Ψήφος εμπιστοσύνης από ΗΠΑ στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το μήνυμα ότι η Λευκωσία επιθυμεί άμεσα την επανέναρξη των συνομιλιών μετέφερε προς τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), κατά τη σημερινή συνάντηση στο Προεδρικό έγινε πλήρης συζήτηση για το Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εξηγεί στον Αμερικανό αξιωματούχο τους λόγους που οδήγησαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα.
 
Ο Πρόεδρος επανέλαβε τα όσα έχει μεταφέρει στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, αλλά και δημόσια, για την επανέναρξη των συνομιλιών και είπε ότι αναμένει την ανταπόκριση της άλλης πλευράς.
 
Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, μεταφέρθηκαν στον κ. Μίτσελ οι ενέργειες της Λευκωσίας για τη δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων, ενώ του υποδείχθηκε και το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, θέση που εκφράστηκε πρόσφατα και από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ.
 
Από αμερικανικής πλευράς, εκφράστηκε η διαβεβαίωση ότι θα είναι παρόντες, καθώς η Κύπρος αποτελεί μέρος της περιφερειακής εξίσωσης στα ενεργειακά και έχει ρόλο να διαδραματίσει.
 
Εξάλλου, ο κ. Μίτσελ είχε την ευκαιρία να συζητήσει εκτεταμένα το θέμα με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα το πρωί.
 
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση στο Προεδρικό αφορούσαν την Eιρηνευτική Δύναμη, την απόρριψη από τουρκικής πλευράς του απεσταλμένου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, καθώς και τη στάση της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν για σειρά ζητημάτων, με τους Αμερικανούς να μην κρύβουν τον προβληματισμό τους.
 
Η Λευκωσία εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις συζητήσεις με τον κ. Μίτσελ, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στα κατεχόμενα με τον Τ/κ ηγέτη, ενώ το απόγευμα θα δει και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη.
 
Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να τεθούν διμερή ζητήματα, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών θα αναφερθεί και στις επαφές του με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, την Πέμπτη στη Ρώμη.

 

*Την ικανοποίηση της Κυβέρνησης για τη στήριξη των ΗΠΑ, τόσο ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό όσο και προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να αξιοποιεί τον φυσικό της πλούτο, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γουές Μίτσιελ, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ήταν μια σημαντική και εποικοδομητική συνάντηση με τον νέο Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.
 
«Στη συνάντηση έγινε βεβαίως συζήτηση για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να επαναλάβει την ετοιμότητά του για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, και με ικανοποίηση ακούσαμε τη στήριξη των ΗΠΑ στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μέσα στις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζουμε ότι αυτή η στήριξη θα συμβάλει στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, όπως είναι και ο στόχος μας», ανέφερε ο Πρόδρομος Προδρόμου.
 
«Φυσικά», συνέχισε, «στη συνάντηση συζητήθηκαν και η ενεργειακή πολιτική και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέρος, μάλιστα, μιας προσπάθειας να συμβάλει η περιοχή μας στην ενεργειακή εξίσωση και ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».
 
«Είναι με ικανοποίηση», υπέδειξε ο Πρόδρομος Προδρόμου, «που ακούσαμε και τις δηλώσεις του κ. Μίτσιελ και θα πρέπει να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την επανάληψη της στήριξης των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα και στο δικαίωμα της χώρας μας στη διερεύνηση και αξιοποίηση σχετικά με τους ενεργειακούς πόρους».
 
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «στη συζήτηση έχουν τεθεί και τα διμερή θέματα, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, αφού από την οπτική γωνία των ΗΠΑ, η Κύπρος παίζει ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια.
 
«Βεβαίως», επισήμανε, «υπήρξε η επαναβεβαίωσή του ότι υπάρχει η επιθυμία να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις και επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
 
Είναι θετικό και σημαντικό ότι με την επίσκεψη αυτή, που είναι η πρώτη του Υφυπουργού Εξωτερικών από της αναλήψεως των καθηκόντων του,  έρχεται το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα έχουν ένα ενεργό ρόλο στην περιοχή και προσβλέπουμε ακριβώς στο να αποδώσει η σχέση αυτή που έχει αναθερμάνει και αναβαθμίσει τα τελευταία χρόνια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και ότι η σχέση αυτή θα μπορέσει να αποδώσει για τον διάλογο, για την εξεύρεση λύσης, για την ειρήνη στην περιοχή και για την ειρηνική αξιοποίηση του πλούτου της χώρας μας για όλους τους Κύπριους».
 
*Στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, την οποία όπως είπε, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ο κ. Mitchell σημείωσε ότι επανέλαβε στον Πρόεδρο πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους φυσικούς της πόρους, περιλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη.
 
«Επανέλαβα στον Πρόεδρο την εκτίμησή μας για τη στρατηγική συνεργασία που έχουμε την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης επανέλαβα την επιθυμία μας να δούμε την επανέναρξη των συνομιλιών και τη στήριξή μας για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία», επισήμανε.
 
Ο Αμερικανός Υφυπουργός είπε ακόμη ότι ήταν σημαντικό για τον ίδιο να έρθει στην Κύπρο σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια από τότε που ανέλαβε, ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση, είπε ότι είχαν μια θερμή συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
 
Υπέδειξε ακόμη ότι κατά την παραμονή του στη Λευκωσία θα έχει συζητήσεις και με τις δύο κοινότητες και θα μιλήσει αργότερα σήμερα και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
 
«Είμαστε πολύ υποστηρικτικοί προς την Κυπριακή Δημοκρατία, εκτιμούμε τη μακροχρόνια φιλία που έχουμε», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε καταληκτικά ότι προσβλέπει στην επόμενη φορά που θα επισκεφτεί την Κύπρο.
 
*Το πρωί, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Wess Mitchell, είχε  συνάντηση και  με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.  
 
Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο εκπρόσωπος Τύπου των Η.Ε. στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, η κ. Σπέχαρ ενημέρωσε τον κ. Mitchell για την ειρηνευτική δύναμη των Η.Ε. στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).
 
Εξάλλου, το απόγευμα θα τον συνοδεύσει μαζί με τον στρατιωτικό διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Mohammad Hamayun Kabir, και την Αμερικανίδα Πρέσβειρα στη Λευκωσία, Κάθλιν Ντόχερτι, σε επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία, είπε ο κ. Σιντίκ.
 

Δειτε Επισης

Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση
Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αντιδημάρχου για τον «Στρόβολο του αύριο» υπέβαλε ο Αιμίλιος Μιχαήλ
ΔΗΣΥ για την έλλειψη πτητικών μέσων-«Η παραδοχή της αρμόδιας υπουργού δεν αρκεί»
Παρουσίαση κοινοβουλευτικού έργου του Ευρωβουλευτή ΕΛΚ Λουκά Φουρλά