*Μελέτη για ταξική διάθρωση και ιδεολογική τοποθέτηση κοινωνίας
*Μελέτη για την πρόταση του ΑΚΕΛ για θέματα οικονομίας
*Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ρόλος της Αριστεράς
*Ο πολιτισμός και ο ρόλος της Αριστεράς
*Συνεργατισμός-Τα νέα δεδομένα και ο ρόλος του ΑΚΕΛ  
 

Δειτε Επισης

Τόσα θα κοστίσει το Πασχαλινό τραπέζι-Οι αυξομειώσεις σε κρέατα, φλαούνες και λαχανικά
Χειροπέδες σε 47χρονο δεσμοφύλακα των Κεντρικών για εμπρησμό στον Στρόβολο
Συμπλοκή περίπου 60 προσώπων ανάμεσα σε Ε/κ και αλλοδαπούς έξω από σωματείο-Δύο τραυματίες
Σε Υπουργική Σύνοδο για Άσυλο και Μετανάστευση ο ΥΠΕΣ-Αναλύει την πολιτική της ΚΔ για επιστροφές μεταναστών
Η World Central Kitchen ξαναρχίζει διανομή γευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για Προέδρους και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων
Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Βήμα βήμα για αντιμετώπιση των ροών-Ανακοινώνεται την Πέμπτη οικονομικό πακέτο στήριξης του Λιβάνου
Οι τρεις κατηγορίες παραβατών της Πινδάρου, οι διαφορετικές ποινές και η απάντηση Αβέρωφ για διαγραφές
Στο Εφετείο η απόφαση προσωποκρατήσεων για «Δημητρούι»-Στο επίκεντρο η εξέλιξη με τους τρεις εκ των υπόπτων