Καταπέλτης για Τουρκία τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δύο ακόμα παράγραφοι έχουν προστεθεί στις αναφορές του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία, σύμφωνα με προσχέδιο που έχει στην κατοχή του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ).

Συγκεκριμένα, έχει προστεθεί η παράγραφος 15, που αναφέρει τα εξής:
 
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία και καλεί για την άμεση και θετική επίλυση αυτού του προβλήματος μέσω διαλόγου με τα κράτη μέλη».
 
Επιπλέον προστέθηκε η παράγραφος 16 που αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει αμετακίνητο σε αυτά τα ζητήματα».

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, όλα τα ήδη γνωστά σημεία για την υπόθεση της Κύπρου παραμένουν ως έχουν.
 
Πρόκειται για τις παραγράφους 12 -14 που αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι «καταδικάζουν έντονα τη συνεχιζόμενη παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», και υπογραμμίζουν «την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

«Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του Οκτωβρίου του 2014 και τη Δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σέβεται το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να διεξάγει έρευνες και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο.
 
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρεται.
 
Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Κύπρο και Αιγαίο απασχόλησαν το δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ενώ επισήμως τα Συμπεράσματα θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, από κάποιες χώρες επιχειρήθηκε όπως υπάρξουν πιο ήπιες αναφορές σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ωστόσο οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν καρπούς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έβαλε στο...παιχνίδι αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων το Ισραήλ ο Υπ.Εξ.

Καταδίκασε το ΕΛΚ
Στο μεταξύ, οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, καταδίκασαν τις τρέχουσες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της κυριαρχίας της Κύπρου, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΛΚ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι ηγέτες του ΕΛΚ ζήτησαν επίσης άμεση αποσυμφόρηση της κατάστασης για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή".

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόουλ δήλωσε εκ μέρους του κόμματος πως είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να προωθεί εσκεμμένα τις συγκρούσεις και να αυξάνει τις εντάσεις εναντίον της Κύπρου.

«Οι ηγέτες του ΕΛΚ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις συνεχείς επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα για τις κλιμακούμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στα χωρικά ύδατα της και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», αναφέρει η δήλωση του Προέδρου του ΕΛΚ.

«Η συμπεριφορά αυτή», αναφέρει ο Ζόζεφ Ντόουλ εκ μέρους των μελών το ΕΛΚ, «αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στην περιοχή και αντιφάσκει με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας να σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.».

«Η ασφάλεια στη Μεσόγειο», συνεχίζει ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, «δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο».

«Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει αμέσως κάθε μελλοντική επιθετικότητα και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου», αναφέρει η δήλωση του Ζ. Ντόουλ.

«Η Τουρκία πρέπει επίσης να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για να επιτρέψει την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου», τονίζει ο Πρόεδρος.

«Το ΕΛΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του και δεσμεύεται ως προς την υποστήριξή του τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ενόψει των αυξανόμενων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει.

«Η σύνοδος κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα, υπό τη βουλγαρική προεδρία της Ε.Ε., αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία να ξεπεράσει το σημερινό αδιέξοδο και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις χώρες της περιοχής», καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΚ.

Δειτε Επισης

Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά