Μετά το Ocean Investigator, αναμένεται αύριο στο λιμάνι και το Med Surveyor

Μετά την άφιξη του Ocean Investigator στο λιμάνι Λεμεσού σήμερα το πρωί, το οποίο έφθασε στην Κύπρο για να πραγματοποιήσει αρχαιολογικές έρευνες στο οικόπεδο 10 στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αύριο αναμένεται να αφιχθεί και το δεύτερο σκάφος της Exxon Mobil, Med Surveyor, το οποίο θα διενεργήσει τις περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10.
 
Όπως δήλωσε ο λιμενάρχης Παναγιώτης Αγαθοκλέους, το Ocean Investigator αναμένεται να εκτελέσει κάποιες φορτώσεις εξοπλισμού, οι οποίες θα μεταφερθούν στο χώρο δράσης του, που είναι στο οικόπεδο 10. Αναμένεται να μείνει για λίγες μέρες εντός του λιμένα για να εκτελέσει αυτές τις εργασίες και ακολούθως θα αναχωρήσει για τον προορισμό του.
 
«Επίσης», ανέφερε ο κ. Αγαθοκλέους, «αναμένεται ένα δεύτερο σκάφος για τον ίδιο σκοπό(σ.σ. Med Surveyor), το οποίο υπολογίζεται να αφιχθεί αύριο. Και εκείνο θα παραμείνει για λίγες μέρες εδώ, πάλι για να φορτώσει κάποιο εξοπλισμό και ακολούθως θα ακολουθήσει την πορεία του προς το οικόπεδο 10».
 
Ερωτηθείς κατά πόσο τα δύο σκάφη θα εξυπηρετούνται από τις εταιρείες του λιμανιού, ο κ. Αγαθοκλέους σημείωσε πως η DP World έχει διαμορφώσει κατάλληλους χώρους, ώστε να εξυπηρετεί τον τομέα των υδρογονανθράκων και τις ερευνητικές εργασίες που θα γίνουν στο οικόπεδο 10. «Και οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι από το λιμάνι Λεμεσού, από το χώρο διαχείρισης της DP World», υπέδειξε.
 
«Στο παρόν στάδιο», συνέχισε ο λιμενάρχης, «αντιλαμβάνεστε θα γίνει διερεύνηση και προετοιμασία για την επόμενη γεώτρηση. Σίγουρα τα σκάφη θα χρησιμοποιούν το λιμάνι Λεμεσού για τη σύνδεση του θαλάσσιου χώρου με τη ξηρά. Απ’ εκεί και πέρα, όσον αφορά τη γεώτρηση, αυτό θα εξεταστεί σε κατοπινό στάδιο, αφού τελειώσουν οι ερευνητικές εργασίες».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσο το Ocean Investigator θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού  μέχρι τις 24 του μήνα όπως έχει δηλωθεί, ο Παναγιώτης Αγαθοκλέους επισήμανε πως οι ημερομηνίες που δίνονται είναι για να μπορέσουν να υπολογιστούν οι εργασίες που θα εκτελεστού και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει νωρίτερα η αναχώρηση. «Είναι θέμα πόσο θα ολοκληρωθεί σύντομα η εργασία αυτή», εξήγησε.
 
Ερωτηθείς τέλος για πόσο καιρό θα κάνουν έρευνες και θα χρησιμοποιούν το λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Αγαθοκλέους υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη.
 
«Αντιλαμβάνεστε όμως ότι οι ερευνητικές εργασίες έχουν ένα καθορισμένο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα, όπως χρονοδιάγραμμα έχει να ξεκινήσει και η γεώτρηση, κατόπιν της συμφωνίας που έχει υπογραφτεί με το κράτος. Υπολογίζουμε ότι το μέγιστο που μπορεί να πάρει είναι ένα μήνα και απ’ εκεί θα ξεκινήσουν οι εργασίες γεώτρησης», κατέληξε.
 
Σημειώνεται πως το Med Surveyor, το οποίο αναμένεται να φθάσει αύριο στην Κύπρο για τη διενέργεια περιβαλλοντικών μελετών στο οικόπεδο 10, βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανοικτά της Χάιφα.

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη