Στα…pits τα ερευνητικά της ExxonMobil, υγρός στίβος μάχης η ΑΟΖ της Κύπρου

Αγκυροβολημένα σε Λαύριο και Χάιφα αντίστοιχα βρίσκονται τα ερευνητικά σκάφη Ocean Investigator και Med Surveyor που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να προσεγγίσουν το οικόπεδο 10 για να πραγματοποιήσουν τις προγραμματισμένες έρευνες για λογαριασμό της ExxonMobil.
 
Ο σταθμός «Ράδιο Κύπρος» εξέδωσε Navtex για τις προγραμματισμένες έρευνες στους στόχους «Άνθια», «Δελφίνος» και «Γλαυκος» εντός του οικοπέδου 10 από τις 11 Μαρτίου μέχρι τις 20 Απριλίου.
 
Τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil θα καταγράψουν τα απαραίτητα στοιχεία για την υποθαλάσσια ζωή στο Οικόπεδο 10 ώστε να ετοιμαστούν οι περιβαλλοντολογικές έρευνες και να υπολογιστούν τα ακριβή βυθομετρικά και ωκεανογραφικά δεδομένα των στόχων.
 
Τα δύο πλοία αναμένεται να φτάσουν αυτές τις μέρες στο Λιμάνι Λεμεσού από το Λαύριο και τη Χάιφα. Τα ερευνητικά σκάφη διαθέτουν τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ και αφού συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα, αυτά θα αναλυθούν έτσι ώστε να επιλεχθούν οι δύο πρώτοι στόχοι στους οποίους θα τρυπήσει το γεωτρύπανο της ExxonMobil, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο Καλοκαίρι.
 
Δεδομένου ότι αύριο λήγουν οι τουρκικές παράνομες Navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ που παρεμπόδισαν την πορεία του SAIPEM 12000 προς τον στόχο «Σουπιά» εντός του Οικοπέδου 3 και χωρίς  να έχουν γίνει γνωστές οι επόμενες κινήσεις της Άγκυρας, αναμένεται πως η Κυπριακή θάλασσα, προς το παρών, θα απαλλαγεί από την παρουσία των τουρκικών πλοίων.
 
Την ίδια ώρα τα πολεμικά πλοία του 6ου στόλου των ΗΠΑ βρίσκονται στη Μεσόγειο θάλασσα σε διάφορες αποστολές. Συγκεκριμένα το Iwo Jima βρίσκεται στο Ισραήλ όπου θα συμμετέχει στην κοινή άσκηση ΗΠΑ-Ισραήλ Juniper Cobra 2018, ενώ τα υπόλοιπα πλοία του 6ου στόλου πλέουν νοτια της ιταλικής ακτογραμμής αφού συμμετέχουν στην άσκηση των χωρών του ΝΑΤΟ Dynamic Manta 2018.
 
Παράλληλα  παραμένει δεσμευμένη μια μεγάλη λωρίδα εντός της ΑΟΖ για τις έρευνες του γερμανικού ακαδημαϊκού ερευνητικού πλοίου «Maria S. Merian» το οποίο πραγματοποιεί  επιστημονικές ερευνητικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Τέλος εντός της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σε ισχύ και σχετική Navtex που εκδόθηκε από το Ράδιο Κύπρος για ασκήσεις με χρήση πραγματικών πυρών στα νοτιοανατολικά του Κάβο Γρκέκο από τις 12 μέχρι τις 15 Μαρτίου και από τις 28 μέχρι τις 29 του μήνα.
 

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση