Ναι μεν αλλά ο Ακιντζι, στο περίμενε ο Αναστασιάδης

Χωρίς να ακούσει κάτι καινούριο και με τις γνωστές θέσεις των δύο πλευρών στις αποσκευές του αναχώρησε από την Κύπρο ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.
 
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν απέρριψε την πραγματοποίηση του δείπνου, αλλά υποστήριξε μιλώντας με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ  πως «υπάρχει η εξής κατάσταση, εάν δεν υπάρξει μια αλλαγή στην στάση τους, δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια διαδικασία που θα τελειώσει πριν καν αρχίσει. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο». Αυτό που επιθυμούν, είπε, είναι να δουν και να είναι σίγουροι ότι μπορεί να υπάρξει ένα πνεύμα αλλαγής και προσέγγισης, «Σε αντίθετη περίπτωση το να επισφραγίσουμε το αδιέξοδο δεν έχει όφελος για κανέναν».
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τα όσα έχει μεταφέρει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά και δημόσια, για την επανέναρξη των συνομιλιών και είπε ότι αναμένει την ανταπόκριση της άλλης πλευράς.
 
Περιμένει τον Ακιντζί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης 
  
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό έγινε πλήρης συζήτηση για το Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εξηγεί στον Αμερικανό αξιωματούχο τους λόγους που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα.
 
Ο Πρόεδρος επανέλαβε τα όσα έχει μεταφέρει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά και δημόσια, για την επανέναρξη των συνομιλιών και είπε ότι αναμένει την ανταπόκριση της άλλης πλευράς.
 
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, μεταφέρθηκαν στον κ. Μίτσελ οι ενέργειες της Λευκωσίας για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων, ενώ του υποδείχθηκε και το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, θέση που εκφράστηκε πρόσφατα και από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ.
 
Από αμερικανικής πλευράς, εκφράστηκε η διαβεβαίωση ότι θα είναι παρόντες, καθώς η Κύπρος αποτελεί μέρος της περιφερειακής εξίσωσης στα ενεργειακά και έχει ρόλο να διαδραματίσει.
 
Βλέπει αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων ο Ακιντζί
 
Πάντως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μίτσελ υπογράμμισε πως βλέπει έντονο ενδιαφέρον των ξένων για το Κυπριακό και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό το ενδιαφέρον θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.
 
Ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε λόγο για μια άδικη κατάσταση που υπάρχει εδώ και χρόνια στην Κύπρο και πως η ε/κ πλευρά κατέχει μόνη της το κοινό κράτος και συμπεριφέρεται σαν ο μοναδικός ιδιοκτήτης και κυρίαρχος στο νησί. «Το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να συμπεριφέρεται και ως ο μοναδικός ιδιοκτήτης του φυσικού πλούτου που υπάρχει στη θάλασσα γύρω από το νησί».

Ο Τ/κ ηγέτης μίλησε για μια κατάσταση σήμερα που απειλεί την γαλήνη στη θάλασσα.
 
Πρόσθεσε όμως ότι είναι εφικτό να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας τόσο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί όσο και μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στη ανατολική Μεσόγειο. «Είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα μέλλον που θα είναι προς όφελος όλων με ειρήνη και ευμάρεια».


Επανέλαβε δε ότι είναι προφανές πως θα ήταν επωφελές αντί της πρόκλησης έντασης να δημιουργηθούν ευκαιρίες συνεργασίας.
 
 

Δειτε Επισης

Ιράν: Απόλυτα ασφαλείς οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ισφαχάν
LIVE: Πύραυλοι του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν-Διαψεύδει η Τεχεράνη
Καταρρίφθηκαν drones αλλά δεν έγινε επίθεση με πυραύλους υποστηρίζει το Ιράν-Kανένα σχόλιο από Ισραήλ
Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ