Το πολεμά η Σπέχαρ για κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Δεν το βάζουν κάτω τα Ηνωμένα Έθνη εντείνοντας τις προσπάθειές τους για καθορισμό κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ζήτησε και είχε συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την οποία συζητήθηκε ακριβώς το θέμα του καθορισμού δείπνου μεταξύ των δύο ηγετών.
 
Εξερχόμενη του Προεδρικού, ο κ. Σπέχαρ δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις, αρκούμενη να αναφέρει απλώς πως τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την προσπάθεια τους.  
 
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συνεχίζω να συνομιλώ με τις δύο πλευρές και μόλις υπάρξουν περισσότερα νέα σίγουρα θα σας ενημερώσω», ανέφερε.

Πληροφορίες που ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται, θέλουν τον Τ/κ ηγέτη να συναινεί στην πραγματοποίηση δείπνου  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, βάζοντας ωστόσο ως προϋπόθεση όπως κατά τη συνάντηση αυτή συζητηθεί το θέμα του φυσικού αέριου. Κάτι, που δεν αποδέχεται η δική μας πλευρά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε και βλέπει Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ
 
Φειδωλός ως προς την ουσία των όσων λέχθηκαν κατά τη συνάντηση εμφανίστηκε πάντως και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, αποφεύγοντας να αναφέρει κατά ποσό η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ μετέφερε κάποια συγκεκριμένη πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την προσπάθεια για να διευθετηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ο Πρόεδρος επανέλαβε στην κ. Σπέχαρ την ετοιμότητά του για μία συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις, για μια κοινωνικού τύπου συνάντηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητά του και αναμένουμε», υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο υπήρξε από την άλλη πλευρά θετική ανταπόκριση αλλά με προϋποθέσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπέδειξε πως δεν υπάρχει κάτι άλλο για σχολιασμό, επαναλαμβάνοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την προσπάθεια και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί χωρίς οποιαδήποτε προϋπόθεση, αφού θα πρόκειται για μια προσωπική συνάντηση κοινωνικού τύπου.  
 
Κληθείς να αναφέρει που… κολλά η όλη προσπάθεια, ο Πρόδρομος Προδρόμου παρέπεμψε στα Ηνωμένα Έθνη. «Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα πληροφορηθείτε ενδεχομένως από τα Ηνωμένα Έθνη που κάνουν την προσπάθεια», υπογράμμισε.    
 
Ερωτηθείς εξάλλου κατά πόσο η Κυβέρνηση θα ζητήσει αναβολή της Συνόδου της Βάρνας, ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ήταν Άτυπο, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου επίσημα, εκπροσωπώντας ομόφωνα όλα τα κράτη μέλη ανακοίνωσε κάποιες σαφείς τοποθετήσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία, για τα δικαιώματα της, για τη συμπεριφορά που πρέπει να έχουν όλοι στην περιοχή, για την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις.
 

«Ο κ. Τουσκ είχε εξαγγείλει ότι τελικές αποφάσεις για την προειλημμένη απόφαση μιας συνάντησης Ε.Ε.-Τουρκίας στη Βάρνα, θα ληφθούν μεθαύριο και την Παρασκευή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημείωσε.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει τις θέσεις μας στο Άτυπο Συμβούλιο και για αυτό το λόγο είναι που υπήρξαν οι ανακοινώσεις από τον κ. Τουσκ.
 
Ήδη, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών και η συνέχεια θα δοθεί την Πέμπτη στο Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταθέσει ξανά τις θέσεις μας και στη βάση των προεργασιών που έχουν γίνει από τον Υπουργό Εξωτερικών θα επιδιώξουμε να έχουμε ακριβώς την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην προσπάθεια που κάνουμε».
 

Δειτε Επισης

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει
Υπό κράτηση οι έξι για το Δημητρούι, ελεύθεροι οι τρεις λόγω «απογυμνωμένης μαρτυρίας»
Το ΑΚΕΛ ζητά να ξεκαθαρίσει ο ΠτΔ για τη μη συμπερίληψη του πραξικοπήματος στην εγκύκλιο του ΥΠΑΝ
«Στο ψηφοδέλτιο γράψτε μόνο Τζόρτζια»-H Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές
Χειροπέδες σε δεύτερο δημοσιογράφο στη Ρωσία για την παραγωγή βίντεο για την ομάδα Ναβάλνι
«Δεν υπάρχει επίσημη πρόταση προς τ/κ για τριμερή ή πενταμερή»-Διαψεύδει το «υπεξ» για κυρίαρχη ισότητα
Βίντεο ντοκουμέντο από τη συμπλοκή με τον νεκρό 23χρονο έξω από κλαμπ στην Ελλάδα
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Υποβάλλονται τη Δευτέρα οι υποψηφιότητες για κοινοτάρχες και κοινοτικούς συμβούλους
Ελεύθερος ο ύποπτος για την βόμβα σε μπαρ στον Πρωταρά, ελεύθερος και ο ένας για τους εμπρησμούς πρακτορείων