Ρίχνει… άγκυρα στην προκλητικότητα ή στην αποκλιμάκωση η Άγκυρα

Εν αναμονή της άφιξης του ερευνητικού σκάφους Exxon Mobil, Ocean Investigator, το οποίο βρίσκεται από χθες καθ’ οδόν για την Κύπρο, αλλά και του  Med Surveyor, το οποίο αναμένεται και αυτό σύντομα να ξεκινήσει για το λιμάνι Λεμεσού, οι αμέσως επόμενες μέρες κρίνονται ως ιδιαιτέρως κρίσιμες σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Τα δύο ερευνητικά σκάφη της Exxon Mobil έρχονται για τη διενέργεια περιβαλλοντικών μελετών στο οικόπεδο 10 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όπου τον προσεχή Οκτώβριο είναι προγραμματισμένες δύο γεωτρήσεις από την κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Petroleum.
 
Το Ocean Investigator, ξεκίνησε χθες από το Λαύριο και αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι Λεμεσού μεθαύριο Τετάρτη.
Όσον αφορά το Med Surveyor, βρίσκεται ανοιχτά της Χάιφα όπου πραγματοποιεί έρευνες και αναμένεται να ξεκινήσει και αυτό σύντομα το ταξίδι του με προορισμό την Κύπρο.

Το κρίσιμο ερώτημα έγκειται στο κατά ποσό η Τουρκία θα επιχειρήσει να παρεμποδίσει τα σκάφη της Exxon Mobil από το να επιτελέσουν τις εργασίες τους, στη σκιά των όσων προ μερικών ημερών συνέβησαν με το πλωτό γεωτρύπανο της ENI, Saipem 12000, που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή της γεώτρησης στο οικόπεδο 3.
 
Από πλευράς Κυβέρνησης, η διαβεβαίωση που δίνεται είναι πως γίνονται όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με φόντο και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου θα επανεξεταστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί ή όχι η Σύνοδος της Βάρνας, στις 26 του μήνα.
 
«Αυτό δεν είναι το μόνο. Αυτό είναι το μόνο ίσως γνωστό και ευκόλως αντιληπτό. Αλλά υπάρχουν και άλλες ενέργειες, οι οποίες φέρνουν αποτελέσματα, που περιμένουμε ότι μπορεί να αποδώσουν», δήλωσε σήμερα μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
«Οι ενέργειες που γίνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εκεί είναι δεδομένα τα πράγματα: Θα πάνε οι αρχηγοί κρατών στο επόμενο τακτικό Συμβούλιο ηγετών και εκεί είναι που θα επιβεβαιωθεί ή κάτι άλλο, η συνάντηση με την Τουρκία. Αλλά και αν ακόμη γίνει η συνάντηση Ε.Ε.-Τουρκίας, και πάλι εκεί, οι όροι θα είναι οι ίδιοι όπως και με ποιο ρυθμό θα προχωρήσει η οποιαδήποτε σχέση», τόνισε.
 
Και συνέχισε ο Πρόδρομος Προδρόμου:
 
«Ο κ. Τουσκ ήταν σαφέστατος: Στην Τουρκία απευθυνόταν λέγοντας ότι πρέπει να δώσει δείγματα καλής γειτονίας. Δεν δίνει. Βέβαια, δεν είναι ακριβές αυτό 100% ότι ανανέωσε τη NAVTEX. Έχει εκδώσει μια νέα NOTAΜ, δεν είναι η ίδια. Δεν εμποδίζει τη ναυσιπλοΐα αυτό που προσπαθεί να κάνει αυτές τις μέρες. Είναι η Τουρκία όμως που θα κριθεί και ας περιμένουμε να δούμε.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και βεβαίως, εκεί θα γίνει η συζήτηση και θα δούμε με ποιο τρόπο-είτε με κάποιους όρους στη συνέχεια της πορείας της Τουρκίας είτε με κάποια άλλη απόφαση που θα είναι συλλογική απόφαση-συνεχίζουμε.
 
Επειδή γίνεται όλη αυτή η συζήτηση και προκαλείται ανησυχία, πρέπει να πούμε ξανά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ότι το μόνο που πραγματικά συμβαίνει, εκτός από διακηρύξεις και δηλώσεις-ίσως και απειλές που ακούμε από κάποιες πλευρές-είναι το ότι η συγκεκριμένη αδειοδοτημένη εταιρεία προχωρεί κανονικά στις εργασίες της».

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον