Ξεκαθαρίζει για Κυπριακό, ενημερώνει για ΑΟΖ τον Γκουτέρες ο Υπ. Εξωτερικών

Ως εξόχως σημαντική χαρακτηρίζεται η συνάντηση που θα έχει αύριο στη Ρώμη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχει από τον περασμένο Σεπτέμβριο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αξιωματούχος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η πρώτη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ως υπουργός Εξωτερικών, με τον Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Κατά τη συνάντηση, που ζητήθηκε από τη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών θα θέσει στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τόσο τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όσο και τη βούληση της Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα επαναλάβει στον Αντόνιο Γκουτέρες την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού στο πλαίσιο που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έθεσε στο Κρανς Μοντάνα, υπό την προϋπόθεση ωστόσο τερματισμού των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και της αμφισβήτησης από πλευράς Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Ταυτόχρονα, θα επαναλάβει την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη για μια νέα Διάσκεψη για τις εξωτερικές πτυχές υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει επαρκής προετοιμασία και θα είναι έτοιμη η Τουρκία να συζητήσει κατάργηση των εγγυήσεων.
 
Θα θέσει επίσης το θέμα της πραγματοποίησης κοινωνικού χαρακτήρα συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη προς ξεκαθάρισμα των προθέσεων των δύο πλευρών.
 
Επί του ζητήματος αυτού, ο Μουσταφά Ακιντζί έχει μεν αποδεχθεί επί της αρχής την αναγκαιότητα πραγματοποίησης μιας τέτοιας συνάντησης, ωστόσο την παραπέμπει σε βάθος χρόνου αρνούμενος να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία διενέργειάς της.
 
Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να επισημάνει στον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού τις ευθύνες του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση-υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους του όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο να μην υπάρξει στο μέλλον η ίδια ποντιοπιλατική αντίδραση που υπήρξε από πλευράς ΟΗΕ κατά την πρόσφατη παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ENI από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.    
 
Αξίζει να σημειωθεί πως για την κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενημερώθηκε πρόσφατα κατά την επίσκεψή της στη Νέα Υόρκη, από την Ειδική Αντιπρόσωπό του στο νησί, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Είχαν προηγηθεί συναντήσεις της κ. Σπέχαρ, τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
 
Όλα στο τραπέζι
Ερωτηθείς μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για την αυριανή συνάντηση που θα έχει στη Ρώμη με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι το Κυπριακό.
 
«Την ίδια στιγμή αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα ήταν ορθό πριν να γίνει η συνάντηση, η συζήτηση, να πούμε τι θα μεταφέρουμε. Δεν θα υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Αλλά σίγουρα θα συζητηθεί η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, η προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ποια είναι η δική μας ανάγνωση σε σχέση με τα γεγονότα», υπέδειξε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Ερωτηθείς αν θα συζητηθούν και οι ευθύνες της Τουρκίας σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στην κυπριακή  ΑΟΖ, υπουργός Εξωτερικών είπε ότι όλα αυτά, επηρεάζουν και το Κυπριακό και θα είναι αντικείμενο συζήτησης.
 
Κληθείς να πει κατά πόσο τη συνάντηση θα απασχολήσει και το ζήτημα μιας ενδεχόμενης συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι είναι θέμα, αλλά την ίδια στιγμή και από σεβασμό και προς τον ίδιον τον Γ.Γ. δεν θα ήταν ορθό να λεχθεί δημόσια το τι θα συζητήσουν. «Να γίνει η συνάντηση, να γίνει η συζήτηση και ακολούθως θα γίνουν δηλώσεις», επισήμανε.
 
 «Σίγουρα η κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, η διαμορφωθείσα κατάσταση με τις ενέργειες της Τουρκίας θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς για το θέμα αντικατάστασης του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό και αν θα διοριστεί κάποιος που δεν προέρχεται από την Ε.Ε., ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν είναι θέμα που απασχολεί τον Γ.Γ. αυτή τη στιγμή.
 
«Να θυμίσω ότι η προσέγγισή του να αποσταλεί ένας απεσταλμένος, δεν ήταν θέμα αντικατάστασης του κ. Άιντε. Ήταν ένας απεσταλμένος που θα επισκεπτόταν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να ακούσει τις απόψεις και τις προσεγγίσεις. Άρα, θεωρώ ότι δεν είναι ένα θέμα που, στη βάση των όσων γνωρίζουμε, απασχολεί αυτή τη στιγμή τον Γ.Γ. Αναμένουμε να μας ενημερώσει από πρώτο χέρι ο Γ.Γ.»
 
Κληθείς να πει κατά πόσο έχει γίνει μια πρώτη ανάγνωση σε σχέση με την αντικατάσταση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «αναμένουμε». «Είναι μια σημαντική αλλαγή. Θα έχουμε τον κ. Μίτσιελ στην Κύπρο και σίγουρα θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα», κατέληξε. 
 
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
«Σκοπός της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών είναι να ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα και για την επιθετική, προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας», ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, επισημαίνοντας πως θα γίνει μια διά ζώσης ενημέρωση.
 
Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος μιλούσε νωρίτερα το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Εξωτερικών θα επαναλάβει ταυτόχρονα ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. «Και χρειάζεται αυτή η διευκρίνιση, διότι ακούγονται πολλά και διάφορα, όχι από τη δική μας πλευρά», επισήμανε.
 
«Θα υπογραμμιστεί», τόνισε, «ότι έχουμε μια διαδικασία την οποία συμφωνημένα και με τη φροντίδα των Ηνωμένων Εθνών και δεδομένης και της εμπειρίας του παρελθόντος, έχουμε αποφασίσει και εφαρμόζεται. Θα υπογραμμιστεί επίσης ότι θα είναι κρίσιμο να αξιοποιηθεί και το πλαίσιο που είχε καταθέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις. Θα γίνει σαφές ότι δεν εξετάζονται άλλες λύσεις, με αφορμή των όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά».
 
Ανάλογη ενημέρωση, όπως υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, θα έχει και ο Υπουργός Εξωτερικών από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. «Η δική μας πλευρά θεωρεί ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την τουρκική πλευρά να έχει την πρωτοβουλία κρατώντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων σε εκκρεμότητα, διατηρώντας τη στασιμότητα και στο μεταξύ υποβάλλοντας, με διάφορες μεθόδους, στοιχεία που είναι εντελώς εκτός της λογικής μιας λύσης όπως προβλέπεται από τα Ηνωμένα Έθνη», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς τι θα απαντήσουμε εάν μας ρωτήσει ο Γενικός Γραμματέας τι είναι αυτό που εμποδίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο Πρόδρομος Προδρόμου απάντησε:
 
«Πρώτον, χρειάζεται πίεση προς την τουρκική πλευρά. Η Τουρκία δημιούργησε ένα σκηνικό, που κάθε άλλο παρά ευνοεί διαπραγματεύσεις και η τ/κ πλευρά δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα και στην πρόταση που έγινε για προκαταρκτική συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο πλευρών. Είναι προφανές ότι αντί να συζητούμε για το πώς θα επαναρχίσει ο διάλογος, ακούμε συνεχώς ιδέες και εισηγήσεις που δείχνουν άλλες στοχεύσεις.
 
Για να πάμε σε διάλογο πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας. Αυτό είναι το πρώτο συγκεκριμένο γεγονός. Τα διάφορα που προκαλούν θόρυβο στην όλη διαδικασία είναι οι διάφορες αξιώσεις για χρονοδιαγράμματα, προτάσεις για να αναζητηθεί συμφωνία εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, έχουμε ακούσει να προτάσσουν ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το φυσικό αέριο-ένα θέμα που είναι εκτός διαπραγματεύσεων κ.λπ.
 
Όλα αυτά τα πράγματα μαρτυρούν μια απροθυμία ή και προσπάθεια να σπρώξουν τη διαπραγμάτευση σε άλλο έδαφος. Είναι σημαντικό που ο υπουργός Εξωτερικών θα δει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για διαπραγμάτευση που γίνεται μέσα στα Ηνωμένα Έθνη, από τα Ηνωμένα Έθνη, με τις καλές τους υπηρεσίες. Είναι ο μόνος δρόμος για την τελική συνεννόηση και την επίτευξη μιας πραγματικής συμφωνίας για λύση του Κυπριακού».

 

Θα δει και Pistelli
O υπουργός Εξωτερικών αναχωρεί απόψε για τη Ρώμη, όπου θα συμμετάσχει στην Έκτακτη Υπουργική Διάσκεψη για την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestinian Refugees), καθώς και στην Υπουργική Συνάντηση για τη Στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εσωτερικών Δυνάμεων Ασφαλείας του Λιβάνου.
 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Ρώμη, πέραν της συνάντησης που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θα συναντηθεί και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, Αιγύπτου, Λιβάνου, Ιορδανίας και Μάλτας, καθώς και τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ Lapo Pistelli.
 
Η Έκτακτη Υπουργική Συνάντηση για την UNRWA πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Αιγύπτου, Ιορδανίας και Σουηδίας, ένεκα του σοβαρού οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η εν λόγω Υπηρεσία.
 
Όσον αφορά την Υπουργική Συνάντηση για τη Στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Εσωτερικών Δυνάμεων Ασφαλείας του Λιβάνου, πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του είδους της και σε αυτήν θα συμμετάσχουν τα μέλη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης και χώρες που διατηρούν πρόγραμμα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με το Λίβανο.
 
Η Κυπριακή Δημοκρατία, κατά την περίοδο 2015-2017, παραχώρησε στρατιωτική βοήθεια προς τις Ένοπλές Δυνάμεις του Λίβανου ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο μεθαύριο Παρασκευή,16 Μαρτίου.
 

Δειτε Επισης

Δύσκολη εξίσωση η απόδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς-«Δεν ορίζεται από το Σύνταγμα, πολύ ψηλός ο πήχης»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε