Άντρος Κυπριανού: Eξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα του παρελθόντος

Σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος προέβη σήμερα, ενώπιον της ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, ο οποίος ανέλυσε τους παράγοντες που οδήγησαν στην ήττα του Σταύρου Μαλά και παραδέχτηκε ότι το ΑΚΕΛ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα του παρελθόντος, κάποια εκ των οποίων εντείνονται. Τόνισε ωστόσο ότι το κόμμα της αριστεράς πληροί τις προϋποθέσεις για να ανακτήσει τη δυναμική που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια και έδωσε το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.
 
Στην ομιλία του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ότι το Κόμμα εξήλθε από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση ηθικά και πολιτικά κερδισμένο. Είπε πως στη διάρκεια της προεκλογικής το ΑΚΕΛ σε ότι αφορά το Κυπριακό επέμεινε στην πολιτική και στις θέσεις του και το ίδιο έπραξε και σε άλλα ζητήματα, που αφορούν την εσωτερική διακυβέρνηση αλλά και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Σημείωσε ότι πέτυχαν πολύ ψηλή συσπείρωση, προσθέτοντας πως αυτή τη φορά μπήκε στη δουλειά περισσότερος κόσμος από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς να παραγνωρίζει πως υπήρξαν περιπτώσεις στελεχών που δεν εργάστηκαν όσο θα έπρεπε.
 
Ο 'Aντρος Κυπριανού είπε πως το εκλογικό αποτέλεσμα ανέδειξε το ΑΚΕΛ ως την ισχυρή δύναμη της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι «η όλη προσπάθεια του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου να αναδειχτεί ως το αντίπαλο δέος του Συναγερμού, να πλασάρει τη δήθεν νέα στρατηγική ως πρόταση λύσης του Κυπριακού και να αποδυναμώσει το ΑΚΕΛ, έπεσε στο κενό».
 
Την ίδια ώρα ανέφερε πως η απόφαση των κομμάτων του ενδιάμεσου να καλέσουν τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν κανένα στο β΄γύρο, έδωσε σοβαρό προβάδισμα στον Νίκο Αναστασιάδη, που ενισχύθηκε από τη σχεδόν καθολική στήριξη του ΕΛΑΜ και της Αλληλεγγύης.
 
«Δεν θα ήταν υπερβολικό αν λέγαμε ότι δώσαμε τη μάχη μέσα σε ένα πλαίσιο εντελώς αρνητικό για τον Σταύρο Μαλά και για εμάς. Οι δύο βασικοί μας αντίπαλοι είχαν στη διάθεση τους ανεξάντλητους οικονομικούς πόρους και τεράστιες δυνατότητες παρέμβασης στα ΜΜΕ», είπε ο Αντρος Κυπριανού.
 
Παράλληλα ανέφερε ότι η αποχή παρουσιάστηκε σε μεγάλο βαθμό και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, συνδέοντάς την με τη ραγδαία φτωχοποίηση πολλών πολιτών.
 
Στάθηκε επίσης στη ρητορική του ΕΛΑΜ, λέγοντας ότι παραπλανεί με τη δήθεν αντισυστημικότητα της ένα κομμάτι της κοινωνίας και πρόσθεσε ότι πρέπει «να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόσωπο του ΕΛΑΜ».
 
Ο Άντρος Κυπριανού είπε πως πως, κατά την προεκλογική περίοδο, το ΑΚΕΛ είχε να αντιμετωπίσει επίσης την αντίληψη που εδραιώθηκε σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας ότι η πενταετία του ΑΚΕΛ ήταν καταστροφική για την οικονομία, κάτι που εξέθρεψε και ενίσχυσε τον αντιακελισμό.
 
Παράλληλα, είπε πως ήταν «απαράδεχτη και δεν θα ξεχαστεί εύκολα» η στάση των αντιπάλων του ΑΚΕΛ και του Σταύρου Μαλά, που κατηγορούσαν το κόμμα και τον υποψήφιό του ότι στο Κυπριακό ήταν έτοιμοι να κάνουν την όποια υποχώρηση θα ζητούσε η Τουρκία.
 
Στους αντικειμενικούς παράγοντες που δεν βοήθησαν το ΑΚΕΛ στην προεκλογική του προσπάθεια, ο ΓΓ του κόμματος πρόσθεσε και τη συνειδητή, όπως είπε, επιλογή να μην αρχίσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες για τις Εκλογές όσο συνεχίζονταν οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. «Παρόλο που ξεκινήσαμε εσωτερικά την προετοιμασία αυτό δεν προχώρησε έγκαιρα, ούτε σε ικανοποιητικό βαθμό. Αυτή η σχετική αργοπορία έδωσε τη δυνατότητα στον Ν. Παπαδόπουλο να καλλιεργεί κλίμα ότι ήταν ο μόνος που θα κέρδιζε τον κ. Αναστασιάδη», εκτίμησε.
 
Παραδέχθηκε ακόμα ότι η επιλογή Σπανού αποδείχθηκε λανθασμένη και χρησιμοποιήθηκε από τους πολιτικούς τους αντιπάλους για να δυσφημιστεί η υποψηφιότητα Μαλά. Ωστόσο, πρόσθεσε, με σκληρή δουλειά έγινε κατορθωτό να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα το οποίο δημιουργήθηκε εκείνο το διάστημα.
 
Ο κ. Κυπριανού κατηγόρησε, επίσης, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Συναγερμό ότι επιστράτευσαν τον κρατικό μηχανισμό ως να ήταν προεκλογικό τους επιτελείο και πως επιδόθηκαν σε ακατάσχετη παροχολογία σε ανταγωνισμό με το εκλογικό επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου, επηρεάζοντας μερίδα του λαού.
 
Έκανε επίσης αναφορά και σε προβλήματα στελέχωσης του Επιτελείου του υποψηφίου, καθυστέρηση στην εκπόνηση του προεκλογικού προγράμματος και έλλειψη συντονισμού. «Πετύχαμε να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες και αυτό μας ικανοποιεί. Διαμορφώθηκε μια πετυχημένη πολιτική και επικοινωνιακή προσέγγιση η οποία βασίστηκε πάνω στη σοβαρή και προοδευτική πολιτική πρόταση που συνόδευσε την υποψηφιότητα Μαλά. Ο ίδιος ο Σταύρος Μαλάς την υποστήριξε με επιτυχία στις δημόσιες του εμφανίσεις, με λόγο έντιμο και ειλικρινή», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.
 
Στις εκλογές, είπε, αποδείχτηκε ότι το ΑΚΕΛ έχει σημαντικά αποθέματα δυνάμεων, αλλά ανέφερε πως τα προβλήματα που είχαν εντοπιστεί παλαιότερα εξακολουθούν να υπάρχουν, κάποια μάλιστα εντείνονται και αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.
 
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα των Προεδρικών Εκλογών είπε πως «βιώνουμε ήδη τις συνέπειες των χειρισμών του κ. Αναστασιάδη τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Το μέλλον δεν φαίνεται και τόσο ελπιδοφόρο, αν αναλογιστεί κανείς τους χειρισμούς που έγιναν στο Κυπριακό, την κρίση στην ΑΟΖ και τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία» είπε.
 
Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως το ΑΚΕΛ είναι η ισχυρότερη δύναμη της αντιπολίτευσης, με ριζικά διαφορετική κοινωνικοοικονομική πολιτική από τον κ. Αναστασιάδη, τον οποίον κατηγόρησε ότι για μια πενταετία έδωσε πάρα πολλά στους λίγους και πήρε πάρα πολλά από τους πολλούς, ενώ στο Κυπριακό επανέλαβε ότι αποδείχτηκε αναξιόπιστος και το ΑΚΕΛ δεν τον εμπιστεύεται. 
 
Τόνισε πως το ΑΚΕΛ παραμένει προσηλωμένο στον στόχο της λύσης του Κυπριακού με συνέπεια στις βασικές αρχές επίλυσης του, καθώς και ότι πρέπει να κινητοποιήσει τον κόσμο ενάντια στις νεοφιλελεύθερες συντηρητικές πολιτικές των κυβερνώντων, υπέρ της προστασίας των εργαζομένων, της ρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της αντιμετώπισης της ανεργίας.
 
Καθήκον του κόμματος είναι, επίσης, όπως ανέφερε, η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, ο διαχωρισμός του κράτους από την εκκλησία, η αντιμετώπιση της ανόδου του νεοφασισμού. Χαρακτήρισε «στοίχημα ζωής» για το κόμμα τα οργανωτικά ζητήματα, τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην ανανέωση του Κόμματος από τα κάτω μέχρι τα πάνω. Εξαιρετικής σημασίας, πρόσθεσε, είναι και τα επικοινωνιακά θέματα, λέγοντας ότι «τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν πολλές φορές σκανδαλώδη προκατάληψη σε βάρος μας στον τρόπο που ιεραρχούν ή και παρουσιάζουν ό,τι μας αφορά».
 
«Οι προεδρικές εκλογές έδειξαν ότι έχουμε πολλές δυνατότητες αλλά και πολλά προβλήματα και αδυναμίες. Αν τώρα επιδείξουμε ολιγωρία ή προχειρότητα και αμέλεια, θα έχουμε χάσει μια μοναδική ευκαιρία να ανεβάσουμε το κόμμα μας εκεί που του αξίζει», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως «έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να ανακτήσουμε τη δυναμική που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια για διάφορους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους».

ΠΗΓH: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας