Ποντάρει σε ισχυρή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων η Λευκωσία

Με την Τουρκία να εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε δικές της, παράνομες, γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η Λευκωσία ποντάρει σε εξασφάλιση νέου ισχυρού μηνύματος καταδίκης των τουρκικών προκλήσεων κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιου, που συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει αύριο το πρωί, στις 9:40 τοπική ώρα, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
 
Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
 
Η σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κρατών μελών της Ε.Ε. θα ξεκινήσει στις 15:30 ώρα Βρυξελλών. Θα προηγηθεί στις 15:00 η ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.
 
Στις 19:30, τοπική ώρα, θα πραγματοποιηθεί το δείπνο εργασίας των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ε.Ε., κατά το οποίο θα συζητηθούν οι σχέσεις με την Τουρκία.
 
Κατά την αυριανή τους συνάντηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα όσα έκανε η Τουρκία μετά την έκκληση που της απηύθυνε η Ε.Ε. το Φεβρουάριο, ανέφεραν στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ) κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει ισχυρότερη υποστήριξη και παρέμβαση από την Ε.Ε. προς την πλευρά της Τουρκίας.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είχε γίνει και στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο, σε σχέση με τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τη διεθνή νομιμότητα, τις πρόνοιες αλληλεγγύης στις Συνθήκες της Ε.Ε. κλπ.
 
Επειδή όμως τώρα υπάρχει και η καθαρή τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη δήλωση του κ. Τουσκ μετά το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον κ. Τουσκ και για το τι έκανε η Τουρκία μετά την έκκληση που της απηύθυνε η Ε.Ε., δηλαδή τα όσα μεσολάβησαν από τον Φεβρουάριο, πρόσθεσαν οι κυβερνητικές πηγές.
 
Ανέφεραν ακόμη πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ζητήσει ισχυρότερη υποστήριξη και παρέμβαση από την Ε.Ε. προς την πλευρά της Τουρκίας, ενόψει των Συμπερασμάτων που θα υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
Υπενθυμίζεται πως με τη δήλωσή του το Φεβρουάριο, εκ μέρους όλων των ηγετών της Ε.Ε., ο κ. Τουσκ είχε καλέσει επειγόντως την Τουρκία να τερματίσει τις δραστηριότητές της» στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη της Ε.Ε. στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο, με βάση το δίκαιο της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.
 
Καταδίκη, στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, ως προς τις απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, επηρεάζουν την ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και τα ίδια τα συμφέροντα της Ε.Ε., ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε παρέμβασή του στις εργασίες της συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταδίκη των τουρκικών ενεργειών ζήτησε από την Ε.Ε. ο Χριστοδουλίδης
 
*«Δεν έχουμε προσδοκίες για την ενταξιακή μας πορεία, αλλά δεν είμαστε εμείς η αιτία γι’ αυτό», δήλωσε στο μεταξύ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια Ε.Ε. που δεν ξέρει τι κάνει και τι θέλει.
 
Στις επαφές που είχαν στις Βρυξέλλες καθόρισαν ένα οδικό χάρτη με την Ε.Ε., έγιναν και θετικά βήματα, αλλά υπήρξαν και ζητήματα στα οποία δεν έγιναν βήματα, δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.
 
Όπως ανέφερε, αυτό που η Άγκυρα θέλει είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Ε.Ε., που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα. Για την απελευθέρωση της βίζας, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι έχουν υποβάλει την πρότασή τους στην Ε.Ε. και περιμένουν απάντηση.
 

Δειτε Επισης

Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Από το... Παντοπωλείο στα Δικαστήρια-Οι σταθμοί της τετραετούς σύγκρουσης Εισαγγελίας κι Ελεγκτή
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»